Sindromul Down (trisomie 21) reprezintă o afecţiune cromozomială (o afecţiune din naştere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar.
Funda?
E un sindrom adica o boala de la nastere si cei care il au traiesc putin si au niste caracteristici proprii http://www.bistritanews.ro/images/articles/130078383302.jpg
Sindromul Down (trisomie 21) reprezintă o afecțiune cromozomială (o afecțiune din naștere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar. Cromozomii sunt structuri microscopice prezente in fiecare celulă din fiecare țesut al organismului. Ei poartă planul tuturor caracteristicilor pe care le moștenim. Acest plan este purtat sub forma un mesaj codat prezent într-o substanță chimică denumită ADN. La om, sunt 23 de perechi de cromozomi în fiecare celulă, 46 în total. Un set de 23 de cromozomi se moștenește de la tată iar celălalt set de 23 de la mamă.
În 1959, geneticianul de origine franceză, profesorul Jérôme Lejeune, a descoperit că sindromul Down era cauzat de prezența unui cromozom 21 în plus, rezultând astfel un număr total de 47 de cromozomi în loc de 46.
Un „Sindrom" reprezintă o suită de semne și caracteristici. Denumirea „Down" provine de la medicul englez, John Langdon Down, primul care a descris acest sindrom în anul 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar să fie descoperit. În fiecare zi, în Regatul Unit al Marii Britanii se nasc între unul și doi copii cu sindrom Down, ceea ce înseamnă că un copil dintr-o mie suferă de acestă afecțiune. În România nu există o statistică, dar având în vedere faptul că la nivel modial incidența este de aproximativ 1-800 nașteri, se poate estima că sunt în jur de 30.000 de persoane cu trisomie 21.
Toate persoanele cu Sindrom Down prezintă un anumit grad de dificultate de învățare (retard mental). Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta și este imposibil de apreciat în momentul nașterii cât de grav va fi.
Mai multe detalii aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Sindrom_Down
Sindromul Down reprezintă o afecţiune cromozomială (o afecţiune din naştere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. Cromozomii sunt structuri microscopice prezente in fiecare celulă din fiecare ţesut al organismului. Ei poartă planul tuturor caracteristicilor pe care le moştenim. Acest plan este purtat sub forma un mesaj codat prezent într-o substanţă chimică denumită ADN. La om, sunt 23 de perechi de cromozomi în fiecare celulă, 46 în total. Un set de 23 de cromozomi se moşteneşte de la tată iar celălalt set de 23 de la mamă.
Adica te nasti bolnav, cu inca un cromozom21 in plus. Ai dificultati de invatare, ai retard mintal si pricepi greu. Ai priceput?
Sindromul Down este una dintre cele mai des intalnite probleme genetice. Este cauzat de prezenta unui cromozom in plus in fiecare celula. Aceasta boala se mai numeste si Trisomia 21.Sindromul Down este insotit de retard psihic usor sau moderat sau de dezvoltare psihica inceata. Cei mai multi dintre copiii cu SD se nasc si cu probleme de inima. Unele dintre aceste probleme pot fi rezolvate doar prin operatii. Unii au probleme intestinale, probleme de vedere sau de auz. Multe dintre aceste probleme pot fi tratate.
Ce este Sindromul Down?
Sindromul Down este una dintre cele mai des intalnite probleme genetice. Este cauzat de prezenta unui cromozom in plus in fiecare celula. Aceasta boala se mai numeste si Trisomia 21.
Ce probleme au copiii cu Sindrom Down?
Sindromul Down este insotit de retard psihic usor sau moderat sau de dezvoltare psihica inceata. Cei mai multi dintre copiii cu SD se nasc si cu probleme de inima. Unele dintre aceste probleme pot fi rezolvate doar prin operatii. Unii au probleme intestinale, probleme de vedere sau de auz. Multe dintre aceste probleme pot fi tratate.
Sunt anumite persoane predispuse sa aiba copii cu Sindrom Down?
Daca deja aveti un copil cu Sindrom Down, sansele ca si al doilea sa sufere de Trisomia 21 este foarte mare. Daca ati fost diagnosticat cu o anormalitate cromozomiala, riscurile de a da nastere unui copil cu Sindrom Down sunt mari.
Riscurile de a da nastere unui copil cu Sindrom Down creste proportional potrivit tabelului urmator:
20 ani 1 din 1, 600
25 ani 1 din 1, 300
30 ani 1 din 1, 000
35 ani 1 din 365
40 ani 1 din 90
45 ani 1 din 30
Poate fi Sindromul Down diagnosticat in timpul sarcinii?
Amniocenteza este un test ce poate diagnostica Sindromul Down in prima jumatate a sarcinii. Totusi, acest test poate cauza avortul. De aceea Amniocenteza este recomandata doar atunci cand riscurile unor boli genetice sunt foarte mari. Cititi: Amniocenteza
Mai exista si alta metoda de a diagnostica Sindromul Down?
Un test de sange intitulat "Triplu test" poate fi facut intre saptamanile 15-18 de sarcina. Triplul test nu poate insa diagnostica 100% sindromnul Down dar poate spune daca riscul este mare sau nu. Dar amintiti-va ca multe dintre gravidele care primesc un rezultat pozitiv nasc copii fara Sindrom Down. Un triplutest negativ inseamna ca sansele de a aduce pe lume un copil cu Sindrom Down este scazut. Insa nu exista nici un fel de garantie.
Pe scurt: Verdictul poate cadea ca o bomba peste tine. Atunci cand afli ca e posibil sa aduci pe lume un copil cu Sindrom Down, esti in fata celei mai dificile alegeri: ce faci? Aduci pe lume un copil care va depinde de tine toata viata sau alegi sa faci asa zisul avort terapeutic? Este o alegere foarte grea! Desprecopii.com te poate ajuta sa alegi ce e mai bine pentru tine si pentru familia ta si iti ofera multa puncte de suport
Http://ro.wikipedia.org/wiki/Sindrom_Down
Este o boala, gasesti detalii mai sus! Ai exact ce iti trebuie.
Succes
Sindromul Down este o boala genetica, cromosomiala. In 95% din cazuri Sindromul Down se prezinta ca trisomia 21. In 5% din cazuri cauza genetica a bolii este o translocatie sau mozaicism. CARE ESTE CAUZA SINDROMULUI DOWN?
Au fost emise mai multe teorii in legatura cu etiologia acestei boli dar cauza exacta nu este inca cunoscuta. Probabil intervin mai multi factori ca: tulburari hormonale, radiatii, infectii virale, probleme imunologice dar factorul cel mai implicat este virsta mamei. Probabilitatea ca copilul va avea sindrom Down creste direct proportional cu virsta mai inaintata a mamei. La 20 ani riscul este 1 la 1600, la 35 ani 1 la 365, la 40 ani 1 la 100. Riscul ca si al doilea copil sa se nasca cu sindrom Down este 1 la 100.
funda?
Eu nu stiu sa dau FUNDA:-|Tocmai am pus o intrebare la"Totul despre TPU"
Http://ro.wikipedia.org/wiki/Sindrom_Down
Doamne fereste sa ni se intample astala copii nostri...Sa ii multumim lui Dumnezeu ca suntem sanatosi
O afecțiune din naștere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii
un număr total de 47 de cromozomi în loc de 46=sindrom Down
Deci, in primul rand se spune Sindromul Dam. Este o boala din nastera, care iti schima fizicul fata adica. Cresterea si dezvoltarea este foarte grea, in primi 5 ani copilul este nevoit sa stea cu limba scoasa incontinu...
Marinescu9229 întreabă: