| deutzik34 a întrebat:

help! funda +vot.va rog sa imi dati un referat despre wilhelm de orania. sa fie lung pentru ca este pentru istorie. cel mai lung si frumos referat primeste de la mine o funda si un vot.va rogg!

4 răspunsuri:
| karlikuicsddd a răspuns:

Nu se fac temele pe TPU. :* Pupici smug

| deutzik34 explică:

Eu vreau despre wilhelm de orania

| deutzik34 explică:

Nu este tema.este un referat pe care m-a rugat profa de istorie sa il fac si sa il dau ei ca ii trebuie.

| CatalinCataCatalin a răspuns:

Cuvantul democratie are o vechime de aproximativ 2005 de ani, provenind din limba greaca in care "demos" inseamna popor (oameni de rand, liberi, barbati, cetateni ai cetatii), iar "kratos" (putere).
Prin democratie se intelege puterea poporului, conducerea poporului, de catre popor. Democratia a aparut in Atena in secolul al VI-lea I.Hr ca urmare a reforme[...]
DOWNLOAD REFERAT
Preview referat: Democratia

Cumpara publicitate pe E-referate.ro
Scurt istoric

Cuvantul democratie are o vechime de aproximativ 2005 de ani, provenind din limba greaca in care "demos" inseamna popor (oameni de rand, liberi, barbati, cetateni ai cetatii), iar "kratos" (putere).
Prin democratie se intelege puterea poporului, conducerea poporului, de catre popor. Democratia a aparut in Atena in secolul al VI-lea I.Hr ca urmare a reformelor lui Solon urmate de cele al lui Clistene (508 I.Hr) si a culminat sub conducerea lui Pericle (461-430 I.Hr) "epoca de aur" a democratiei ateniene.

Democratia antica din Atena era o democratie directa, deoarece toti cetatenii cetatii (polisului), numai barbatii luau parte in mod nemijlocit la adoptarea deciziilor de interes public.

Cetatea era condusa de un Sfat (Boule) alcatuit din 500 de membri desemnati prin tragere la sorti pe o perioada de un an si pentru maximum doua mandate (trebuia sa fie cetatean atenian, peste 30 de ani).

Adunarea poporului alcatuita din toti barbatii cetateni (cu exceptia sclavilor, strainilor, femeilor ).

Adunarea putea decide prin majoritatea simpla asupra oricarei probleme de interes public. Judecatile se tineau in fata unei jurii de 501 membri care luau hotarari prin vot majoritar.

Democratia directa a functionat aproximativ 200 de ani. Ea a fost posibila deoarece in Atena dupa lege numarul cetatenilor era mic (mama, tata atenian-pana la Pericle ) dar fata de celelate cetati ale Elladei era un regim politic foarte avansat pentru acele vremuri, asa cum afirma Pericle " Nu trebuie sa ne rusinam fata de alte state..., pentru ca la noi conducerea statului nu se reazama pe cei putini, ci pe cei multi. "

"Mare era neincrederea ~democratiei~ fata de toti cei carora le delega o particica de putere. Numarul magistratilor grupati in colegii, era o prima precautie. Acestia nu intrau in functie decat dupa ce treceau printr-o cercetare munitioasa care privea atat moralitatea cat si competenta lor.

Fiecare magistrat depunea juramant si putea fi oricand destituit printr-un vot al adunarii". Robert Flaciere, "Grecia in epoca lui Pericle"

Dupa decaderea Atenei regimul politic democratic si notiunea de democratie a disparut. Un caracter relativ de democratie s-a perpetuat in perioada republicii romane (509 I.Hr - 31 I.Hr) inceputul Principatului lui Octavianus, cand se folosea termenul de cetatean roman (nascut la Roma).

In perioada Evului Mediu nu putem vorbi de regim politic democratic, nici de termenul de "cetatean" in afara de orasele italiene, flamande si cele din Liga Hanseatica.

Termenul de "cetatean" -"citizen" (locuitor al cetatii) revine in Europa la sfarsitul secolului al XVIII-lea odata cu Revolutia franceza din 1789, odata cu adoptarea Declaratiei Drepturilor Omului si Cetateanului la 26 august 1789.

Democratia antica a fost o democratie directa, insa pe masura ce comunitatile sau dezvoltat din punct de vedere demografic, conducerea acestora de catre toti cetatenii nu a mai fost practic posibila.
In epoca moderna, locul democratiilor directe a fost prelut de democratia reprezentativa dar s-a preluat si s-a inradacinat ideea separarii puterilor precum in Atena antica (legislative, executive, judecatoreasca) element de baza al democratiei.

Primele state democratice moderne au fost Marea Britanie si S.U.A.
Dupa parerea mea nu exista legatura directa intre forma de guvernare si regimul politic, deoarece intr-un stat monarhic se poate instaura un regim politic democratic, dupa cum intr-o republica se poate instaura un regim politic nedemocratic, cu toate ca Alexis de Tocqueville in lucrarea sa "Despre democratie in America " (1835-1840), sustine ca democratia presupune in mod obligatoriu ca forma de stat republica.

In Marea Britanie primul pas spre democratie a fost facut in 1689 "Bill of Rights"(Declaratia Drepturilor) prin care se separa puterea executiva, regele Wilhelm III Orania si puterea legislativa Parlamentul, iar in S.U.A Constitutia din 1787, pe care o consider prima constitutie moderna (care dadea drept de vot tuturor barbatilor indiferent de avere).

Secolul al XIX-lea aduce o rabufnire a ideilor democratice in timpul miscarilor revolutionare din 1848-1849 (incercari de instaurare a unor regimuri democratice in Paris, Viena, Ungaria, Tara Romaneasca) reprimate insa de regimuri totalitare.

Dupa Primul razboi mondial (1918) in Europa in majoritatea tarilor se vor instaura regimuri politice democratice (Cele 14 puncte ale lui Wudrow Wilson), dar sub presiunea fortelor de extrema stanga sau dreapta (bolsevism, fascism, nazism), ele vor fi eliminate, fiind inlocuite cu regimuri totalitare de diferite nuante.

funda plz am stat o garamada la el