Nu. Pasteurizarea in general presupune incalzirea brusca urmata de o racire la fel de brusca. In cazul laptelui, se realizeaza de obicei prin trecerea lui peste o suprafata metalica fierbinte urmata imediat de una rece.
Pasteurizarea este o metoda cu care se ucid microbii, astfel laptele nu se strica timp mai indelungat. Metoda consta in ridicarea temperaturii laptelui la presiune marita, intr-o incinta inchisa.
Pasteurizarea nu are nimic cu razele gamma.
Raze CE? Asta e dintr-un episod din Star Trek?
Pasteurizarea consta in eliminarea partiala a microorganismelor prin tratare la temperaturi inalte (UHT - Ultra High Temperature) in mod repetat. Pasteurizarea se face si pentru alte bauturi, nu doar pentru lapte.
Nu...pasteurizarea inseamna incalzirea laptelui pana la 80 grade C si se realizeaza cu ajutorul unor aparate numite pasteurizatoare..nu are nci o legtura cu razele gamma de care zici tu...
Pasteurizarea este un tratement termic menit sa incetineasca dezvoltarea microorganismelor si a fost descoperit de Louis Pasteur. Temperatura de pasteurizare este de obicei de 60 grdC, dar poate sa fie si mai ridicata, in functie de substanta care se doreste pasteurizata. Timpul de pasteurizare poate sa ajunga si la cateva zeci de minute.
Sterilizarea cu raze gama se foloseste foarte rar. Aceasta metoda este folosita de exemplu la sterilizarea fructelor (in unele tari).
Pasteurizarea sau tratamentul UHT in industria laptelui are loc in niste schimbatoare de caldura in placi, in care pe de o parte trece laptele rece iar pe de alta trece un agent termic (la pasteurizare apa calda, iar la UHT apa calda supraincalzita sau abur saturat). Lapetle ajuns la temperatura dorita se raceste tot intr-u schimbator de caldura, dar de data asta agentul termic este apa racita. Se foloseste acest procedeu pentru a constrola exact (la nivelul secundelor) timpul de incalzire al laptelui si a evita astfel denaturarea acestuia.
Am uitat sa scriu ceva...
Tratamentul UHT se face la temperaturi de peste 100 grcC, iar in cazul in care nu se poate datorita instabilitatii substantei, se foloseste un procedeu numit tindalizare, care presupune pasteurizari repetate la 60 de grd cu pauze de pana la 20 de ore intre ele. De obicei 3 sau 4 etape de pasteurizare sunt suficiente pentru a elimina complet orice prezenta microbiana. Toate procedeele de mai sus sunt folosite pentru a distruge celul prokariote si eukariote (bacterii, mucegaiuri sau drojdii). Nu sunt eficiente inpotriva virusurilor.
Ambalajele se sterilizeaza cu radiatie ultravioleta.
Tratamentele termice aplicate produselor alimentare sunt pasteurizarea şi sterilizarea.Pasteurizarea la temperaturi pana în 100 grd C, sterilizarea dupa.Pana aici sunt bune raspunsurile.Insa metoda prin care se face tratamentul difera.Se poate face in schimbat-oare de caldura cu placi, se poate face prin microunde, prin impulsuri electrice, prin bactofugatie, prin radiatii UV sau gamma, la preiuni inalte (4000-10000 bar), prin incalzire ohmica.
Deci raspunsul este Da. Se face si pasteurizare cu raze gamma