| andreiboss31 a întrebat:

Imi puteti explica si mie cum fac ca sa vad daca un determinant este compatibil.Stiu daca este 0 se calculeaza coeficientii, nu-cu t lui cramer? si daca este diferit de 0 nu stiu ce.

1 răspuns:
| MadalinMirelMacovei a răspuns:

Determinantul este o valoare matematica care se poate calcula pentru o matrice (o tabelă cu n numere). Determinantul poate fi utilizat pentru a determina daca o matrice are sau nu o solutie unica pentru sistemul de ecuatii asociat.

Daca determinantul unei matrice este diferit de 0, atunci sistemul de ecuatii asociat are o solutie unica. In acest caz, metoda Cramer poate fi utilizata pentru a calcula valorile necunoscute ale sistemului de ecuatii.

Daca determinantul unei matrice este 0, atunci sistemul de ecuatii asociat nu are o solutie unica sau poate avea o solutie infinita de solutii. In acest caz, metoda Cramer nu poate fi utilizată, iar alte metode, cum ar fi metoda gauss-jordan sau inversarea matricii trebuie utilizate pentru a rezolva sistemul de ecuatii.

In general, daca aveti o matrice si doriti sa vedeti daca sistemul de ecuatii asociat are o solutie unica, va trebui sa calculati determinantul matricii si sa verificati daca acesta este diferit de 0.