| Shane a întrebat:

Daca cineva sa zicem scrie o povestire foarte buna, cum o poate publica? Adica sa publice o carte.
funda

4 răspunsuri:
| ceaiuldetei a răspuns:

Sau poți încerca aici:

http://amprenteliterare.ning.com/

Site-ul se numește Amprente Literare și e unul cu foarte mult bun simț, în primul rând și format din oameni deschiși la cap.

Părerea mea ar fi că poți să faci o încercare, să vezi cum îți este primită creația (sau tot ceea ce ai scris).

Comentariile pe care le vei primi acolo, vor fi cu bun simț și vor avea menirea de a te ajuta și îndruma cum trebuie.

Nimeni nu va face mișto de tine. Curaj.

| adybutterfly a răspuns:

Citat (Baghe @ Jan 30 2006, 23:49)
Sa spunem ca sint un scriitor tinar, la prima creatie. Am scris o carte, un roman in mai multe volume. ce fac mai departe? Cum o pot edita? Cum o pot aduce in atentia cititorilor? Ii fac publicitate? Ce altceva mai pot face?


Wow! Sa spunem ca am lucrat ca redactor de carte suficient de mult timp incat sa iti dau urmatoarele sfaturi:

0. Primul pas. Fa "cenaclu literar" acasa. Strange oameni cunoscuti, rude si prieteni, si citeste-le primele tale 5-10 pagini. Daca la sfarsit mai sunt in incapere, e bine. Nu si daca i-ai legat de scaune sau daca nu si-au terminat berica. Daca au adormit sau au fugit mancand pamantul...va trebui sa schimbi ceva. Adica, tonul, persoana care citeste sau textul cartii. E indicat sa ai textul integral si pe hard, si pe CD sau discheta. NU SCRIS DE MANA. Trebuie pe suport electronic. Poti interveni mai usor pe el. N-ar strica sa-l cureti de greseli gramaticale, exista programe corectoare destul de bune, chiar daca DOOM2 da de pamant cu multe reguli deja stiute.
Poti incerca sa dai cateva foi unor colegi sau persoane de incredere, pentru vreo 10 zile, fara a insista prea mult ca ei sa citeasca. Dupa cinci zile, intreaba-i daca au citit. Daca nu au facut-o pana atunci, o vor face doar din obligatie...Si nu vad in asta un semn bun. Totusi...

1. Ia-ti primele 30-40 de pagini si bate pe la porti de edituri. Cu cat mai multe, cu atat mai bine. Alege insa doar vreo 5 si noteaza-ti unde si cu cine ai vorbit. Te costa hartia, tonerul sau fotocopierea manuscrisului.

2. Sub nici un motiv nu le spune din prima ca ai scris trilogie sau serie de romane! Abia dupa ce primesti raportul de vanzari merge sa spui ca ai deja in lucru o urmare. Nu-i speria! Daca pastreaza manuscrisul, intreaba-i cand poti reveni. Au nevoie de 15-30 de zile minim, ca nu doar cartea ta o au in grija!

3. Pregateste-te sa le vorbesti despre continutul romanului in trei-patru fraze. Exerseaza cu romane cunoscute mai intai, pe care prezinta-le prietenilor. Trebuie sa ai o oarecare detasare cand vorbesti despre cartea ta si sa-i cunosti indeosebi punctele tari.
Prezint-o cu incredere. Daca tu nu esti CONVINS ca merita, atunci cine? Fa-i sa inteleaga: Ce gen e - politista, SF, memorii, culegere de probleme :-) de matematica, calatorie, autobiografica, aventuri, umoristica, monografie, istorica, paranormala, cu fantome...
De ce ar trebui publicata? De ce ar cumpara-o cititorul? Cui i se adreseaza? Ce varsta sau pregatire are cititorul potential? E usor de citit? Alterneaza dialog cu descrieri sau comentarii? Nu exagereaza incercand sa impuna exclusiv parerea autorului? E clar ce se intampla acolo? Ce aduce nou, interesant, original?
Oare nu incapea tot ce ai scris in 400 de pagini in doar 180? (Oamenii, stii bine, nu au timp prea mult de citit, iar tu nu esti inca atat de celebru incat doar numele tau sa le schimbe lenea sau s-o vanda!) Nu in ultimul rand, o carte mare presupune mai multa atentie din partea redactorului, corectorului, costa mai mult in tipografie si, in final, in librarii. Deci ii scad sansele.

4. Posibil ca redactorul care se va ocupa de paginile tale sa gaseasca punctele slabe. Fii deschis la propuneri de schimbare si la sugestii. Isi face meseria si incearca sa te ajute ca respectiva carte sa fie publicabila si vandabila! Este si interesul editurii! Aceasta va prefera un text mai putin amplu pentru un debutant, desi, cine stie, poate chiar ai ceva trasnet!

5. NU LE LASA MAI mult de doua-trei capitole (ca echivalent cam 40 pagini A4, 32 randuri la corp de litera 12, sa zicem, eu nu cunosc manuscrisul tau), sa nu ai surpriza ca apare modificat sub alta semnatura. Din acelasi motiv, povestesti plotul, ma rog, firul actiunii doar sumar. Daca vor intreg manuscrisul, TREBUIE semnat MAI INAINTE un precontract!

6. Atunci cand ti se ofera un contract sau un precontract. NU-L SEMNA ORBESTE. Ia-l acasa 2-3 zile, sugerandu-le ca te consulti cu un avocat (e chiar indicat sa faci si asta!).
Verifica, pana una-alta sa fie trecut pe contract numele tau corect ca AUTOR al lucrarii literare (adesea numita OPERA) si titlul provizoriu propus de tine. Conditiile de aparitie, data de aparitie - la cel mult 6 luni de la predarea integrala a manuscrisului, tirajul - numere de exemplare, obligatiile financiare ale editurii - te poti astepta sa primesti 7-12% din valoarea vanzarilor, mai adesea sub 9%, obligatia ca editura sa iti dea exemplare gratuite de autor, sa faca reclama cartii, afise si lansare de carte, sa-ti apere drepturile pe care le cedezi pentru 3-5-7 ani. NE-GO-CI-A-ZA! Dar fa-o elegant, nu cu incrancenare! Lasa de la tine la lucrurile marunte si fii fiara la cele importante!

7. Daca apare cartea, navaleste in librarii cu amicii si rudele si intrebati de ea vreo 2 saptamani inainte de a o cumpara. Fa-i si tu reclama, da anunturi, fa-ti un site de autor, ajuta sa fie vanduta, participa la lansari, la intalniri cu cititoarele :-), fa-ti tricouri cu coperta ei si da-le prietenilor sa le poarte, fa-ti un blog, cauta un cronicar sau un redactor de cotidian sa vorbeasca in ziar, la radio, despre carte la superlativ - cea mai buna sau cea mai tampita - in ambele cazuri se vinde!

Sper sa-ti fie de folos sfaturile mele. Ma iarta ca te-am ametit. E MUUUUUUUUULT mai greu decat pare!
Dar daca ai umplut atatea pagini, inseamna ca vrei sa spui lumii ceva! Iti urez sa te faci ascultat!

| AmeliaIoana14 a răspuns:

De obicei o publici la o editura. Ei revizuiesc cartea si discuti cu ei detaliile (ex. tiparul cartii, coperta, festivitatea de premiere, locul etc.) dar astea costa.