| MaRyuS020202 a întrebat:

E pacat daca joci jocuri piratate e ca si cum le-ai fura ca nu le cumperi

Răspuns Câştigător
| MihaiNicu23 a răspuns:

Da este pacat, si daca nu le cumperi, producatorii vor renunta curand si nu vor mai aparea noi jocuri, risti chiar sa iti strici si pc-ul datorita jocurilor piratate.

9 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

E păcat, că suntem in post.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Este un furt.
Dar hai sa luam de exemplu pretul pentru o licenta windows, necesara cam tuturor in ziua de azi. Costa enorm! Si sa ceri 500- 600 de lei pe o licenta e tot furt si nu consider imoral sa furi de la un hot.

| johnnny123 a răspuns (pentru anonim_4396):

Patru mici observații:

1) Și să furi de la un hoț este tot imoral. Poate doar cu excepția situației în care faci asta pentru a returna acele bunuri păgubiților

2) Nu tu ești cel în măsură să stabilească cine este hoț și cine nu este hoț. Pentru asta există justiție.

3) Orice vânzător are dreptul să stabilească prețul pe care-l cere pentru produsele sale. Nu se cheamă "hoție", se cheamă "comerț". Iar motorul comerțului este profitul. În plus, cumpărătorul deține și el un drept în contrapondere: dreptul de a nu cumpăra dacă prețul i se pare prea mare.

4) Conform raționamentului tău, să înțeleg că dacă nu suntem de acord cu prețul unui lucru, este moral să furăm acel lucru? De exemplu mie mi se pare ca Ferrari-urile sunt nejustificat de scumpe. Este "moral" să le fur?

| anonim_4396 a răspuns (pentru johnnny123):

1. E imposibil sa returnezi toti banii tuturor celor care au paltit vreodata pentru o licenta windows. Eu imi descarc o copie a programului, nu programul original. Daca eu utilizez o impirmanta 3d pentru a face o copie a unui produs inseamna ca eu am furat produsul ala? Sau daca un coleg vrea sa xeroxeze o carte pe care o am eu, asta e o actiune ilegala, nu? Ca doar trebuie sa cumpere separat produsul original care costa 700 de lei, iar eu nu am dreptul sa ii dau sa copieze, nu? Poate daca ai ajunge intr-o astfel de situatie ai regandi lucrurile.
Ideea principala e ca pirateria, exact ca si xeroxarea unei carti, pe de-o parte e furt, dar pe de alta parte, nu!
2-3 Ba eu consider ca sunt. Daca tu ai avea neaparata nevoie de o tableta pentru scoala, pentru a-ti incarca temele, pentru diverse aplicatii, pentru a-ti vedea notele, pentru a lucra la ora etc, iar eu as fi singurul care poate sa-ti ofere o tableta si pretul minim ar fi 1000 de dolari, doar ca sa fac eu saci de bani si sa le iau si ultima bucata de paine de la gura saracilor care vor sa isi duca copii la scoala, eu nu as fi hot, nu? As fi doar,, comerciant''.
4. Nu e vorba doar de pret, nu o sa fur ceva de care nu am nevoie. Nu te-ai intrebat vreodata oare de ce lumea pirateaza si se comporta de parca nu au furat un produs dintr-un magazin? E vorba in primul rand de necesitate. Piratarea e si o metoda de protest.
Intotdeauna cumpar jocurile si intotdeauna merg la filmele care ma intereseaza, care stiu ca merita, la care s-a muncit pe bune si care parca mi-au zis,, ba, tu cumparatorule chiar contezi''. Dar nu te astepta sa platesc pentru un produs mediocru care doar mi-a starnit curiozitatea si vreau sa-l testez iar cel care l-a facut nu-mi ofera posibilitatea asta.
E o prostie. Lumea nu il cumpara si pentru ca nu i-ai convins ca merita sa dea bani pe el. Si nu te astepta sa faci un produs, sa il vinzi cu 1000 de dolari, produs care devine absolut necesar pentru toata lumea inclusiv in tarile in curs de dezvoltare si sa te astepti ca eu sa il cumpar ca prostu, ca nu o sa se intample.

| johnnny123 a răspuns (pentru anonim_4396):

Înainte de a-ți răspunde punctual, haide să stabilim o chestie:
Din punctul de vedere al costurilor și al dificultății de dezvoltare, nu există nici o diferență între produsele fizice și produsele software.

Ambele sunt create cu efort real în companii reale de către oameni reali plătiți cu bani reali ca să-și achite la rândul lor facturile reale. Faptul că produsele digitale pot fi multiplicate fără niciun cost nu reduce în niciun fel efortul depus pentru realizarea lor.

Așadar a trata produsele digitale diferit față de produsele fizice este o greșeală. A fura un șir de 0 si 1 este același lucru cu a fura o pereche de pantofi. Este munca unor oameni, indiferent ce formă capătă.

Acestea fiind clarificate, să o luăm punctual

1. Eu vorbeam despre imoralitatea furtului la modul general și spuneam că poate exista o circumstanță atenuantă atunci când furi de la un hoț, dar care evident nu se aplică în cazul tău.

2. Nu contează ce "consideri" tu că ești. Nu este suficient să "consideri" că ești chirurg pentru a putea opera un om.
Legalitatea este determinată numai de forurile abilitate, nu de către fiecare om în parte.

Tu nu ai dreptul nici să hotărăști prețul de vânzare al unor produse care nu-ți aparțin, nici să decizi că vânzătorul e hoț și să-l penalizezi furându-i bunurile. Ai un singur drept: acela de a nu le cumpăra.

3. Dacă "nevoia" de ceva ar fi o justificare acceptabilă pentru a fura acel ceva, societatea civilizată ar înceta să mai existe în două ore.

Pentru că fiecare ar putea să afirme nevoia de ceva. Așa cum tu ai "neapărată nevoie" de o tabletă, altcineva are neapărată nevoie de un televizor pe care nu și-l permite. Sau de o mașină pe care nu și-o permite. Sau de o casă pe care nu și-o permite. Și fiecare ar fi, în sistemul tău, îndreptățit să ia ce are nevoie.

Cât despre ideile pe care le-ai inșirat la punctul 4, una mai șubredă decât alta.

"Piratarea e si o metoda de protest."
Serios? Protest împotriva cui? Împotriva companiei care a creat acel soft și-l vinde prea scump? Hai să fim serioși că ne râd și curcile. Piratarea nu este o formă de protest, este doar o formă de hoție facilă și fără riscuri.

Dacă ai fi fost o fire justițiară, ai fi protestat dând spargeri la companiile farmaceutice care taxează sute de mii de dolari pentru medicamente anti cancer. Dar fiind prea riscant și pârnaia fiind lungă, ai ales să-ți manifești spiritul anti-sistem piratând GTA. Mă lași?

"nu te astepta sa platesc pentru un produs mediocru care doar mi-a starnit curiozitatea si vreau sa-l testez iar cel care l-a facut nu-mi ofera posibilitatea asta."

Ca și prețul, și oferirea unor variante de test este decisă de către vânzător. Pentru a suta oară îți spun, nici prețul și nici lipsa unei variante de test nu-ți dă dreptul să-l furi. Fie că este bun, fie că este prost, nu este al tău. Nu te-a convins, nu crezi că merită, ți se pare prea scump? Nu-l iei. Și furtul unei capre râioase se cheamă tot furt.

" Lumea nu il cumpara si pentru ca nu i-ai convins ca merita sa dea bani pe el. Si nu te astepta sa faci un produs de 1000 de dolari, produs care devin absolut necesar pentru toata lumea inclusiv in tarile in curs de dezvoltare si sa te astepti ca eu sa il cumpar ca prostu, ca nu o sa se intample."

Sunt curios cum un produs atât de prost încât nu face doi bani poate deveni absolut necesar la nivel global. Când un produs are un miliard de utilizatori zilnic, este aproape sigur că acel produs este destul de stabil și de funcțional.

Iar dacă nu îți convine prețul îți rămâne mereu opțiunea de a-ți dezvolta propriul OS și propriile jocuri. Te așezi frumos la computer și începi să codezi. Nu te vor opri nici Microsoft, nici Blizzard, nici EA Games. În vreo 50 de ani ar trebui să termini crearea primul nivel din Pac-Man.

| anonim_4396 a răspuns (pentru johnnny123):

Vorbesti de hotie dar ignori ce am scris la punctul 1 si anume ca eu nu fur produsul original, ci iau gratuit o copie a produsului original de la cineva care s-a oferit sa mi-o ofere.
O sa ignor tot ce ai aberat, legat de un protest ca fiind acelasi lucru cu spiritul de justitiar.
Si nu mi-ai raspuns la intrebarile de la punctul 1. Daca eu imi cumpar un produs original, o melodie si un coleg vrea sa o asculte, eu practic nu am voie sa ii trimit melodia pe care AM DAT BANI? Interesant happy.
Toti cei care au copiat vreodata la xerox chiar si o pagina dintr-o carte pe care nu au cumparat-o, au incalcat drepturile de autor si dupa parerea ta, au furat. Daca vreodata s-a intamplat sa copiezi vreo pagina dintr-o carte pe care nu ai achizininat-o, esti fix in aceiasi categorie cu cei care pirateaza muzica, jocuri, carti, studii stiintifice, licenta windows etc. Nu esti cu absolut nimic diferit.
Pun pariu cu tine ca 90% din ce copiezi la xerox sunt chestii care nu iti apartin. Dar heiii, hai sa ne prefacem ca tu nu, ca tu esti cuminte.
Esti de asemenea in aceiasi categorie daca vreodata ai facut poza unei pagini de carte, vreunui manual si ai trimis-o cuiva. Tot ai copiat o parte din produs si ai oferit-o cuiva care nu a platit bani pentru produsul ala.
Daca nu ai facut asta niciodata, daca ti-ai cumparat toate filmele vechi, pe care acum nu mai ai cum sa le mai vezi la cinema, si nu mai ai nici cum sa le urmaresti daca ai laptop in loc de pc, daca nu ai urmarit vreodata un film pe net, si daca ai urmarit seriale doar la televizor, ti-ai stabilit programul in functie de cum se difuzeaza, si ti-ai asumat ca oricum o sa pierzi episoade importante, cand o sa iti cumperi carti si de 500-600 de lei in conditiile in care ai neaparat nevoie de ele, atunci ai tot respectul meu si chiar voi lua in considerare sa nu mai copiez absolut nimic niciodata, dar daca ai facut asta vreodata, esti cam ipocrit.
Eu ce il mai saracesc pe Bill Gates, am auzit ca moare de foame din cauza mea, cu tot cu toti angajatii lui care au salarii de zeci de milioane de dolari pe an. Bine ca tu ajuti copii din Africa si bolnavii de cancer platind 1000 de lei pe doua licentewinking. Spirit de justitiar laughing.

| johnnny123 a răspuns (pentru anonim_4396):

Toată discuția a pornit de la afirmația ta conform căreia a fura de la un hoț este moral, iar tu ai dreptul să decizi cine sunt hoții. Cu alte cuvinte, cum spun americanii, tu ești "judge, jury and executioner"

Ăsta este punctul de vedere cu care nu am fost de acord și pe care l-am combătut. Pentru că este o viziune fundamental greșită care, dacă ar fi acceptată pe scară largă, nu ar permite existența unei societăți funcționale.

Și ca orice om care nu poate să discute fondul problemei, ai deraiat începând să-mi dai un milion de exemple despre ceea ce consideri tu că este furt acceptabil în cazul particular al produselor digitale sau al proprietății intelectuale.

Iar pe final ți-ai mai îmbogățit viziunea despre furt "legalizând" și furtul de la oamenii bogați. Deci până acum avem așa: e ok să furi dacă ai nevoie, e ok să furi dacă este doar o copie și e ok să furi de la bogați. De ce să nu simplificăm complet și să decidem că "e ok să furi"?

Tocmai despre genul ăsta de pantă alunecoasă încercam să te avertizez, dar nu ai o viziune suficient de cuprinzătoare ca să înțelegi.

Este irelevant pentru fondul discuției dacă eu personal am salvat de cancer copiii din Africa, sau dacă în timpul școlii am tras la xerox o culegere de probleme. Evident că nu am salvat niciun copil și că mi-am tras la xerox culegeri care se găseau extrem de rar.

Dar chiar dacă am făcut asta, nu mi-am construit un sistem de credințe în care acest lucru devine acceptabil. Tu exact asta ai făcut, și asta este periculos. Pentru că este panta alunecoasă despre care vorbeam mai sus.

Răspuns utilizator avertizat
| readytofly a răspuns:

Pacat nu este, in schimb e ilegal/imoral. In plus, multe au virusi, malware, spyware, trojan, worms, mineri etc. Nu recomand. E rezonabil sa dai 100-200 lei pe un joc o data la cateva luni, iti da update-uri automate si gratuite, plus ai garantie