Triplu test este o metoda de screening prin care se determina nivelurile serice ale alfa- fetoproteinei, estriolului neconjugat si a gonadotrofinei chorionice.
Este un test neivaziv (se ia o proba de sange), ce se efectueaza pentru a detecta anomalii fetale, cum ar fi defecte de tub neural, sindromul Down, sindromul Eduards.
Se efectueaza de obicei gravidelor de peste 35 ani.
Triplul test este o analiza speciala care ofera o serie de informatii despre dezvoltarea congenitale in asa fel incat, viitoare mamica sa poata lua niste masuri.
Triplul test se efectueaza de obicei intre saptamanile 15 si 18 de sarcina si depisteaza defectele de tub neural (spina bifida) si anomaliile cromozomiale (trisomia 18 si 21 – sindromul Down). Investigatia se numeste triplu test pentru ca determina trei parametri biochimici din sangele gravidei. Daca valorile sunt mai mici sau mai mari decat cele normale, viitoarea mamica trebuie sa efectueze investigatii suplimentare pentru confirmarea suspiciunii de anomalie.
Un rezultat pozitiv la acest test nu inseamna ca fatul are o anomalie, ci ca are un risc crescut de malformatie. Pentru confirmarea diagnosticului de trisomie 18 si sindrom Down, gravida trebuie sa efectueze ulterior amniocenteza (studiul cromozomilor fatului), iar pentru tulburarile de tub neural sunt necesare ecografii suplimentare.
Testul pentru depistarea anomaliilor fatului se poate face in multe spitale si clinici private din Romania si costa intre 80 si 100 RON (2006). Unele laboratoare calculeaza si factorul de risc al gravidei, cu ajutorul unui soft ce realizeaza un grafic, tinand seama nu doar de cei trei parametri, ci si de varsta gravidei, de antecedente (rude cu malformatii, diabet, fumat etc.) si de datele ecografiei efectuate intre saptamanile 12-14 de sarcina.
sunnydays întreabă: