Rusia are in Siberia gaz metan sa dea la toata Europa 1000 de ani si tot sa nu se termine. Iar Arabia Saudita are petrol pentru cel putin 500 de ani de acum inainte. Asa ca nu mai intreba.
Vor gasi alte metode de a face bani cu siguranta, daca nu vor falimenta si se vor descompune in alte si alte state asa cum s-a "descompus" URSS-ul
Nu am in fata o statistica despre resursele lor dar banuiesc (intuiesc) ca va mai trece mult si bine pana cand acele resurse se vor epuiza
Asta nu vei afla niciodata, ca mai sunt resurse naturale pentru cel putin inca 100 de ani si tu nu vei trai atata sa mai aflii.
Rusii si sauditii se tem ca vor ramane fara banii occidentalilor cu mult inainte de a li se termina aceste rezerve naturale. Deoarece Occidentul mai de voie, mai de nevoie, trece la economia verde (ecologica).
Nu stiu, dar nu cred ca se tem deloc. "Tehnologia verde" este inca la stadiul de concept. Sounds good on paper only. Toti din industria energetica stiu asta.
Nu, de fapt ideea era: panourile solare functioneaza doar pe subsidii. Dar in ultimul an asta s-ar parea ca nu mai e adevarat.
Consumul energetic din Olanda (2022): 15% din surse regenerabile. Sursa: https://www.cbs.nl/......rland-2022
Nu esti departe. De fapt modelul economic pentru energie regenerabila nu putea intra in competitie cu energia fosila. Preturile erau prea mari ca sa le cumpere cineva.
In ultimul an s-au marit preturile la energie atat de mult - artificial de altfel - incat energia regenerabilă are o sansa sa concureze la pret.
Dar pentru asta am saracit cu totii.
Eu in Olanda sunt la nivelul de saracan, dar nu am dus lipsa de nimic.
Arabia Saudita o sa faca bani din turism, ceva in domeniul IT si poate robotica.Fii sigur ca ei au plan de rezerva in cazul in care li se termina rezervele de petrol.
Cat despre rusi daca li se termina gazele si petrolul ei o sa intre intr-o saracie lucie probabil o sa isi pamanturile la americani sau vest-europeni.
Improbabil. Ceea ce nu se stie este cat de mult detin sauditii din companiile occidentale. In esenta, toti lucram pentru ei - partial.
Rusii la modul general oricum o duc mai rau chiar si decat romanii, era o perioada cand salariul minim la ei pe luna era 150 de dolari, la noi era cam dublu in acea perioada de care amintesc!
Noi privim Rusia si o vedem prin prisma mass-mediei, cu Putin si alti oligarhi care au iahturi mai scumpe decat cei mai bogati oameni ai Planetei, dar nu aceasta este majoritatea aceia sunt minoritatea, pupincuristii lui putin care au avut avantaje de la partid! Si ce avantaje!
Din majoritatea ruseasca fac parte oamenii care traiesc abia de pe o zi pe alta!
Din cei peste 140 milioane de locuitori ai Rusiei, cat la suta sunt "oligarhi" si cati sunt saraci? eu zic ca la ei discrepantele intre foarte bogati si foarte saraci sunt mai evidente decat in RO
Asta datorita in primul rand "comunismului-capitalist" pe care il aplica tovarasul Putin...
Cei din generatia actuala nu sunt interesati de asta. Vor fi morti inainte de acest scenariu - sau cel putin asa credeau pana recent.
Insa este la fel de posibil sa saraceasca intregul occident inaintea lor. Criza structurala in occident devine din ce in ce mai acuta, si aproape in orice moment structurile care asigura abundenta in occident se pot destrama. Putem spune ca ne-am făcut-o cu mana noastra.
Dhhyyyy întreabă: