Cu Google n-ai reușit? Sau nici n-ai încercat?
https://www.google.com/......ps?/search
Crede-ma am incercat cu google...
Pădurea Verde este locul unde se relaxează locuitorii oraşului Timişoara la sfârşit de săptămână. În această oază de linişte este amplasat Muzeul Satului Bănăţean, ce adăposteşte gospodării ţărăneşti, instalaţii tehnice şi ateliere, specifice zonei Banatului. Muzeul prezintă vizitatorilor adevarate comori de arhitectură populară. Instalaţiile tehnice populare reprezintă o istorie interesantă a activităţilor arhaice ale locuitorilor din această zonă. Conceputa ca un sat traditional banatean, rezervatia de arhitectura etnografica in aer liber cuprinde gospodarii taranesti, instalatii tehnice si ateliere. Printre acestea se remarca gospodaria din Capalnas (secol XIX), casa de olar cu atelier de la Bata, oloinite, o moara cu ciutura de la Toplet, mori de apa si de vant.
Teritoriul Pădurii Verzi, pe lângă spaţiile generoase de promenadă adăposteşte şi Gradina Zoologică şi oferă astfel, iubitorilor de animale, un motiv în plus de a vizita această zonă pentru că, indiferent de vârstă, o plimbare printre animale este relaxantă. Noua gradina zoologica "Padurea Verde", care are un nou concept: "mai mult spatiu", "mai aproape de animale", are in colectie urmatoarele specii de animale: ursi, cerbi, pasarea emu, guanaco, struti, canguri pitici, maimute capuchin, capre pitice, numeroase rase de iepuri si gaini pitice, hamsteri si pasari de apa: lebede negre, rate califar rosu, sulitar, fluieratoare.
Cand am venit in Timisoara, primele 2 chestii care m-au interesat au fost: cum sa-mi fac abonament la Bastion si care-i faza cu Padurea Verde. Despre Padurea Verde...ciu-ciu...toti stiau ca-i verde dar cam atat.
Mi-a placut ideea ca atat de aproape de orasul asta de campie te poti da jos din firobuz si poti intra intr-o padure de 700 hectare. Intre timp, am aflat cate ceva:
Grosul padurii s-a format cam prin 1937-1938."Pădurea Renaşterii Naţionale" asa-i zicea si marginea de-o parte si de alta drumul
Timisoara-Lugoj.
Dar din hartile vechi de sute de ani se stia ca exista o padure masiva cu mult inaintea Padurii Verzi, in zona. Suprafata de padure din acea vreme era mult mai mare, intinzandu-se peste toata Dumbrăviţa.
Padurea Verde are si apa ei, ca orice padure care se respecta, e vorba de un afluent al Begai.
Actuala Padure Verde nu-i crescuta de capul ei: speciile au fost plantate toate in cadrul scolii silvice( sunt frasini multi, artari, stejari si-am vazut si parcele cu brazi).
In curand, Padurea Verde se va afla in intravilanul Timisoarei, pentru ca orasul se extinde mult.Norocul acestui spatiu este faptul ca niciodata n-a fost amenajat, astfel incat sa devina accesibil locuitorilor din imprejurimi. Ne-am fi trezit cu chioscuri si non-stopuri in inima padurii. Ceea ce spune @ MrAngelusn1997 ca Padurea este spatiul de recreere al timisorenilor e discutabil. Orasenii se ingramadesc de 1 Mai si de 23 August toti intr-o poienita de cateva zeci de metri patrati cu gratare si peturi, la marginea padurii, ca doar n-or sa care ei lazile cu bere prin tufisuri! Padurea in sine este neamenajata. Ea este accesibila celor care au un pic de curaj sa se avante dar cam atat. Totusi, primaria orasului ne pregateste ceva: marirea spre padure a Parcului Zoologic, amenajarea unui Sat pescaresc (tulai!) si a unui Sat sportiv, construirea in inima padurii a unui Parc de distractii pentru copii dar din ala turbat cu Montagne rousse!
Norocul nostru ca n-avem bani sa se "dezvolte" civilizatia.
Na, cam asta-i faza cu Padurea Verde, care mie mi-i tare draga.
Poate daca ar cunoaste istoria Padurii si amenintarile prin care a trecut(incendii, seceta, defrisari) timisorenii ar iubi spatiul care-i ocroteste de vremea rea si de poluarea UMT-ului.
Gradina Zoologica a Municipiului Timisoara, a fost redeschisa pentru public dupa o perioada de timp, in care au fost realizate numeroase lucrari de investitii pentru amenajarea si crearea de habitate care sa asigure conditii de bunastare a animalelor salbatice aflate in captivitate. Cei care se vor bucura cel mai mult sunt, cu siguranta, copiii, pe care ii asteapta un Kinder Zoo populat cu animale blande, pe care le pot hrani si mangaia. Tot pentru ei a fost amenajat un parc mini-safari. Zoo Timisoara este pregatita pentru vizitatori de toate varstele. Funda?
Denyi întreabă:
Marinescu9229 întreabă: