Nu este nicio diferenta intre cele doua.
1. SUA
- Primul test în 1945
- Cel mai recent test în 1992
- Total teste: 1.054
2. Rusia
- Primul test în 1949
- Cel mai recent test în 1990
- Total teste: 715
3. Marea Britanie
- Primul test în 1952
- Cel mai recent test în 1991
- Total teste: 45
4. Franța
- Primul test în 1960
- Cel mai recent test în 1996
- Total teste: 210
5. China
- Primul test în 1964
- Cel mai recent test în 1996
- Total teste: 45
6. India
- Primul test în 1974
- Cel mai recent test în 1998
- Total teste: 6
7. Pakistan
- Primul test în 1998
- Cel mai recent test în 1998
- Total teste: 6
8. Coreea de Nord
- Primul test în 2006
- Cel mai recent test în 2013
- Total teste: 3
9. Israel
- Primul test: informații neconfirmate
- Cel mai recent test: informații neconfirmate
- Total teste: informații neconfirmate
10. Iran
- Primul test: informații neconfirmate
- Cel mai recent test: informații neconfirmate
- Total teste: informații neconfirmate
Dar de Tsar Bomba testata de USSR nimeni nu a citit? 58 Megatoane de TNT, asta nu e o oarecare bomba
SUA – Americanii au efectuat mai multe teste nucleare decat celelalte puteri nucleare la un loc si reprezinta singurul stat care a utilizat o arma nucleara in lupta. Statele Unite sunt singura putere mondiala care a desfasurat arme in alte state. Prin intermediul programului NATO, americanii au trimis bombe in Belgia, Germania, Italia, Olanda si Turcia.
Prin intermediul a numeroase tratate, SUA si fostul lor adversar din Razboiul Rece, Rusia, au lucrat impreuna pentru reducerea arsenalelor lor nucleare, care sunt cele mai mari din lume. Atat SUA, cat si Rusia au capacitatea de a lansa arme nucleare pe pamant, aer sau pe mare.
Din decembrie 2012, Statele Unite au aproximativ 2.150 de focoase operationale. Alte 2.500 de focoase sunt de reverva, in timp ce peste 3.000 de focoase au fost scoase din uz.
RUSIA – Fosta Republica Socialista Rusa a reusit sa dezvolte arme nucleare pe baza informatiilor subtilizate, prin intermediul spionilor, de la americani. Cand sovieticii au testat prima arma atomica in 1949, au folosit aproape acelasi design pe care americanii il testasera cu patru ani mai devreme si pe care l-au si detonat deasupra orasului Nagasaki.
In ultimii ani, Rusia si SUA au lucrat impreuna la reducerea arsenalelor.
Din decembrie 2012, Rusia detine 1.720 de focoase operationale, 2.700 de focoase in rezerva si 4.000 care au fost scoase din uz.
MAREA BRITANIE – Cand Statele Unite au dat startul Programului Manhattan, un grup de cercetatori britanici, cunoscuti sub denumirea de „misiunea britanica", a venit sa-i ajute. In momentul in care politicienii americani au adoptat o lege care interzicea impartasirea informatiilor cu alte popoare (in 1949), Marea Britanie a inceput sa lucreze la propriul program nuclear. Legea a fost modificata in 1954, americanii si britanicii reluandu-si legaturile.
Marea Britanie dispune de patru submarine cu rachete nucleare.
FRANTA – Statul francez este cea de-a treia mare putere nucleara a lumii, cu toate ca se afla la mare distanta de Statele Unite si Rusia din acest punct de vedere.
In prezent, cele mai multe din cele 300 de focoase detinute de Franta sunt desfasurate pe patru submarine nucleare.
CHINA – Chinezii au inceput sa lucreze la programul nuclear in 1950, dupa ce americanii au mutat o parte din activele nucleare in zona Pacificului, in timpul razboiului coreean. Chinezii au testat cu succes primul aparat nuclear in 1964.
Chinezii dispun in prezent de 140 de focoase atribuite rachetelor terestre si alte 40 de focoase atribuite aparatelor de zbor.
In aproximativ doi ani, China va dispune si de un submarin nuclear.
INDIA – Indienii au decis sa dezvolte arme nucleare dupa inceperea testelor nucleare de catre China, in anii `60. India a testat primul dispozitiv nuclear in 1970. Alte trei teste au fost efectuate in 1998.
India are aparate de zbor si rachete capabile sa transporte incarcaturi nucleare. Dispune de cel mult 100 de focoase, dintre care nici unul nu esteoperational.
PAKISTAN - Dispune de cel mult 100 de focoase, dintre care nici unul nu este operatCOREEA DE NORD– Nord-coreenii au efectuat pana in prezent trei teste nucleare, cel mai recent avand loc in februarie.
Coreea de Nord detine bomba atomica, dar nu dispune de o capacitate dovedita de a o miniaturiza si de a o utiliza cu ajutorul unei rachete balistice.
ISRAEL - Statul israelian refuza sa confirme sau sa nege ca ar detine bomba atomica. Cu toate acestea, comunitatile internationale cred ca israelienii detin aproximativ 80 de arme atomice si suficient plutoniu pentru alte 200 de arme.
IRAN – In ultimele decenii, au exista ingrijorari referitoare la programul nuclear iranian. Reprezentantii Agentiei Internationale de Energie Atomica detin informatii credibile ca Iranul ar dezvolta arme nucleare, informeazaCNN.
qScooByDoo întreabă:
anonim_4396 întreabă: