| AndreYoman a întrebat:

In legatura cu istoria Romaniei: care sunt asemanarile si diferentele dintre un principat si un voievodat?

Răspuns Câştigător
| Ionella_3233 a răspuns:

Principatul este un teritoriu condus de un suveran care are titlu de principe.

În Evul Mediu, prin principat se înțelegea o entitate politică de prim rang, în interiorul unui stat suveran, care îngloba alte entități de ordin secundar, cum ar fi un comitat, marchizat sau ducat.

În zilele noastre, prin principat se înțelege un teritoriu independent și suveran, condus de un nobil monarh, cu rangul de principe. În Europa există trei principate: Liechtenstein, Monaco și Andorra, dar cel din urmă este condus de doi coprincipi, și anume de Președintele Franței și de Episcopul de Urgell (Spania).
Voievodatul, (în limbile română: voievodat, poloneză: województwo, sârbă: војводина – vojvodina, војводство – vojvodstvo sau војводовина – vojvodovina, maghiară: vajdaság, lituaniană: vaivadija), este o unitate administrativă medievală din Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia, Rusia și Serbia, condusă de un voievod ((voivode, wojewoda). Voievodul, (în traducere: "cel care conduce războinicii"), era la început comandantul militar aflat în ierarhia militară pe locul al doilea, imediat sub nivelul regelui, principelui sau altora asemenea lor. Termenul este tradus de în unele ocazii ca "ducat", "palatinat", sau simplu "district administrativ". În cazul special al țarilor române, voievodatele Munteniei, Moldovei și Transilvaniei aveau drept domni "voievozi" care erau atât șefii statului cât și comandanții supremi ai armatei, pe locul doi în ierarhia militară aflându-se marele spătar sau hatmanul (în epoca medievală târzie, în Moldova).




În zilele noastre, voivodatul este numele diviziunii administrative ale unităților administrative ale Poloniei și pentru Provincia Autonomă Voievodina din Serbia.