Înălțimea și greutatea au legătură cu varsta. In special pana pe la 20 de ani, cînd se încheie dezvoltarea biologică.
Cei de la Garmin sunt profesioniști. Ei vor, și din cate am auzit și reușesc, sa ofere date cît mai exacte. Dar asta poate presupune unele compromisuri. Desigur că e mult mai simplu sa masori anumite date pe o anumită zonă mai mica, să aduc ca exemplu greutatea, care la adulți poate fi intre 60 si 90, decat pe o zona extinsa, sa zicem de la 30 la 110. Aceasta plaja de valori mai mare poate duce la anumite dificultăți tehnice în măsurarea de precizie. Nu că nu ar putea să măsoare, doar că nu poți vorbi de ceva sigur.
Și de aceea, pentru că probabil cei de la Garmin vor sa fie cît mai eficienți, au conceput dispozitivele special pentru adulți, pentru a intra în acea plaja de valori mai mica. Și de aceea dispozitivele nu se potrivesc pentru copii.
Asta poți vedea foarte bine in descrierea sau fisa tehnica a dispozitivelor. Acolo trebuie sa spună între ce limite ale greutății, înălțimii, etc, funcționează precis dispozitivul.
Ca sa înțelegi mai clar, am sa aduc în discuție ciclismul. El are mai multe discipline. Cind un fabricant proiectează o bicicletă, automat se gindeste carei discipline ii e adresată bicicleta. Pentru că, pentru performanta, nu poți crea o bicicletă care sa meargă la toate. In general, cele mai cunoscute sunt cele de șosea, și cele de munte. Acum, s-a găsit cineva care sa facă un compromis, sa creeze o bicicletă buna și pentru sosea și pentru munte, și așa au apărut modelele de touring/trekking. Au ceva din ambele modele, suple cam ca cele de șosea, rezistente cam că cele de munte. Se descurca bine pe ambele terenuri. Însă, daca vrei performanta, fie pe sosea, fie pe munte, le vei descoperi imediat limitele. Nu vei face cu ele ce faci cu cele dedicate pentru sosea sau cu cele dedicate pentru munte.
Cam așa e cu dispozitivele de la Garmin, mă gindesc. Ca sa ofere performanta, precizie, au limitat folosirea la adulți. Tu poți să le folosești, dar, nu poți fi sigur de precizia datelor oferite.
Sper că am reușit să mă fac înțeles.
Și, contează dacă îți schimbi varsta cu 3 ani. Daca era doar unul, nu era problema. Sunt diferente biologice în acest sens, adică cineva cu un an mai tinar ca tine sa aiba caracteristicile tale. Dar la 3 ani, și într-o perioadă de serioasa creștere, e o diferență prea mare, și atunci programul in care introduci datele le interpretează greșit și îți va da date greșite. Daca tu îl minți, și el te va minti.
Daca nu poți trece valoarea virstei tale, de 13 ani, atunci nu îl poți folosi decat facind acest compromis. Dar programul, care are anumite limite ale greutății și înălțimii pentru fiecare varsta, tu avindu-le mult mai mici decat ar fi normal la 16 ani, te va considera subdezvoltat, și atunci vei primi alt fel de date din partea lui.
S-ar putea ca sa fii nevoit să mai aștepti înca vreo doi ani pana sa îl folosești
Am un ceas vechi vivoactive 3 și pe el pot introduce orice vârstă, chiar și vârsta unui copil; și pe aplicația Garmin Connect pot apăsa pe un buton "Eliminare dată" și astfel îmi elimină data de naștere care am dat-o și pot să las așa, și nu îmi zice aplicația că trebuie să pun vârsta; cred că și pe vivoactive 3 e la fel; deci nu trebuie să îți pui vârsta pe Garmin connect.
Si crezi ca datele vor fi reale pentru varsta ta daca nu iti apare varsta? Gandeste logic.
Pai atunci nu ar trebui sa fie nici o problema la utilizare. Poate doar că datele nu au aceeași acuratete, după cum ți-am explicat, dar, fiind firma serioasa, cred că te poți baza pe ce primești. Singura chestie e că cei de la Garmin nu îți garantează date corecte intrutotul.
Eu zic că poți să îl folosești cu încredere. Desigur, cu varsta reala.
Pentru ca tine de gdpr si utilizaarea datelor personale in UE. Unde conform legii trebuie sa ai 16 ani impliniti ca Garmin sa iti poate procesa datele. Date de care nici macar nu ai nevoie la 13 ca doar nu esti sportiv olimpic.