Un exemplu ''tare'' ar fi manuscrisul lui Voynich.
Două chestiuni:
1) Manuscrisul lui Voynich se află în biblioteca universității Yale pentru că a fost donată acesteia de către proprietarul anterior, un colecționar austriac. Faptul că este fizic în Statele Unite nu are nici o legătură cu guvernul Statelor Unite
2) Manuscrisul lui Voynich este doar o curiozitate istorică, nu există niciun indiciu concret că acesta ar conține niște informații valoroase pentru umanitate. Tot ce există sunt speculații alimentate de faptul că manuscrisul nu a putut fi descifrat.
De acord, probabil nu ar fi asa important manuscrisul. Urmarisem totusi un documentar de pe BBC mai demult unde se spunea ca Arhivele S.U.A. sunt comparabile cu cele de la Vatican din punct de vedere al pastrarii unor cantitati generoase de informatii vitale omenirii. Si as vrea sa inteleg de ce. Tocmai in America si la Vatican.
Pentru că de obicei polii de putere acumulează tot felul de chestii valoroase. Așa cum Vaticanul a fost un pol de putere pentru multă vreme, la fel și SUA sunt un pol de putere.
Câte relicve egiptene nu au ajuns la British Museum, câte capodopere ale Renașterii Italiene nu sunt la Luvru?