Răspund pe scurt astfel: sărbătoarea are în originile sale – dacă trecem de etapa ebraică "pesah" – şi acea azimioară numită pască (dupa opinia etnologului Simion Florea Marian; alţi cercetatori sunt de părere că mielul jertfit purta acest nume, de "pască").
La plural, acest cuvînt face "paşti": o pască, două paşti, conform unei alternanţe obişnuite în româneşte, cum e şi în verbul a paşte: "să pască, să paşti" sau a naşte: "să nască, să naşti" etc.
Aşadar, Paşti e pluralul de la pască.
Resimţit, în mod normal, ca un plural, vorbitorii au căutat, cînd era vorba de sărbătoarea într-ale cărei zile ne aflăm, au căutat singularul, şi astfel a fost derivat singularul "Paşte", spunîndu-se, firesc, fie "sărbătorile de Paşti", fie "sărbătoarea Paştelui".
Amîndouă formele sunt la fel de corecte, şi alte subtilităţi pe această temă nu au substanţă, e o falsă problemă."
Eu sincer supn "Paste Fericit" pentru ca sa spui "Pasti fericite" ar trebui sa spui si "Craciunuri fericite".Se mai spune "Pasti Fericite" pentru ca sunt 3 zile, dar de Craciun cate sunt?
Bun, ca eu ziceam Paste dar in cartea de religie scrie Pasti, Pasti, Pasti si am zis ca nu e greseala de tipar daca apare de mai multe ori si daca e si intr-un manual am zis ca poate vorbesc eu gresit.
Pasti spui cand te referi la sarbatorile de pasti...iar cand te referi la urare sau la ziua respectiva spui paste, sper ca te-am ajutat
Buna
Pai din toate vremurile stravechi nestravechi se spune Paste.
De exemplu.
Bunica pune masa de Paste.Nu poti spune Pasti, nu este o exprimare corect gramaticala din toata puncturile de vedere.
Bafta!
Pasti este corect.Ca unii l-au transformat in Paste e altceva dar variata buna este Pasti.
NitaLoredanaFlorentina întreabă: