Nu se scriu. Rar se scrie TDP-ul si atunci poate daca te duci pe site-ul producatorului gasesti!
Citeste pe aici: https://bit.ly/3AYSJYq si aici: https://bit.ly/3urcpCQ
Puterea de răcire este o pondere dintre căldura disipata și temperatura ambientala, și încă câțiva factori. În mare parte contează materialul, să fie aluminiu sau cupru, și cantitatea, adică cu cât mai greu cu atât mai bine.
Fiecare material de racire are o rezistenta termica, data de obicei in grade celsius perr wat, adica cu cate grade creste temperatura materialului, peste temperatura ambientala, daca se disipa caldura unu 1 wat de putere electrica
Pe langa constanta aceasta de material conteaza si daca racirea este ajutata de un ventilator.
Tine procesorul la o putere constanta si masoara diferenta de temperatura intre cpu si cooler, determini cumva rezistenta termica.
Daca ai 50 grade la.100 w, Rth= 0.5 grade per wat.
Temperatura maxima la care poate fi dus un cpu e cam 125 grade
Rezulta ca tdp maxim pe care coolerul il poate duce, astfel incat cpu sa nu depaseasca 125 grade, si atunci cand temperatura aerului e de 25 grade, este de (125-25)/0.5=200 w
Acum trebuie sa vezi daca coolerul suporta 125 de grade, poate are anumite bucati din plastic care nu rezista la temperatura asta.
Daca e doar o bucata de metal, nu e problema.
Rezistenta asta termica e mare daca intre cooler si cpu exista aer. De asta se pune intre ele pasta termica ( care, in functie de la pasta la pasta, au rezistente termice mai bune sau mai proaste) sau paduri cu schimbare de faza ( patratele din trun material solid, moale, gumos, la 25 de grade dar vascos sau semilichid la temperaturi mai mari)
VMC întreabă: