Printre subiectele de actualitate cele mai dezbatute de mass-media in ultima vreme, se numara problemele de ecologie si criza financiara, ambele cu implicatii la nivel global.
Iata ca exista metode simple de a combate noi insine aceste doua probleme la scara mica, mai exact – chiar in propria gospodarie. O metoda foarte la indemana e reducerea consumului de electricitate.
De ce e ecologic? Economisind electricitate, reducem automat poluarea produsa de centrale, conservand si materia prima folosita in acele centrale.
De ce e economic? Reducand consumul, micsoram factura! Mai e nevoie de lamuriri?
Iata cateva modalitati simple si comode de a face economii la curent:
* Opriti aparatura electronica atunci cand parasiti incaperea sau cand va culcati. Multi oameni adorm lasand pornite televizoare, videouri, computere, radiocasetofoane, dvd-playere sau chiar aparate de aer conditionat. Majoritatea aparatelor au functie de timer pe care o puteti folosi cu succes cand simtiti ca vine Mos Ene. In cazul computerului/laptopului, exista software-uri gratuite de “auto-shutdown”, care il opresc dupa un interval setat, astfel incat sa puteti adormi ascultand muzica fara sa lasati computerul pornit sau in stand-by pana-n zori de zi.
Cand plecati de acasa pentru mai multe zile, scoateti toata aparatura din priza – majoritatea aparatelor au functii de stand-by, care consuma curent chiar daca aparatul este oprit de la buton.
* Daca aveti centrala electrica, asigurati-va ca dispune de cronotermostat electronic, cu ajutorul caruia sa setati centrala sa functioneze numai atunci cand este cazul (se stabilesc conditii de functionare dupa criterii de temperatura si dupa programul stabilit de dumneavoastra).
* Tineti geamurile si usile inchise atunci cand ati pornit aerul conditionat sau ati dat drumul la centrala. Daca nu e extraordinar de cald, folositi un ventilator in loc de aer conditionat.
* Tineti aparatul de aer conditionat ferit de bataia directa a soarelui – va consuma cu 5% mai putin.
* Izolati-va termic locuinta. Verificati daca geamurile se inchid bine sau daca intra curent – folositi o panglica sau o pana tinuta in dreptul geamului inchis; daca panglica/pana se misca, e cazul sa schimbati sistemul de inchidere sau sa izolati cu spuma poliuretanica.
* Cumparati electrocasnice care consuma putin (frigidere si combine frigorifice, masini de spalat rufe sau vase, aparate de aer conditionat, cafetiere, aspiratoare, plite electrice, roboti de bucatarie etc). De obicei, acestea sunt incadrate in clase, in functie de consumul electric si performante, unde Clasa A inseamna un consum redus.
Cand este posibil, optati pentru aparate care sunt operate manual. Roboti de bucatarie, blendere, mixere, tocatoare – veti termina treaba cu cateva minute mai tarziu, insa cu ocazia asta va tonifiati bratele!
* Stingeti lumina cand iesiti din camera.
* Folositi becuri economice (fluorescente). Acestea rezista de 8 pana la 15 ori mai mult decat cele normale (incandescente) si consuma mult mai putin pentru a reda acelasi numar de lumeni (60 - 72 lumeni per Watt, versus 8 -17 lumeni/Watt pentru becuri incandescente). In procente, becurile fluorescente folosesc pana la 75% mai putina electricitate decat cele incandescente pentru acelasi grad de iluminare. Va recomandam sa optati pentru becuri cu lumina calda.
* Daca cititi seara, folositi o veioza in loc sa aprindeti o lustra cu 2-3 becuri.
* Daca tot folositi becuri incandescente, folositi un singur bec mare in loc de mai multe becuri mici. De exemplu, un bec de 100 W consuma mai putin si da mai multa lumina decat doua de 60 de W. In zonele din casa unde nu e nevoie de lumina puternica folositi un bec mai slab.
* Folositi-va pe cat se poate de lumina zilei pentru a face acele activitati pentru care aveti nevoie de lumina.
* Daca stati la casa, asigurati-va ca becurile de afara nu stau aprinse pe timp de zi; folositi senzori de miscare, astfel incat lumina sa se aprinda doar cand e nevoie.
* Hotarati-va ce vreti sa scoateti din frigider sau congelator inainte sa deschideti usa. Tinand usa deschisa, aparatul va consuma mai mult.Inainte sa puneti alimente sau bauturi la rece, aduceti-le la temperatura camerei in mod natural;
* Cand spalati rufele la masina, spalati cu incarcatura completa, nu in jumatati. De asemenea, setati cea mai mica temperatura a apei – nu numai ca veti consuma mai putin, ci si hainele isi vor pastra culoarea si calitatile mai mult timp.
E atat de simplu!
Pentru a reduce consumul de energie electrica e necesar sa luam urmatoarele masur; inlocuim becurule incandescente cu becuri energoeconomice, montam senzori de prezenta, achizitionam aparate electrocasnice din clasa ''A''.
Prin reducerea "picaturilor" de energie zilnica: inchizi lumina intr-o camera pe care nu o folosesti, nu tii mai multe aparate deschise daca nu le folosesti pe toate, speli mai multe haine odata la masina, folosesti aragazul in locul cuptorului electric sau cu microunde. Daca tot suntem la capitolul eco, recomand siteul http://www.stopco2.ro/calculeaza-amprenta-emisiilor-co2/
Aici fiecare poate calcula cam cat de mult polueaza Terra si ce poate face pentru a diminua emisia de CO2.
Si. atunci cand telefonul este incarcat, nu uitati sa scoateti incarcatorul din priza. Nu-l lasati acolo.
Dar haideti sa reducem consumul si de apa.
Stiati ca :
Daca ati opri robinetul in timpul in care va spalati pe dinti, (daca toata lumea ar face asta ), s-ar economisi apa, aprox 10 bazine de 300 l?
Eu recunosc ca am un singur bec economic in casa, restul sunt spoturi diferite cu multe lumini, am aragaz electric, tin pc-ul 16 h din 24 aprins, aparatul de aer conditionat merge minim 10 h din 24, am lampa la acvariu si filtrul de oxigen cu termostatul mereu aprinse, un frigider mare si o lada frigorifica, 2 televizoare care stau cateva h aprinse, plus multe electronice de bucatarie pe care le folosim zilnic. Sting becul cand ies dintr-o incapere, nu las televizorul sa mearga aiurea, dar n-am sa ma pun acum sa trag o economie la sange. N-am sa stau sa ma chinui sa adorm transpirat de caldura, n-am sa stau sa fac dus cu apa rece care ne-o da cretinii de la centrala, n-am sa ma chiorasc la lumina unui beculet numai de dragul economiei ca guvernantii sa se lafaie in consum cat un cartier intreg cu vilele lor cumparate prin hotii. Ei sunt alesii nostri, unei natii, ei sunt obligati sa investeasca in noi mijloace de producere a energiei intr-un mod ecologic. Exista tehnologia, ce nu exista este dorinta lor de a cheltui banii in alte scopuri decat luxul lor de zi cu zi. Romania are destule posibilitati de a-si produce energie ecologica, trebuie doar cei de la putere sa decida. Daca lor nu le pasa, de ce mi-ar pasa mie? Indiferenta. Asta ne duce pe toti de rapa. Eu oricat as face tot ar fi inutil, avand in vedere cata indiferenta-i in jur ma contamineaza si pe mine. Degeaba eu economisesc daca pe ati 100 -i doare-n dos. Trebuie cineva cu o mana ferma, in guvern, care sa spuna- stop! Sa puna piciorul in prag si sa puna tara pe picioare. Stiti cati copaci am plantat eu, si cati mai sunt intregi? Romanul e salbatic datorita saraciei in care ne afunda majestatile sale politice. Saracului nu-i pasa de ecologie, de incalzirea globala, lui ii pasa de ziua de maine. Acum realizez ca poate asta e planu' lor. Sa-i saracim pe ramani, astfel incat sa nu-si mai permita lumina becului, si nu mai avem nevoie de sisteme de producere a energiei ecologice, pentru. ca oamenii vor economisi din plin, vor nu vor. Mie scarba de oamenii din tara asta uneori.
Cred ca nu s-a omis nimic... dar important este sa ne dorim sa facem aceste economii de curent electric...
Mi se pare oportun articolul si este bine sa aratam tuturor ca este posibil sa economisim energie electrica...cu putina vointa si constiinta!
Inainte de 1989 radeam de niste prieteni occidentali care-mi povesteau cum isi face baie intreaga familie in aceeasi apa din cada... Mi s-a parut ciudat...mai ales ca noi spalam vase sau ne faceam si inca ne facem dus cu apa siroind... apa calda inseamna consum de energie...
Mai m-a frapat pe atunci cand imi atrageau atentia, cand plecam, sa inchid absolut toate obiectele elecrice si electronice din casa...Pe atunci nu pricepeam...totul era al tarii...si noi eram tara...ne furam singuri caciula...
Dar iata ca am ajuns, dupa 20 de ani, sa gandesc si sa fac ceea ce mi se parea exagerat pe atunci...
Eu cred ca avem un exemplu inaintea noastra de la popoarele avansate...ca nu-i atat de greu, filozofic, sa economisim... o facem pentru buzunarul nostru si pentru toti...resursele pamantului sunt aproape epuizate... Cercetatorii cauta de ceva timp substituenti ecologici ai combustibilului sau energiei electrice.
Hai sa ne mobilizam si sa respectam niste reguli de bun simt...totul spre binele nostru!
Am redus consumul de energie de multi ani, electrocasnicele cumparate fiind de clasa A+. Nu las apa sa curga la intamplare, becurile nu sunt aprinse in tipul zilei si nu las aparatele neutilizate in stand-by.
Toate acestea pot parea neinsemnate, dar cu cat mai multe persoane vor proceda in acest mod, cu atat mai multe sanse de viitor au copiii nostri. Previziunile pentru anul 2050 sunt atat de sumbre daca vom continua cu acest stil de viata haotic incat ma sperie. Inca mai sper ca si marii consumatori de energie sa se alature celor multi care lupta pentru a salva viata planetei.
Deja in casa mea sunt doar becuri economice. Desi au o forma mai interesanta, au o lumina mai puternica si consuma mult mai putin.
In baie nu mai aprindem becul decat seara, pentru ca se vede de la geamul de aerisire.
Acum toate aparatele care tin de calculator ( inclusiv o veioza care sta pe boxa ) se pot deconecta de la un buton montat la priza in care sunt alimentate toate.
Nu mai folosim cuptorul cu microunde ( chiar nu l-am auzind baraind demut ) ci aragazul.
Seara, in loc sa ne uitam la televizor, povestim cate-n luna si in stele si e de doua ori mai amuzant si mai economic.
Facem concurs " Cine poate sta cel mai putin ca calculator " si de aceea nu am prea intrat pe site.
Becurile de consum mic, dar mare atentie, nu trebuiesc inchise si deschise toata ziua buna ziua, au ore de viata(de functionare), nu sunt indicate in bai sau bucatarie, pe holurile blocurilor, in spatii in care se foloseste foarte des intrerupatorul.cu cat se inchid si se deschid mai mult cu atat consuma mai mult. energia revovabila deocamdata nu este eficienta in consumul gospodaresc pentru ca acumulatoarele costa foarte mult iar un panou voltaic si instalatia acestuia nu acopera cheltuielile necesare.asa ca, folositi panouri solare si becuri eco, electodomestice tip a.astea sunt cele mai importante lucruri, celelalte nu folosesc decat la energie renovabila industriala.atentie cu reclamele false cu privire la produsele oferite pentru reducerea consumului de electricitate.
Dar de ce trebuie tot noi, muritorii de rand, sa reducem si consum, sa ne ingrijim de toate, iar guvernantii sa se imprumute pentru a plati salariile bugetarilor, ale unor bugetari dintr-o administratie extraordinar de stufoasa, bani pe care tot noi ii vom plati? deja am inceput sa ma satur de asa zisele opere de caritate.eu nu am de gand sa reduc nimic si nici sa-mi pun becuri cu consum redus, deoarece o lumina slaba dauneaza ochilor.
Un sfat amical. Nu exagerati cu economia de energie electrica. Daca se va constata o scadere a consumului de energie electrica, pretul va CRESTE. Mai cautati informatii sa vedeti ca asa este. Mult este propaganda si doar o modalitate de a arunca ce avem si sa cumparam aparate " eco ".
Oprind orice aparat electric ce are becul acela de veghe, reducand consumul prin oprirea becului in camerele in care nu stam, eoliene, panouri solare si tot asa!
Dragi colegi,
Constat ca unii dintre dvs. s-au orientat exclusiv pe aspectul cheltuielilor proprii! Este important acest aspect; insa nu trebuie neglijat aspectul ecologic care ar trebui sa ne anime si sa ne motiveze toate actiunile noastre de zi cu zii; Orice consumator neesential sau uitat in functiune, cat de mic este el, solicita de undeva din sistem energie electrica care pentru a fi produsa se foloseste din nefericire combustibili fosili in cea mai mare masura; dupa cum se stie acestia sunt responsabili de emisiile de CO si alte noxe care cauzeaza efectul de sera! Deci ca cetateni ai acestei minunate planete avem datoria sa o protejam si sa o lasam celor ce vin cat mai pura si plina de viata! Este o datorie sacra a fiecaruia si in acelasi timp un gest de suprem respect fata de ce primim gratis.Restul sunt calcule meschine!
Vreau sa evidentiez cateva aspecte legate de sursele de iluminat (becuri) economice avand in vedere ca necunoasterea lor pot transforma initiativa laudabila de a le utiliza intr-un calvar. Alegerea lor nu trebuie sa se faca exclusiv in functie de pretul mic; trebuie avut in vedere de cine sunt produse; producatorii no name produc surse ieftine insa:calitatea lumini este indoielnica si flucuanta desi imperceptibl in mod obisnuit insa suficient de obositoare pentru ochi, durata de folosire reala nu depaseste cateva sute de ore de functionare(niciodata mii de ore cat este specificat). Deci pe principiu sunt prea sarac sa-mi cumpar un lucru ieftin recomand surse ecomice apartinand brand-urilor recunoscute. (Phillips, Osram, etc.)
Becuri economice, becuri ecologice...becuri cu vapori de mercur, becuri cu vapori de sodiu.etc. ce se intampla cu acesti vapori dupa terminarea celor cateva mii de ore de functionare a unui bec? poate avem vreun chimist pe aici sa ne explice.