Cand este mic, la 2 saptamani, o luna, este cel mai bine copilul se linisteste dupa ce primeste botezul si sfanta impartasanie.
Cu cat mai repede cu atat mai bine! Este important ca micutul sa primeasca pecetea Duhului Sfant si sa-i fie iertat pacatul stramosesc prin botez, sa nu cumva sa se imbolnaveasca si sa moara nebotezat. De exemplu copiii care sunt avortati mor nebotezati si nu vor putea sa se bucure in rai impreuna cu ingerii si cu Sfintii.
ÎNVĂTĂTURI CORECTE SI ÎNVĂTĂTURI GRESITE DESPRE NASTERE, BOTEZ SI DESPRE COPIII MICI SI MAMELE LOR
---Copilul, pana la botez, poate fi uns sau atins cu sfintenie?
Copilul, pana la botez poate fi uns pe frunte cu apa sfintita pe care o face preotul la ziua intai dupa nastere, cu altceva nimic; la fel si mama lauza.
---De la cate zile se poate boteza copilul?
Botezul copilului ar fi bine sa se facă la 40 de zile. Daca pruncul este in primejdie de moarte se poate chiar din prima zi.
---E bine sa se boteze copilul cu doua nume?
Nu e bine sa se puna doua nume la botez copiilor, sau sa se puna nume necrestinesti, lumesti. Ci sa se puna nume de sfinti sau sfinte ca sa poata praznui si sa aiba copilul un patron, un ocrotitor.
--- Ce este cristelniţa?
Cristelniţa este vasul din metal in care se face Sfantul Botez.
---La botez se pun bani in cristelnita?
Nu se pun bani in cristelnita si nici altceva in afara de untdelemn sfintit, pe care-l pune preotul.
---Cand se ia mirul dupa botez, in aceeasi zi sau a doua zi? Ce se pune in scaldatoarea de la luarea mirului?
Mirul se ia a doua zi si nu se pune nimic in scaldatoare, pentru ca sunt obiceiuri babesti.
---Duminica se poate scalda copilul?
Copilul se poate scalda oricand.
--ESTE ADEVARAT CA, IN CAZ DE URGENTA, ORICINE POATE BOTEZA?
Surprinzator, raspunsul este da. Oricine care este la randul sau botezat, deci este crestin ortodox, poate boteza pruncul muribund. Daca timpul ingaduie este de preferinta ca cel care boteaza sa fie un crestin cu o viata mai imbunatatita si sa fie barbat. Daca nu, chiar si parintii copilului il pot boteza. Important e ca cel care boteaza sa rosteasca formula Botezului : "Se boteaza robul ( roaba ) lui Dumnezeu... in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh". Daca nu exista conditii de afundare a pruncului, se poate boteza si prin stropire in chipul crucii. Iar daca pruncul traieste, părintii trebuie să-i spună preotului ce a facut, si-i face Taina Botezului.
(http://www.parohiamacin4.org/nastere_botez.htm)
Se spune ca un copil e bine sa-l botezi cat mai repede posibil; astfel va fi ferit de boli, necazuri...etc.ASTA DEPINDE DE FIECARE PARINTE.
@bubulina. ce vrei sa zici? ca daca omu ala vrea sal boteze (ca asa il duce mintea) catolic, nu poate?
Ca parinte poti sa-l botezi cand vrei.ca adult se poate boteza el cand vrea si unde vrea.noi Ii botezam de mici fiindca daca se intampla sa nu traiasca sa aiba pecetea duhului sfant si sa fie nascut din duh nu din pacat.nascut in pacat inseamna mort.nascut in Duh sfant si in Iisus Hristos inseamna viata vesnica.
Incepind de la 6 saptamani si pana maxim 1 an.Normal ar fi intre 1 luna si 3 luni