Depinde ce vrei sa faci sau ce nu vrei sa faci. Daca e zi de activitate intensă, zi de relaxare acasă sau zi de vacanță si activități in aer liber sau in oraș in companie plăcută.
Pe parcursul zilei te interesează sa obții ori niște rezultate, ori o stare de bine și relaxare, in compania altora sau singur.
Daca vrei sa fi productiv si e o zi de activități te fixezi pe APM (acțiune pe minut). Sa zicem ca lucri pe calculator și scrii cod sau compui muzica. Contează sa dai multe click-uri pe minut.
Daca ești in aer liber și faci snowboarding nu mai contează APM-ul ci sa nu faci accidente și sa te simți bine si vesel.
Pentru o zi obișnuită de studiu sau muncă, deci activitate te organizezi pe timpi. Ca in muzică. Începi cu chestii grele prima dată, cele mai grele. Nota Do. Apoi treci la grele si mai puțin grele. Notele Re, Mi, Fa. Și la sfârșit când ești deja obosit lași lucrurile mega ușoare si simple care nu necesită toata atenția ta, toată energia ta.
Dacă dimineața te apuci de chestii simple, si le termini când vin alea grele nu mai ai chef și e posibil sa renunți. Deci întotdeauna abordează greul de dimineața.
Tot ce vrei sa faci într-o zi fă-l dimineața. Amiaza trebuie sa decurgă linistita ca pe bandă rulanta. Notele în urcare Sol, La, Si. Setarea treburilor ai făcut-o dimineața la prima oră. Daca ratezi setarea de Dimineață o sa fie greu sa o abordezi la amaiza ca deja nu mai ai energia dimineții, stii ca vine seara, creierul știe și el și te umple de oboseală si nevoie de recreere. De aceea la amiază se potrivesc făcute lucrurile care merg cumva de la sine.
Si daca faci sală sau haltere e același principiul. Greutățile mari la început după o prealabilă încălzire. Apoi continui cu greutăți de rezistență in faza a doua. Dimineața faci exercițiile de forță.
Abordarea asta nu impune un regim strict de control al timpului ca și metoda aia ca la fiecare 50 min faci o pauza de 10, similar orelor de școală. Ții cpnt de energia ta de dimineața, apoi de la amiază și apoi de seară. Practic treci prin 3 faze: dimineață, amiază, seara și tot ce e nevoie ca sa fi eficient este să te folosești la momentul potrivit de ceea ce există ca stare de fapt: 1)dimineață ai forță, viteza 1 ca la auto; merge mai greu până pornești.
2) la amiază ai Constanța și ritm. Ai setat un ritm și poți sa o ții tot așa.
3) seara, viteeza 3 și 4. Ai viteza dar nu mai ai forță. Deci nevoia de relaxare.
Planifică după cum simți într-o formă simplă care te anatajeaza. Și testeaza metodă. Apoi ajustezi din mers ce trebuie îmbunătățit la programul persoanal.
In functie de: varsta, sex, educatie (scoalar sau angajat), singur ori casatorit, copii sau batrani in intretinere, gras sau slab, obligatii si hobby-uri samd, iti poti intocmii un program zilnic, incluzand intai toate prioritatile si apoi, daca iti mai ramane timp, hoby-urile si activitatile mai putin importante.
Iti stabilesti obiectivele (ce ai de facut).
Iti stabilesti prioritatile. Le iei in ordinea importanței.
Imparti activitatile zilei respective pe perioade si iti respecti programul.
VMC întreabă: