Uite daunatorii :
Sunt multe insecte care pot ataca gardenia daca nu sunt folosite masuri preventive sau de control. Cele mai daunatoare sunt puricii plantelor, afidele, paienjenii, fluturii albi si coleoptere=gandaci
si alte informatii :
Gardenia este un arbust preferat de multi gradinari si iubitori de plante, care are flori albe, lucioase si foarte parfumate si frunze de culoare verde-inchis. Se crede ca gardeniile au fost numite asa dupa Alexander Garden, un doctor din Charleston, USA, in timpul perioadei coloniale. Gardeniile, care sunt mai mult de 200 de specii, fac parte din familia Rubiaceae.
Una din specii este insa foarte importanta, anume gardenia jasminoides: foarte frumoasa, cu frunze opuse, lucioase, cu textura fina si de culoare verde-inchis, acest arbust are o forma compacta. Florile apar la mijlocul primaverii sau inceputul verii, si dureaza destul de mult pentru ca nu se deschid toate odata. Gardeniile au flori albe (devin crem pe masura ce se maturizeaza) si par cerate; au un parfum puternic, dulce, care poate umple o camera intreaga.
daca gardenia nu a inflorit:
trebuie asezata intr-un loc unde are multa lumina, fara sa aiba soare direct
Lenuța Chiș: orientare sudica de preferinta, ferita de curenti de aer. adica sa nu fie in dreptul usilor sau geamurilor cand sunt deschise . prefera umiditatea atmosferica. trebuie pulverzata apa pe frunze o data pe zi, de regula dimineata.
daca a inflorit:
nu se uda planta pentru. ca se pateaza florile
in acest caz langa ghiveciul cu gardenia se pune o tavita cu apa.
In casa atinge rareori un metru inaltime. Inaltimea ei obisnuita este de 50-100 de cm, iar diametrul tot de 50-100 de cm. Este o planta care infloreste vara sau iarna, are nevoie de lumina indirecta si de udare abundenta.
Cultivare:
In martie-aprilie, replantati-o, fiind atenti in mod deosebit sa nu alterati radacinile. Folositi un compost calcaros pe baza de turba sau de pamant fertil, preparat dintr-o parte de pamant fertil sterilizat, una de balegar bine descompus si una de turba, la care adaugati o cantitate mica de nisip si bucatele de mangal.
Primavara si vara, amestecul trebuie mentinut in permanenta umed, udandu-l abundent cu apa calduta, necalcaroasa.
Gardenia are nevoie de multa lumina, dar indirecta. Mai mult, trebuie mentinuta la temperatura de 21 de grade Celsius. Daca aceasta este mai ridicata, transferati planta intr-un loc cu penumbra.
Toamna si iarna, mentineti planta la caldura si la cel putin 13 grade Celsius. Udati-o atat cat sa mentineti compostul umed si, in cazul plantelor care infloresc iarna, administrati un ingrasamant lichid, cand apar florile.
Mentineti aerul umed stropind apa numai asupra frunzelor. Asezati gardenia intr-un loc luminos, bine aerisit, dar protejat de curentii de aer.
Reproducere:
Prelevati butasi din vlastarele tinere si viguroase - operatia se efectueaza intre lunile ianuarie si martie. Taiati-i lungi de 8 cm si tratati-le partea inferioara cu hormoni rizogeni, apoi plantati-i intr-un amestec de nisip si turba, in parti egale.
Pentru a obtine o inradacinare corespunzatoare, folositi o ladita pentru multiplicare, asezata la 18-21 grade Celsius, la adapost de razele soarelui, si mentineti amestecul usor umed. Plantele obtinute din butasi infloresc dupa 2-3 ani.
Pericole si precautii:
Apa si lumina insuficiente determina caderea florilor si opacifiaza frunzele. Paianjenul rosu apare atunci cand aerul este uscat si se combate cu acaricide adecvate.
Specii si varietati horticole:
Gardenia jasminoides (sin. Gardenia augusta), originara din China si Japonia, are tulpini lemnoase, frunze lucioase verde inchis si flori albe, parfumate. Infloreste in miezul verii.
Gardenia thunbergia este un arbust sau un copacel compact, originar din Africa de Sud. Are frunze verzi, ample, lungi de pana la 15 cm. Florile parfumate sunt albe - crem si apar toamna, fiind succedate de fructele ovale, cenusii.
P. S. In timpul zilei gardenia prefera temperaturi de 21-22°C. Temperaturile din timpul noptii sunt foarte importante pentru procesul de inflorire; daca acestea cresc mai mult de 15-16°C, chiar si pentru cateva nopti la rand, nu vor mai aparea alti boboci. In plus, gardenia nu suporta schimbarile bruste de temperatura, si nici curenti de aer, fie ei calzi sau reci. In concluzie, orice schimbare in mediul in care sta planta va duce la caderea bobocilor.
sper ca ti-am fost de folos :*
toate informatiile sunt corecte
StefiChan8D întreabă: