Omule, deja incep sa cred ca ai o obsesie!
Eu am scris cu totul altceva: ti-am spus ca nu cred ca putem simula ceva ce nu cunoastem complet (constiinta/mecanismele de lucru din creierul uman). De unde pana unde ai ajuns la concluzia ca suntem/am putea fi intr-o simulare?!
Sa o luam metodic.
Mai intai sa definim constiinta (via Wikipedia).
Conștiința este sentimentul înțelegerii existenței personale și a integrării ei în univers. Este forma cea mai evoluată, proprie omului, de reflectare psihică a realității obiective prin intermediul senzațiilor, percepțiilor și gândirii, sub formă de reprezentări, noțiuni, judecăți, raționamente, inclusiv procese afective și voliționale. De asemenea, conștiința poate fi considerată și ca un sentiment pe care omul îl are asupra moralității acțiunilor sale.
Asadar, la ora actuala, nu ai cum sa "pui" constiinta intr-un PC (mai putin cazul in care bagi un om intr-un PC dar ai zis ca vrei seriozitate).
Exista preocupari (intemeiate) ca inteligenta artificiala (AI) ar putea intr-o zi sa se "trezeasca" (adica sa capete... constiinta) si acela ar fi un moment cam nasol pentru oameni (pentru ca specia umana are un comporatament tipic de parazit ar putea fi considerata o amenintare si exterminata de AI - din categoria "eu te-am facut, tu ma omori").
"... It goes online August 4th, 1997. Human decisions are removed from strategic defense. Skynet begins to learn at a geometric rate. It becomes self-aware at 2:14 a.m. Eastern time..."
Terminator 2 - The Judgement Day (1991)
Andrei, ca sa "copiezi" ceva (constiinta aceea despre care spui tu), trebuie sa stim exact ce este si cum functioneaza. Noi inca nu stim totul despre constiinta sau despre cum functioneaza creierul uman. Cum am putea face a copie (sau o simulare, ca tot iti place tie cuvantul) a ceva ce ne este neclar?
Eu tocmai ti-am spus ca NU PUTEM simula.
Elon Musk nu este un geniu. Este un om cu resurse financiare suficient de mari, incat sa-si poate permite sa experimenteze. Dar nu a adus nici o contributie majora in stiinta sau tehnologie. Conform definitiei tale si pastrand proportiile, daca s-ar lasa de fotbal si s-ar apuca de "high-tech", atunci si Gigi Becali ar fi un geniu. Si nu este cazul!
"Totul este relativ!". 14 miliarde de ani pentru noi, care ne raportam la miscarea Pamantului in jurul Soarelui, pot insemna o "saptamana" pentru o entitate care foloseste alt sistem de referinta. Gaseste alt argument!
Daca vrei sa te linistesti, ia Valium, desi nu cred ca o sa ajute prea mult.
Ti-a intrat o idee in cap, precum o aschie de lemn sub unghie. Si e mai comod s-o lasi acolo, decat sa o scoti, pentru ca ti-e frica ca o sa doara mai tare. E adevarat, o sa doara mai tare, dar nu risti sa se infecteze!
Poate faci un efort, si incerci sa intelegi ce am vrut sa zic.
De ce trebuie sa-ti ofer eu argumente, indiferent daca sunt "pro" sau "contra"? Ar insemna sa schimb ceva in modul tau de gandire si nu este corect sa fac asta. Daca simti ca ai nevoie de ajutor sa elimini anumite ganduri, idei, concepte sau sa-ti schimbi viziunea despre tine si despre viata, exista specialisti. Eu nu sunt!
Regula numarul 1, pentru o viata fericita: invata diferenta dintre "da" si "nu"!
Sincer, ai o problema sa intelegi concepte foarte simple! Daca nu intelegi doua propozitii simple, ca "ar insemna sa schimb ceva in modul tau de gandire si nu este corect sa fac asta.", cum vei intelege ceva din problemele cu care te lupti?!
Andrei, nu stiu (si nici nu vreau sa stiu) cum sa te "dematrixez". Este o problema pe care trebuie sa ti-o rezolvi singur sau cu ajutor specializat.
Omule, deja incep sa cred ca ai o obsesie!
Eu am scris cu totul altceva: ti-am spus ca nu cred ca putem simula ceva ce nu cunoastem complet (constiinta/mecanismele de lucru din creierul uman). De unde pana unde ai ajuns la concluzia ca suntem/am putea fi intr-o simulare?!
Max Tegmark (fizician suedez) trateaza asta in cartea Life 3.0. https://en.wikipedia.org/wiki/Max_Tegmark
Abordarile pot fi multiple, nu neaparat un PC.
In primul rind care poate fi substratul fizic al unei constiinte (dupa ce o definim). Constiinta este este un proces structurat si dinamic care foloseste materia intr-o forma de organizare superioara, specifica, adaptata (definitia imi apartine). Max Tegmark lanseaza ipoteza ca o constiinta (de fapt o forma de viata) functioneaza independent de natura suportului material.
Cred ca in loc de "constiinta" ar trebui folosit termenul "viata" care cuprinde si alte elemente de care o constiinta are nevoie ca sa functioneze. Printre altele o constiinta are nevoie de senzori fizici pentru a comunica cu lumea.
Un "PC" e tot un trup. Ce mai lipseste sunt niste senzori pentru comunicare. Depinde cum vrei ca aceasta constiinta sa functioneze.
Cum am spus, de fapt o constiinta fara un trup cu viata e cam lipsita de sens. Dar viata poate fi implementata intr-un "PC" in forma simplificata.
De fapt nu va fi chiar un PC si nu numai o constiinta.
Trebuie sa faci acel PC capabil sa își producă singur curentul pe care îl consuma, mai trebuie sa știe cum sa creeze alte calculatoare si sa poată sa le transfere lor informații despre "cum sa își producă singur curentul pe care îl consuma".
(Orice ființa vie, din instinct, este capabilă sa se apere, sa se reproducă si sa își apere specia... asta o face sa devină conștientă... ca altfel viața nu mai continua.
Huawei Mate 10 Pro (telefonul) are un procesor cu o forma foarte limitata a ceea ce propui tu.
Poftim,acest film iti raspunde la intrebarea ta: https://www.youtube.com/watch?v=02ZAdkCyMI4
my99heart întreabă:
cornelmarius întreabă:
stefanst2312 întreabă: