| LaviniuA a întrebat:

Cum se încălzesc oamenii care trăiesc in autorulote? Dar aia din rulote gen remorci?
Ma refer iarna când sunt 0 grade afara, poți sa ai in interior 18?
Funda.

Răspuns Câştigător
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Pe gaz e posibil sa consumi o butelie in doua zile, daca noaptile sunt geroase. O butelie fiind in prezent 90 de lei cu butan, undeva pe la 60 de lei daca o incarci cu GPL (periculos, ilegal).
Pe motorina nu am habar, aparatul ala cica ar consuma maxim 0, 5 litri pe ora. Teoretic, dupa ce atingi temperatura setata, merge la putere mai mica, sa zicem 0.3-0.4 litri pe ora.
In 15 ore consuma vreo 6 litri de motorina, iar un litru de motorina e acum 8.33 lei.
Costurile cu siguranta vor fi mai mari la rulota, decat la bloc.
Iar confortul termic va fi mult mai slab in rulota, pentru ca pierderile sunt mai mari, ai zone foarte reci, aer cald in rafale (de la incalzitor)... Nu prea poti locui in permanenta asa.

12 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Muuuuuulți folosesc asta

https://nitelashop.ro/......odka-70cl/

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Sunt mai multe variante.
Exista incalzitoarele webasto pe motorina, care sufla aer cald, arzand motorina. Camioanele si autobuzele au acea dotare, functioneaza foarte rapid.
Alta varianta este centrala pe gaz (ca aia de apartament), setata pentru butelie (GPL/butan). Avantajul este ca ai si apa calda de la ea, dezavantajul este ca trebuie calorifere.
Mai sunt incalzitoare pe gaz care sufla aer cald; dar important este sa fie cu evacuare, ca sa nu degaje CO2 sau CO.
Varianta panourilor solare pica, ai avea nevoie undeva la 2kW/h toata noaptea, ceea ce nu iti va asigura nici un sistem solar. Ti-ar trebui bateriile unei Tesla pentru asa ceva laughing
Se pot instala si sobe pe lemne in rulote. O soba mica de inox iti face caldura ieftin, chiar si cu vreascuri adunate din zona de camping. Problema este ca trebuie sa alimentezi si sa supraveghezi soba toata noaptea.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Asta e incalzitor pe motorina (copie Webasto)
https://www.emag.ro/......D0JC7XMBM/
Exista service-uri autorizate sa monteze asa ceva, te duci la ei si stii ca ai o instalatie ok, care nu da foc rulotei :D

| LaviniuA explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Mersi de raspuns. Vad ca te pricepi și te mai intreb ceva happy
Ce costuri ar fi pentru încălzirea cu motorina și cea cu gaz?
Sa zicem ca stau in rulota 15 ore pe zi. Noaptea am afara 0 grade, ziua 5 grade.
La bloc ma încălzesc de la caloriferele blocului și ma duce la 400-500 pe luna iarna.
Mersi

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru LaviniuA):

Pe gaz e posibil sa consumi o butelie in doua zile, daca noaptile sunt geroase. O butelie fiind in prezent 90 de lei cu butan, undeva pe la 60 de lei daca o incarci cu GPL (periculos, ilegal).
Pe motorina nu am habar, aparatul ala cica ar consuma maxim 0, 5 litri pe ora. Teoretic, dupa ce atingi temperatura setata, merge la putere mai mica, sa zicem 0.3-0.4 litri pe ora.
In 15 ore consuma vreo 6 litri de motorina, iar un litru de motorina e acum 8.33 lei.
Costurile cu siguranta vor fi mai mari la rulota, decat la bloc.
Iar confortul termic va fi mult mai slab in rulota, pentru ca pierderile sunt mai mari, ai zone foarte reci, aer cald in rafale (de la incalzitor)... Nu prea poti locui in permanenta asa.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Bineinteles ca poti. Electric, cu gaz, de la caz la caz...

| relian a răspuns:

Au aer conditionat, vara rece, iarna cald.Rulotele alea is izolate,is mici ca si spatiu, se incalzesc usor.
Daca esti undeva unde nu-i loc pentru aceste autorulote, ai generator.Vd unia baga ca au butelii cu gaz, alea is pentru aragaz, pentru gratar, nu pentru incalzit.
Panouri solare nu am vazut nici alea noi acu de anul asta sa aibe.Au tot AC.

| relian a răspuns:

Oamenii nu traiesc in ruloate.Acu am vazut mai bine ce ai intrebat.Ce vezi tu prin filme,alea is prin america si prin zone de astea calde,aia nici nu folosesc caldura.

Dacaa ai vazut totusi si unia care is in zone mai reci,aia is tot americani si aici folosesti curent electric,unde nu-i mare diferenta fata de gaz metan.

Tu vad vrei sa locuiesti in rulota laughing unde anume? Rulota aia trebuie sa fie conectata la canalizare,la curent electric, deci daca sunt spatii special amenajate, platesti si la aia chirie laughing plus utilitati.

Sa folosesti motorina sa te incalzesti intr-o rulota te usuca de bani.Cel mai ieftin este gazu metan, deci nu ala propan, ala e scump.Eu zic stai linistit in casa ta,lasa ideile astea dea locui intr-o ruloata.
Cit dai pe rulota, bagi banii aia asi izolezi casa, ori ce ai tu f bine, adica izolare la interior, o sa consumi f putin cu incalzitu.

Sa locuiesti intr-o rulota, aia nu-i viata.Cu aia mergi undeva asa cateva zile, in vacanta chestii genul asta.
Unde pui tu in rulota aia centrala, calorifere, pai la spatiu ce il ai acolo, alea mai lipseau laughing.
Eu cred ca te plictisesti si intrebi chestii ce nu o sa le faci niciodata.

| NLS a răspuns:

Cei eco friendly, cu baterii externe plus panouri solare

https://www.jackery.com/pages/solar-generator

sau

cu GPL

| Crackman a răspuns:

Un reseu electeic

Răspuns utilizator avertizat
| UserRo10 a răspuns:

Au butelie de gpl intr-o cutie in fata remorcii sau electric daca au baterii si panouri solare

| IceRope a răspuns:

Cu un convector pe GPL.