De-aici am invatat eu:
http://www.ecursuri.ro/cursuri/html-pe-intelesul-tuturor.php
Privire generală
Inainte de a începe să analizăm natura limbajului HTML, trebuie să descoperim mai întâi de unde provine acesta. Începuturile sale le găsim în anul 1986, când odată cu existenţa a mii de programe de procesoare, de text, fiecare salvând datele în felul său, era aproape imposibilă crearea unui singur fişier text, care să fie vizualizat de fiecare sistem de operare care exista la acea dată.
La aceea vreme, Internetul nu putea exista pentru că era dificil ca sistemele de operare şi programele să translateze fişiere scrise într-un alt program. Aici intervine SGML (Standard Generalized Markup Language), la originea sa, SGML descrie modul în care textul electronic ar trebui formatat, un fel de cod universal de generare a textului. Cu alte cuvinte, SGML este definit ca un meta-limbaj, un model pentru a dezvolta ulterior alte limbaje.
Fondarea site-urilor de web de azi are la baza SGML, fără de care ar fi existat un Internet pentru sistemul de operare de la Microsoft, un altul pentru sistemul Mac şi un altul pentru sistemul de operare UNIX.
Cel mai important dintre limbajele ulterior dezvoltate este HTML, deşi alte limbaje ca şi VRML (Virtual Reality Modeling Language) şi XML (Extensible Markup Language) au început să devină tot mai populare datorită efectelor şi a interactivităţii aduse în paginile de web.
Cel mai important factor care a condus la succesul Internetului a fost neutralitatea sa. Aceasta înseamnă că indiferent în ce tară trăiesti, indiferent de ce limbă vorbeşti sau chiar ce sistem de operare foloseşti, ai acces nelimitat la toate informaţiile publicate pe Internet. Tocmai pentru a face posibil acest lucru, trebuie să existe un set de reguli, standarde universal acceptate care să descrie modul în care un site web să fie formatat astfel încât să fie accesibil tuturor.
Problema era cine să decidă şi să impună aceste standarde, pentru că Internetul nu era proprietatea unei naţiuni, astfel subordonarea unei organizaţii guvernamentale nu era posibilă. Astfel a rămas în sarcina unei organizaţii, care nu este implicată în afaceri şi este non-guvernamentală. S-a fondat în acest mod World Wide Web Consortium (W3C), în anul 1994, format din Laboratorul de Ştiinţă a Calculatoarelor de la Massachusetts Institute of Technology (MITLCS) din SUA, Institutul National de Cercetare în Informatică şi Automatica (INRIA) din Europa şi de Universitatea Keio din Asia, având menirea de a dezvolta şi publica standarde pentru World Wide Web. Aceste standarde cuprind totul despre limbaje de programare folosite în Internet pentru a conecta protocoale ca şi TCP/IP sau comenzi ale modemurilor. Cu alte cuvinte dacă o tehnologie este asociată cu Internetul, W3C fie a publicat un standard pentru aceasta, fie lucrează la acest standard. Aceste standarde nu sunt însă legi impuse companiilor care dezvolta produse destinate Internetului, totuşi aceste standarde sunt un important ajutor pentru dezvoltatori, pentru a asigura compatibilitatea finală a produselor lor. Aceasta se face în bunul spirit al afacerilor asigurându-se că nici un potential client nu va fi în încurcătură din cauza incompatibilitatilor hard şi soft.
Istoricul limbajului HTML
Pe măsură ce Internetul s-a dezvoltat, era important să existe un format comun pentru toate site-urile web, pentru ca fiecare sistem de operare să poată citi orice site web. Folosind ca şi model SGML, HTML (Hyper Text Markup Language) a fost dezvoltat, prima să versiune aparând în anul 1991. Spre deosebire de SGML, HTML este un limbaj de programare având definite un set de instrucţiuni
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
stefanst2312 întreabă: