| AleDia a întrebat:

Imi dati va rog niste exemple de tari federale si de niste tari unitare?

2 răspunsuri:
| Danzell a răspuns:

Federale. cred ca Germania, SUA, Argentina, Australia, Elvetia
unitare. China, Olanda, Italia, Portugalia,
daca l-ai folosi pe tata google le-ai gasi extrem de usor. ceva de genu :)):
http://lmgtfy.com/? q=federal+countries

| TansanNicoleta a răspuns:

Statele Europei de Vest sunt impartite in colectivitati teritoriale, avand fiecare un consiliu ales, un executiv si competente bine definite. Cu exceptia statelor foarte mici, colectivitatile se suprapun pe mai multe niveluri. Diversele sisteme in vigoare reflecta conceptii mai degraba unitare sau mai degraba federale promovate de stat. Schematic, pot fi deosebite trei „modele“.

Modelul unitar de veche traditie. In regatele care, in Evul Mediu, sunt deja relativ omogene (Anglia, Scotia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Portugalia), diviziunile medievale (comitate in Anglia etc.) sunt mentinute fara schimbari semnificative pana in secolul al XX-lea.

In Marea Britanie totusi reforme importante si-au lasat amprenta asupra anilor de dupa 1990. Comitatele galeze, scotiene si unele comitate engleze au lasat loc unor comunitati mai reduse (unitary areas). Pe de alta parte, Tara Galilor si Scotia au obtinut organisme reprezentative proprii, in ciuda modelului unitar traditional.

Modelul unitar de data recenta. Regii Frantei au urmarit sa confere un caracter rational administrarii regatului lor, fara sa reuseasca realmente acest lucru. Impartind tara in departamente, Revolutia reteaza nodul gordian si rupe cu trecutul. Napoleon preia stafeta unei puteri foarte centralizate. Viitoarea Belgie cunoaste in 1795 aceeasi soarta (provinciile belgiene sunt vechi departamente franceze).

Impartirea Spaniei in provincii in secolul al XIX-lea este inspirata dupa departamente, respectandu-se insa, cat mai bine, vechile delimitari. Regatul Italiei, intemeiat in 1860, adopta modelul napoleonian: divizare in provincii (corespunzatoare departamentelor), fiecare fiind condusa de un prefect.

In a doua jumatate a secolului al XX-lea, caracterul stramt al cadrului departamental (sau al echivalentului acestuia) a impus instaurarea unor colectivitati mai ample. In Italia, regiunile sunt rezultatul geografiei si al istoriei. Unele dintre ele formeaza colectivitati teritoriale de la sfarsitul anilor ’40; altele, din 1975. In Franta, printr-o procedura administrativa, s-a ajuns la regruparea departamentelor in regiuni. In Spania, interesul pentru regionalizare se intrepatrunde cu revendicarile autonomiste. De asemenea, divizarea tarii in comunitati autonome prin aplicarea Constitutiei din 1978 conduce la un sistem cvasi-federal, unele dintre comunitati dispunand de competente foarte largi.

Modelul federal. Isi are originea in Elvetia. Provinciile Unite au format, la randul lor, o federatie, dar principiul statului unitar, instaurat sub presiune franceza in 1795 nu a mai fost contestat. Provinciile Tarilor de Jos, aparute in Evul Mediu, se inrudesc, in fond, cu colectivitatile teritoriale de tip nordic. In Austria, Habsburgii au intrat cu timpul in posesia unor teritorii carora nu le-au modificat, catusi de putin, limitele si institutiile. Regimul federal adoptat de Republica Austria in 1920 confirma aceste traditii.

Republica Federala Germania este rezultatul unei evolutii diferite. Confederatia Germana creata in 1815 nu a fost un stat federal, ci mai degraba o „organizatie internationala regionala“, cum s-ar putea spune astazi. Imperiul German instaurat in 1871, sigur federal, dadea dovada unui dezechilibru intern: pe langa Prusia (62% din populatia totala) se aflau cateva state de marime medie si vreo douazeci de state mici. Republica de la Weimar a pastrat aceasta repartitie. In ceea ce priveste regimul nazist, el a impus un stat unitar. Actualele landuri (länder), infiintate de Aliati dupa 1945, reflecta dubla preocupare a acestora: de a reface in Germania traditia federala si de a intemeia o federatie mai echilibrata suprimand in acelasi timp Prusia si micile state.

Ultima nascuta dintre statele federale ale Europei de Vest (1993), Belgia se compune de acum inainte din trei state federative, numite „regiuni“: Flandra, Valonia si Bruxelles-Capitala.

Poti extrage de aici.

Întrebări similare