anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Hey! Aparatele care fac film la diferite organe poate radia corpul încât să faci cancer?

8 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Ar trebui sa te scanezi zilnic ore intregi pentru asta.

| Eireann a răspuns:

In ziua de azi e destul de putin probabil, aparatura e performnta, foloseste o cantitate mica de radiatii. Riscul mai mare pentru personalul medical care lucreaza pe radiologi dar ei au un echipament special ca sa se protejeze.

| LPCTSTR a răspuns:

Crede-ma, singurul cancer pe care il poti face acum este un cancer fictiv, denumit si nonsens, manifetat prin... ai ghicit! nonsens contextual si de explimare.
Nu se face niciun film, se numeste "imagistica". De asemeni, imagistica nu se face "la organe", ci "organelor".

| sierra1 a răspuns:

Da, aparatele "poate" (i)radia incât să ajungi la cancer - depinde de doza și de durată de expunere

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu. În plus, mai nou, când mergi să îți facă o radiografie cu raze X, primești o fișă medicală unde scrie doza cu care ai fost iradiat astfel încât doza totală de iradiere pe care o primești de la mi multe iradieri consecutive, să nu depășească doza admisă. Astfel vei fi protejat din acest punct de vedere.

| DoctorWh0 a răspuns:

Nu.
Ar trebui sa faci raze in fiecare zi pentru foarte mult timp ca sa ajungi la cantitati periculoase de radiatii.
Am gasit asta pe web, pare interesant:
Raza la piept: 0.1 mSv, aproximativ egal cu 10 zile de radiatii normale(din natura)
Raza la extremitati(asa cred ca se cheama): 0.001 mSv, aproximativ egal cu 3 ore de radiatii din natura
Raza la coloana vertebrala: 1.5 mSv, aproximativ egal cu 6 luni de radiatii din natura.
CT: 1 mSv-10 mSv, adica cateva luni sau chiar cativa ani de radiatii din natura. CT-ul se foloseste doar in cazuri "extreme".
Scanare PET: ~25mSv, adica 8 ani de radiatii din natura.
Raze dentare: 0.005 mSv, adica o zi de radiatii din natura.
Fluoroscopie; 15 mSv, adica aprox. 5 ani de radiatii din natura.

Nu stiu cat de adevarate sunt numerele astea, dar arata destul de bine cat de periculoase sunt aceste raze.
CT, PET/CT, fluoroscopie se folosesc in cazuri extreme. Nu te duci asa la doctor si ii ceri reteta ca vrei CT.
Cat despre RMN, nu radiaza nimic, e doar un magnet masiv.

| WhiteLife a răspuns:

Doza de radiatii este calculata, si, daca urmezi recomandarile (intervalul de timp recomandat intre radiografii) nu ai de ce sa-tu faci griji in privinta asta.

| Dana1999 a răspuns:

Nu nu se întâmpla asta