Iată câteva sfaturi despre ceea ce trebuie să facem în timpul cutremurului, dar și după terminarea acestuia:
-Un lucru esențial în caz de cutremur este păstrarea calmului. Da, este greu, dar este foarte important. Panica nu poate conduce către ceva constructiv, din contra.
-Trebuie să preveniți tendințele de a părăsi sala de clasa, de curs, laboratorul, locuința sau orice imobil în care vă aflați în momentul respectiv, deoarece durata redusă a fazei seismice inițiale va face ca faza puternică a mișcării să surprindă grupurile de persoane pe scări, în aglomerație și panica, conducând la accidente nedorite.
-Dacă vă aflați în fața unei clădiri, depărtați-vă de aceasta, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, care de obicei se pot prăbuși în stradă.
-Dacă vă aflați înauntru rămâneți acolo, departe de ferestre care se pot sparge, stați înspre centrul clădirii. Cel mai bine este să stați sub o grindă, toc de ușă solid, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasa sau mese, care sunt suficient de rezistente spre a feri de caderea unor lampi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli.
-Închideți sursele de foc cât puteți de repede, iar dacă a luat foc ceva, interveniți imediat dupa ce a trecut șocul puternic.
-Foarte important este să nu fugiți pe ușă, să nu săriți pe fereastra, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, dar – dacă puteți – deschideți ușa spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea eventualei evacuări după terminarea mișcării seismice și verificarea stării scărilor și a zonei de la ieșire.
-Daca seismul vă surprinde în autoturism, opriți-vă cât puteți de repede într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene și stați înauntru.
-Dacă sunteți într-un mijloc de transport în comun sau în tren, stați pe locul dvs. până se termină mișcarea seismică. Conducatorul trebuie sa oprească și să deschidă ușile, dar nu este indicat să vă îmbulziți la coborâre sau să spargeți ferestrele.
Ce facem după ce cutremurul s-a încheiat (în opinia noastră)?
- Important este să nu plecăm imediat din spațiul în care vă aflați. Acordați mai întâi primul ajutor celor afectați de seism. Calmați persoanele speriate și în special copiii de vârstă mai fragedă.
-Trebuie să îi ajutați pe cei răniți sau prinși sub mobilier, obiecte sau elemente usoare de constructii cazute, să se degajeze. Atenție! Nu mișcați răniții grav (dacă nu sunt în pericol imediat de a fi răniți suplimentar din alte cauze), până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat.
-Nu utilizați telefonul decât pentru apeluri la salvare, pompieri, sau organisme cu însărcinări oficiale, în privința intervenției post-seismice, în cazuri justificate, spre a nu bloca circuitele necesare altor acțiuni.
-Verificati preliminar starea instalațiilor electrice, de gaz, apă, canal, verificați vizual și starea construcției în interior.
-După cutremur este important ca cetățenii să nu blocheze căile de circulație și să meargă să-și viziteze rudele. Mașinile pompierilor, mașina de salvare trebuie să nu fie prinse în blocaje în după producerea unui cutremur.
-Fiti pregatiti psihic si fizic pentru eventualitatea unor socuri ulterioare primei miscari seismice (replici), dar fiti constient ca aceasta se petrece in mod natural, cu intensitati variabile, fie in cateva ore, fie peste zile, saptamani sau luni. Numai intr-un numar redus de cazuri socul ulterior este mai puternic decat primul.
-La evacuare dati prioritate celor raniti sau copiilor, bătrânilor, femeilor, si ascultati recomandarile slavatorilor.
În Curtea de Argeș există diverse fobii că în cazul unui cutremur puternic Barajul Vidraru se poate fisura și de aici rezultând imagini apocaliptice. Trebuie știut faptul că Barajul Vidraru a fost construit pentru a rezista la un cutremur de 9 grade pe scara Richter. Barajul Vidraru, fiind o construcție în arc, care conferă un plus de siguranță în cazul unei calamități naturale.
Pentru mai multe informații privitoare la cutremure vă recomandăm să citiți forumul cutremur.net.
sper ca te-am ajutat
Incendiu iesim dar nu in fuga dar grbbiti ca daca fugim poate pica un lemn in fata si gadem peste el
iar la cutremur de pui sub ceva solid tocul usii pentru ca acela e cel mai rezistent! ( Funda te roooog mult )
Pai in primul rand in caz de cutremur cel mai indicat ar fi sa nu ne panikam. Daca putem sa oprim sursele de energie electrica si gaze. Apoi ar trebui sa ne bagam sub tocul usii sau sub masa.Nu este indicat sa parasim cladirea in care ne aflam deoarece afara s-ar putea sa ne loveasca diferite obiecte (tigle, craci de pomi, peturi...etc )In caz de incediu se procedeaza cam la fel in afara de faptul ca trebuie sa parasim cladirea cat putem de repede, Daca suntem la scoala o sa porneasca alarma de incendiu si imediat ce o auzim trebuie sa iesim afara de indata.Iar cineva ar trebui sa se asigure k toata lumea a parasit cladirea.
Pai... in caz de cutremur trebuie sa te bagi sub masa, sub tocul usii, sa nu mergi niciodata pe scari, si daca esti afara du-te unde este cel mai liber, in camp...etc. si in caz de incendiu strigi dupa ajutor si iesi la geam sa respiri(sa nu te intoxici cu fum)
Mike66Danger întreabă:
Catalin979 întreabă: