Poezia ''in gradina'' de dimitrie anghel apartine genului liric deoarece in opera lirica sentimentele se exprima direct.
In prima strofa a poeziei, sentimentele sunt de incantare de beatitudine.
Specific genului liric este eul liric care este exprimat prin pronumele personal ''ei''. Din sintagma ''se ingana melancolia'' se creeaza imaginea ei in relatie cu sentimentul de melancolie, de tristete.
In opera lirica modul dominant de expunere este descrierea.Descrierea in textul dat este de tip tablou, alcatuita din imagini vizuale si olfactive ce compun tabloul naturii : ''flori de nalba'',''miresme dulci'' etc.
Descrierea se imbina cu monologul liric(confesiunea lirica) prezenta prin verbe la persoana intai : ''imi suradeau'',''mi-a ramas''.
Imaginea tabloului descrie este creata prin inversiunea '' albe flori''pentru a accentua ideea de alb, de sinceritate, puritate.
Structura textului este simetrica in relatie cu continutul, sunt patru catrene.Masura versurilor este de 19 silabe, aproximativ egale.Rima este imperecheata.
Sper ca te.am ajutat! fundita?
Dar nu prea este corecta, a doua strofa, a treia nu exista in argumentarea ta, o incheiere mai trebuia..Sa stii ca sunt lucruri foarte importante ..Sa nu ma iei in nume de rau deoarece dn greseli invatam.