| adela2012 a întrebat:

Heei. Cam cum sta treaba cu stagiatura dupa ce termini 4 ani de facultate la drept? Sa inteleg ca e obligatorie? Ce se intampla dupa ce faci cei doi ani de stagiatura? Am inteles ca daca nu ai rude in acest domeniu, trebuie sa gasesti un avocat pe care va trebuii sa il platesti ca sa te tina pe langa el...as dorii mai multe datalii.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sigur ca este obligatorie, numai dupa stagiatura poti deveni avocat definitiv.
Asa se vorbeste, ca trebuie sa platesti un avocat definitiv, pentru a te lua sa faci stagiul, desi nu ar trebui si nu este oficial si nici legal.
Din cate stiu este mai bine sa-ti faci stagiul la o firma de avocatura, acolo s-ar putea sa nu-ti ceara o plata, mai ales daca esti bun.

| raluk27 a răspuns:

Treaba sta cam asa: toti absolventii de drept se numesc juristi.
Ca sa devii un profesionist (judecator/procuror/avocat/notar/executor judecatoresc/consilier juridic) trebuie sa faci stagiul doi ani, ca sa inveti tot ce inseamna latura practica a ramurii respective.
Cam cum absolventii de medicina fac rezidentiatul si devin: oftalmologi, ortopezi, chirurgi, endocrinologi, pediatri etc.
S-a dus faza cu rudele, cu pilele cu platitul cuiva. Exista Institutul National al Magistraturii (pentru judecatori si procurori), Institutul National de Pregatire Profesionala a Avocatilor (pentru avocati), Institutul National Notarial (pentru notari) etc
Pe scurt, dupa licenta, dai examen de admitere la un astfel de institut si faci stagiul acolo.

| adela2012 explică:

Iar apoi iti gasesti de lucru? Plus ca am inteles ca foarte putini avocati sunt admisi sa faca stagiatura, in jur de 10, e adevarat?