Insomniile apar datorita, varstei inaintate, stresul, depresia, solicitari prea mari, zgomotul extrem, ingrijorare, consumul excesiv de alcool.cafea si tigari. Insomnia se poate preveni cu medicatii recomandate de medic sau cu ajutorul unor exercitii de relaxare, plimbari in aer liber, sa avem o cina usoara si sa ne facem un program exact de somn.
Buna!, insomniile pot aparea datorita reglarii metabolismului, e necesar sa te folosesti de un orar de dormit si de mancat ca la carte, ex. ceaiuri naturiste si ultima masa sa fie cel mult pana in 8 seara, dupa aia ceva iesiri, precum alergatul sau plimbarile, etc... Numai bine, pa!
Insomnia reprezintă o tulburare a somnului care se manifestă prin reducerea duratei şi/sau profunzimii lui. Poate fi provocată de boli febrile, cardiovasculare, crize abdominale dureroase, nevralgii, hipertensiune, nevroze, psihoze, encefalite, intoxicaţii, diabet, uremie, hipertiroidie, surmenaj fizic, intelectual sau moral, criză emotivă ş.a. Cel mai general simptom este somnul nestatornic şi superficial.
Insomnia persistentă completă se caracterizează printr-o stare permanentă de oboseală; bolnavul aproape că nu poate adormi, iar dimineaţa se află într-o stare de indispoziţie şi depresiune. Poate fi evitată prin urmarea unui regim de muncă şi odihnă raţional şi prin administrarea calmantelor sau somniferelor.
Insomnie
Nu poti dormi si te intrebi de ce? Indiferent de faptul ca ai lucrat toata ziua somnul intirzie sa apara. Daca situatia continua mergi la medic pentru ca poti suferi de insomnie.
Definitie: Prin insomnie se întelege dificultatea de a adormi, precum si cea de a avea un somn odihnitor, fara întrerupere. Un om obosit adoarme în general greu sau chiar daca adoarme repede el se trezeste dupa numai citeva ore de somn si nu mai poate sa adoarma iar, dimineata trezindu-se mai obosit decit s-a culcat.
Insomnia apare dupa emotii, eforturi intelectuale intense, stres permanent sau conflicte emotionale. Ea se poate asocia cu boli psihice sau organice (astm bronsic, boli de inima, afectiuni febrile etc.). Tratarea bolilor organice duce la eliminarea sau cel putin ameliorarea insomniei. Somniferele nu trebuie luate fara a consulta medicul, deoarece tulbura ritmul natural al fazelor somnului si creeaza dependenta.
Pentru a avea un somn odihnitor, se impun citeva masuri:
* evitarea activitatilor intensive pe timpul serii;
* trezitul si culcatul mereu la aceeasi ora;
* aerisirea corespunzatoare a camerei;
* evitarea meselor îmbelsugate seara;
* evitarea agitatiei, daca la culcare somnul nu apare. Se poate citi, asculta radioul pina apare senzatia de somn;
* consumul unui pahar de lapte cald cu miere asigura un somn bun;
DURATA NORMALA A SOMNULUI
Un adult sanatos trebuie sa doarma 6 - 8 ore pe zi, iar copiii ceva mai mult. Durata fiziologica a somnului variaza în functie de virsta si de individ. Astfel, nou-nascutul doarme aproximativ 20 ore, între 2 - 4 ani 14 - 16 ore, adolescentul 8 - 10 ore, adultul 7 - 9 ore iar virstnicul 5 - 7 ore. Cercetatorii au descoperit ca insomnia precede tulburările depresive, în conditiile în care se stia ca între aceste doua afectiuni exista o strinsa legătura. Deci, daca se trateaza insomnia se poate preveni depresia.
Insomnia este o problema importanta de sanatate publica, pentru ca statisticile arata ca se întilneste la 5-11% din populatia tarii noastre. Prezenta ei este tot mai crescuta în rindul tinerilor, ceea ce este grav, deoarece frecventa insomniei creste odata cu înaintarea în virsta. Daca insomnia nu este tratata medical, ea va determina scaderea performantelor profesionale sau scolare.
Insomnia are si conotatii la nivel social: peste 40 % din cei care au accidente de circulatie sau accidente de munca sufera de insomnie.
CE SE INTIMPLA IN TIMPUL SOMNULUI?
Somnul are rol protector, reface activitatea corticala si echilibreaza psihicul. În timpul somnului predomina procesele de refacere, trofice si anabolizante ale organismului. De aceea, cind ne îmbolnavim avem tendinta de a dormi mai mult, în afectiunile grave predominind perioadele de somnolenta. Din acelasi motiv, copiii la care predomina fenomenele anabolizante, de crestere a organismului, au nevoie de mai mult somn.
În timpul somnului se produc anumite modificari fiziologice caracteristice: scade frecventa cardiaca si tensiunea arteriala, scade secretia gastrica si urinara, musculatura se relaxeaza. Toate aceste fenomene permit organismului sa-ti refaca rezervele pentru o noua perioada de veghe. Lipsa somnului epuizeaza organismul, nepermitindu-i sa se refaca si lasindu-l lipsit de aparare în fata bolilor.
Cind insomnia nu poate fi legata de nici o alta afectiune, atunci ea se numeste insomnie primara (fara o cauza cunoscuta). Exista însa variatii individuale si multi dintre cei care se pling de insomnie dorm probabil suficient fara sa-si dea seama de aceasta.
Insomnia nu se poate rezolva fara tratament. Iar tratamentul nu înseamna doar medicamente, ci si individualizarea factorilor psihologici sau patologici care stau la baza aparitiei insomniei. Exista si posibilitatea apelarii la un psiholog pentru a se practica terapiile comportamental-cognitive, care pot ameliora calitatea somnului.
UN SOMNIFER FARA EFECTE SECUNDARE
Un tratament fara efecte secundare al insomniei este posibil apelind la homeopatie. Remediul homeopat trebuie luat numai atunci cind este necesar, în dozele prescrise de medic, si trebuie întrerupta administrarea lui imediat ce insomnia a disparut.
Homeopatia pune accentul pe cauzalitate, încercind sa identifice cauza insomniei si pe modalitatile reactionale individuale, cum reactioneaza fiecare în fata unui stres specific sau nespecific. În concluzie, tratamentul homeopat este strict individualizat, atit ca remedii homeopate care se folosesc, cit si în privinta dozelor si a ritmului de administrare.
Dintre zecile de remedii folosite în cazul insomniilor, am ales citeva pentru exemplificarea abordarii homeopate:
Chamomilla este un remediu util la sugar si copilul mic, în special în timpul aparitiei dentitiei. Copilului îi este somn dar nu poate adormi si face crize de furie pentru ca nu suporta durerea. Vrea sa fie tot timpul tinut în brate si se linisteste daca este plimbat.
* La copilul mai mare, care doarme agitat, scrisneste din dinti în somn, se trezeste cu crize de neliniste si are prurit în zona anala remediul Cina va fi de mare ajutor. La copii insomnia este deseori asociata cu un motiv psihologic sau digestiv.
* La adultul care are o munca solicitanta sau studiaza prea mult pe parcursul zilei, facind deseori abuz de cafea, alcool sau tutun, remediul Nux vomica este util. Asemenea persoane au stari de somnolenta dupa masa de prinz, care de regula este copioasa, iar seara se simt cel mai bine, le dispare senzatia de somn si încep să îşi facă planuri pentru a doua zi. Remediul este de asemenea util celor care iau timp îndelungat somnifere, întrucit ajuta organismul sa se dezobisnuiasca de acestea. Aceste cazuri necesita însa, de regula, asocierea mai multor remedii homeopate care sa rezolve aceasta problema a dependentei de somnifere si sa restabileasca un somn odihnitor în lipsa acestora.
Un remediu corect ales, în urma consultului medical homeopat amanuntit, duce la instaurarea unui somn odihnitor în cel mai scurt timp.
Ce este insomnia?
Specialistii au identificat trei feluri: trecatoare, intermitenta si cronica. Insomnia trecatoare se manifesta pe termen scurt, aparand de obicei de-a lungul unei perioade cuprinse între o noapte si cateva saptamani. Insomnia intermitenta este termenul care desemneaza o insomnie trecatoare care este resimtita periodic. Insomnia cronica se manifesta prin lipsa somnului aproape în fiecare noapte pe o perioada de minim o luna.
Majoritatea oamenilor au fost atinsi de o insomnie trecatoare si/sau intermitenta la un moment dat. Acest tip de problema nu este considerata neaparat o dereglare, ci de cele mai multe ori rezultatul unei stari de anxietate, unei anumite medicatii, boala sau stres asociate cu un eveniment, precum pierderea slujbei sau a partenerului de viata. Indiferent ca esti femeie sau barbat, insomnia nu te ocoleste, insa studiile arata ca rata de incidenta la femei este cu 40% mai mare, mai ales in randul celor care depasesc varsta de 40 de ani. De asemenea, oamenii in varsta resimt mai des episoade de insomnie, datorate de obicei unor probleme medicale, si nu unei nevoi scazute de odihna.
Contrar unei alte conceptii gresite, insomnia nu se defineste neaparat ca o reducere a cantitatii de somn, ci mai degraba este legata de calitatea somnului. De fapt, indiferent de cat de lunga este perioada de somn, sau de cate ori te trezesti într-o noapte, poti sa ai parte de somn suficient. Pentru a aprecia acest lucru, este important sa întelegi "arhitectura" propriului somn, adica tiparul dupa care se alterneaza perioada REM (rapid-eye-movement), sau somnul în care visezi, si perioada non-REM.
Plantele care te ajuta sa dormi
Stresul si anxietatea pot forma o bariera pentru un somn de calitate. Exista câteva plante recunoscute care induc o stare de relaxare si inlatura efectele stresului ajutand la obtinerea unui somn linistit. Atentie insa: nu trebuie combinate medicamentele antidepresive cu plantele medicinale care au efect calmant.
Valeriana (Valeriana officinalis): Aceasta planta a fost folosita ca tranchilizant usor si somnifer de mai bine de 1000 de ani. In Anglia, in timpul atacurilor din al II-lea Razboi Mondial, valeriana era prescrisa oamenilor pentru a-i ajuta. Tinand cont de eficienta efectului ei, valeriana a fost comparata cu diazepamul. Insa, spre deosebire de celelalte barbiturice, valeriana nu produce ameteli dimineata si nu creeaza dependenta.
Passiflora (Passiflora incarnata): In 1867 a fost întrodusa în medicatia din SUA ca sedativ usor. Proprietatile calmante ale acestei plante nu au fost insa transmise si celorlalte plante din clasa ei. Efectul de tranchilizant usor este dat de efectul continutului în alcaloizi, care se gaseste in partea aeriana a plantei. In timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, in Germania, aceasta planta era folosita la obtinerea "serului adevarului". Alcaloizii continuti de aceasta planta combat depresia si declanseaza o stare de bine.
Gotu Kola (Centella asiatica): Este recunoscuta in întreaga lume pentru capacitatea de a calma trupul si mintea. In Ayurveda, gotu kola este considerata planta care aduce echilibrul, care induce starea de relaxare si energizeaza simturile. Din acest motiv este introdusa in alimentatia yoghinilor pentru a-i ajuta sa obtina mai usor starea profunda de meditatie. Elefantii indieni care au reputatia ca nu uita niciodata, adesea se infrupta din frunzele acestei plante. Gotu kola este bogata in complexul de vitamine B, care sunt recunoscute ca fiind vitaminele antistres.
Sunatoarea (Hypericum perforatum): Studii realizate prin anii '80 au aratat ca aceasta planta poate ajuta cu succes in stari de anxietate si stres, îmbunatatind calitatea somnului. Astazi are o reputatie universala de sedativ.
Kava kava (Piper methysticum): face parte din familia piperului si a fost folosita timp de secole ca un relaxant natural în sudul Pacificului. Studiile au demonstrat ca folosirea acestei plante este compatibila cu tratamentul cu Benzodiazepines, insa fara a inregistra efecte secundare. Trebuie totusi sa se aiba in vedere faptul ca, la unele persoane, poate dezvolta unele afectiuni ale pielii numite "kava dermopatie" caracterizata prin descuamarea pielii.
nbgfmkdlșxs întreabă: