"mysmile" a dat copy-paste pe net. Tot asa puteai sa faci si tu si era mai direct. Scrie haiduci si vei gasi o gramada de raspunsuri pe net.
Isterul planează şi astăzi asupra vieţii haiducilor, asupra comorilor ascunse de ei… Probabil sunt multe legende despre care nu se mai ştie nimic. Şi, cu siguranţă, mai sunt mulţi alţi haiduci care ar merita amintiţi. Chiar dacă nu se vor găsi comorile haiducilor, cel puţin, romantismul şi farmecul vieţii lor pline de aventură şi mister merită a fi evocat.
"Fenomenul" Robin Hood, liber în spirit, care îşi părăsea casa şi trăia în păduri, pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoi şi asupriţi a ajuns, ce-i drept, ceva mai târziu, şi pe plaiurile mioritice. În variantă autohtonă, s-a numit haiduc… Nevoile, durerea, lipsa banilor şi asuprirea îi făceau pe haiduci să ia calea codrilor, îi jefuiau pe cei bogaţi şi îi ajutau pe săraci, cu o parte din pradă, restul păstrându-l. Aşa au devenit legendare comorile haiducilor, care aprind încă imaginaţia căutătorilor de comori.
Viaţa haiducilor merită cunoscută … Cei mai mulţi veneau din familii înstărite, erau educaţi, cunoşteau greaca, sau germana… Zona cea mai călcată de haiduci se întindea de-a lungul Dunării, până la munţii Carpaţi, uneori şi peste munte, zone deseori prădate de garnizoanele turceşti, în desele lor incursiuni. Haiduci faimoşi i-a dat Vâlcea, Gorjul, Oltul, Mehedinţi. Cei mai mulţi s-au regăsit în rândurile pandurilor, fie în cetele lui Iancu Jianu, fie direct, sub Tudor Vladimirescu.
Un exemplu bun de haiduc este Andri Popa, altii :Marius Pârv, Anghel Şaptecai, Ionică Lambru