Https://www.youtube.com/watch?v=9QyTRg_wt2U
Accesoriile absolut necesare oricarui fumator de pipa:
1. Pipe-tool (sinonim cu companion de pipa sau, popular, futac), compus in general din 3 ustensile, una in forma de cui mai lung, una in forma de spatula si una indoita la capat.
2.Perii de curatat
3. Pipe-reamer (pentru. curatarea turtei)
Filtrele de pipa:
1.Filtre din lemn de balsa (absorb umezeala de pe teava pipei)
2.Filtre de carbon (filtreaza mai bine gudronul si alte impuritati din tutun)
3.Cristale de pipa pentru. plasat in fundul vetrei (absorb umezeala)
Aveti grija ca dimensiunea filtrelor sa se potriveasca cu specificatiile pipei cu care le folositi ( de ex. 9mm sau 6mm).
Despre utunul de pipa:
In mare, exista 4 sortimente de baza, folosite in diverse amestecuri (blend-uri):
Virginia, Burley, Bright, Cavendish
Pentru mai multe informatii despre aceste sortimente de tutun:
http://www.pipesmoking.net/pipesmoking06.php
Pentru incepatori este recomandat Amphora Full Aroma, care are la baza tutunul de Virginia.
TUTUNUL DE PIPA
In general, tutunul nu se introduce in pipa imediat dupa deschiderea pachetului pentru ca este prea umed. Se pune pe o coala de hartie si se lasa la temperatura camerei macar o ora inainte de a-l fuma.
INSTRUCTIUNI DE UMPLERE A PIPEI (metoda 3x)
1. Tutunul se pune in pipa prin cadere libera (fara nici o apasare) pana la umplerea vetrei, apoi se taseaza cu o apasare usoara, pana coboara cam la jumatatea vetrei.
2. Se umple din nou vatra cu tutun prin cadere libera, dupa care se apasa tutunul ceva mai ferm, pana coboara la o treime de marginea vetrei.
3. In fine, se umple a treia oara vatra cu tutun, de data asta pana face o mica movilita deasupra pipei, si se apasa ferm cu degetul, pana coboara imediat sub marginea vetrei.
CUM SE FUMEAZA PIPA
Se aprinde pipa cu un chibrit (asteptand 2 secunde dupa aprindere sa dispara mirosul de sulf) sau o bricheta cu gaz. Se plimba flacara pe toata suprafata tutunului pana cand acesta se inroseste uniform in timp ce se trage ritmic aer prin muistiuc. Dupa aceasta se taseaza usor tutunul cu companionul de pipa, realizand un strat uniform de cenusa deasupra tutunului. Se repeta ritualul de aprindere, apoi se taseaza tutunul periodic, dupa nevoie, intretinand astfel o ardere uniforma.
Fumati lent si nu va speriati daca pipa vi se stinge des, tasati usor si reaprindeti cu incredere. Este normal ca pe parcursul unei partide de fumat, mai ales la un incepator, pipa sa trebuiasca reaprinsa in medie de 2-3 ori (depinde si de tutunul folosit).
Daca pipa bolboroseste si se incalzeste inseamna ca fumati prea repede si a intrat saliva pe teava. Luati o perie si impingeti-o usor prin mustiuc, absorbind excesul de umezeala. Daca fumati in ritm alert, pipa se infierbanta. In acest caz, lasati-o sa se raceasca, apoi aprindeti-o din nou. Daca fumati pufaind rapid, limba se va irita si va aparea senzatia de piscaturi.
Nu va descurajati de la primele tentative de a fuma bine o pipa. Intr-un timp destul de scurt va veti optimiza metoda de umplere si de tasare si va veti relaxa ritmul de pufait.
Recomandam incepatorilor cristalele de pipa plasate in fundul bolului, atat ca metoda de uscare a fumului cat si ca indicator pentru faptul ca pipa nu mai are tutun de ars.
O pipa care a stat stinsa mai mult de o ora se va goli si se va curata.
Intotdeauna dupa ce o pipa se fumeaza, se lasa sa se raceasca si se curata.
INSTRUCTIUNI DE CURATARE A PIPEI DUPA FIECARE PARTIDA DE FUMAT:
O pipă neîngrijită are miros neplăcut și nu este „uscată" (element deosebit de important în ritualul fumatului). Pentru a vă păstra pipa în stare bună, este important de știu că pipele trebuie curățate de fiecare dată după folosire. În acest scop, puteți găsi la magazinele de tutun perii speciale de curățat (practic, niște sârmulițe învelite în bumbac) și alte accesorii.
1. Scuturarea pipei
După fumat, pipa trebuie golită de cenușă cu ajutorul așa-numitului cui de pipă. Vă recomandăm ca, după răscolirea cenușei cu cuiul de pipă (operațiune menită a înlătura micile depuneri de cenușă din vatră), sa scuturati pipa lovind-o foarte ușor de marginea scrumierei. În tot acest timp este contraindicat să țineți pipa de muștiuc.
2. Demontarea pipei
Important: pipa nu se demontează caldă, ci abia când ajunge la temperatura camerei (după circa 30 de minute de la stingerea jarului). Exceptie fac pipele in stil Army Mount, care pot fi demontate inainte sa se raceasca, fara a exista riscul de a deteriora mustiucul. Pentru a demonta o pipa, rotiti mustiucul intotdeauna spre dreapta (nu il scoateti prin tragere, ci prin rotire). La fel si cand il introduceti la loc, nu impingeti direct, ci rotiti mustiucul spre dreapta pana cand se fxeaza. Nerespectarea acestor cerințe va duce la decalibrarea muștiucului.
Dupa demontare, pentru a absorbi umezeala, se folosește o perie de pipă. Aceasta se introduce în muștiuc și apoi prin teava atasata bolului, pana cand intra in vatra pipei. După aceasta operatiune, este indicat ca vatra pipei să fie curățată cu o bucată de șervețel umed (în niciun caz parfumat), pentru a împiedica formarea „turtei" (piatra formată în urma depunerii cenușei în vatră). Turta își are rolul ei bine ales și anume cel de a proteja vatra de temperaturi înalte, dar e bine de știu că un strat prea gros (peste 2mm) poate duce la crăparea prematură a pipei.
Curatarea generala a pipei (odata la 14-15 fumaturi)
Când turta devine prea groasă, este indicată folosirea unui așa-numit „reamer", un accesoriu care înlătură turta și o subțiază până la 0.5- 1 mm. Dupa folosirea reamer-ului, bolul si teava pipei se curata cu o solutie speciala, sau cu o solutie formata din alcool amesteacat cu sare de mare. Se curata mustiucul si teava atasata bolului cu cuiul de pipa si perii de pipa imbibate in solutie speciala sau alcool cu sare de mare. Mustiucul se spala si pe dinafara si se unge cu ulei de masline, dupa care se lustruieste cu un servetel de hartie sau o carpa foarte moale din bumbac.
Eu am 2 pipe una de lemn normala de nu se demonteaza si una care se demonteaza filtru ala cred dar sa o curat trebuie neaparat acele uxtensile? ca eu am curatat iei cu un servetel umed arata impecabila .
Probabil merge si cu servetelul umed , dar daca vrei sa te tina mai mult tutunul trebuie sa iti iei tutun pentru pipa si nu pe cel din tigarile obisnuite.
Am cautat tutun pe internet si sunt 100 de feluri de tutun pentru 100 de feluri de pipe... eu nici nu stiu ce pipa am de fapt am 2 da nu le stiu
Vezi poate gasesti aici tipul de pipa pe care il ai
http://www.tobaccoshop.ro/pipe-c6-p0.html
Pai mie misepare ca toate seamana la fel nu scrie nimic pe ele
stefanst2312 întreabă: