| S1mplu a întrebat:

Salut,

Aș dori să achiziționez un stabilizator de tensiune care să îl montez undeva încat să protejeze toată tensiunea din apartament, să îl montez lângă tabloul electric.

Nu mă cunosc prea bine cu aparaturile astea și de aceea mă aflu aici întrebând ce fel de stabilizator de tensiune să cumpăr.

Nu știu ce să aleg, sunt prea multe modele și mai mult de 200 lei nu cred că aș putea aloca acestui aparat.

Știe cineva ce fel de stabilizator se poate pune la lângă tabloul electric sau undeva ca să protejeze în tot apartamentul?

Ar fi bine și un link sau exemplu de model care ar merge.

Mersi.

5 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Nici-un stabilizator nu face fata, daca nu primesti tensiunea corespunzatoare de la furnizorul tau de electricitate.
Daca ai fluctuatii mari de tensiune, depune in scris o reclamatie la electrica, cu numar de inregistrare pe copia sesizarii (!), in care sa-i pui in vedere ca vor suporta toate daunele cauzate in caz de ne-reparare.
Pentru banii tai, ei trebuie sa-ti asigure curentul in limitele legale, stabilite prin normativele tehnice. E problema lor cum o fac si cat le costa, obligatia ta este sa achiti facturile integral, la timp.

| GdX a răspuns:

Uite si o intrebare din domeniul meu. Nu ti-as recomanda un astfel de echipament. Eu cand imi voi renova apartamentul imi voi monta un releu de protectie, care in cazul fluctuatiilor de tensiune sa ma deconecteze de la retea. Un releu de maxima si minima tensiune. E mult mai sigur.

| mihai69 a răspuns:

Stabilizatoarele ferorezonante sunt ieftine, dar nu oferă performanțe prea bune. Cele cu invertor sunt excelente, dar scumpe, mai ales la puteri mari.
Oricum, până nu revii cu un buget de cel puțin zece ori mai mare, nu are rost să vorbim despre ce model ai tu nevoie.

| Ecaterina2016 a răspuns:

Stabilizatorul de tensiune se introduce intr-o priza și pe urma obiectul elctrocasnic in stabilizator.De exemplu pentru o centrala termica trebuie ca stabilizatorul de tensiune sa fie cu servomotor și sa aiba 500 VA și 300W. Poti sa vezi mai multe variante pe Dedeman si Emag.Fiecare obiect electrocasnic solicita altfel un stabilizator de tensiune. Ce vrei tu e foarte scump poate ajunge și peste 2000 lei

| Nicku123 a răspuns:

Hai sa facem o selectie din ideile de mai jos.
Bula e pesimist > fluctuatii mari sa nu faca fata stabilizatorul sunt foooaaarte putine si electrica le va remedia intr-un timp relativ scurt. Se mai numesc si avarii.
Plaja de functionare a stabilizatorului este 150v-250v aproximativ.
In acest interval face 220-230v pe iesire.
GDX are o protectie(releul de care vb) iar acela e limitat deoarece o sa stai pe intuneric atata timp cat tensiunea de la retea este peste valorile setate. in rest daca are 190V de la retea, centrala lui termica v-a intra in protectie(daca are, altfel se arde placa).
Stabilizatorul acela de 300watti/200lei v-a ridica tensiunea si centrala ta v-a functiona in parametrii asa cum corect spune Ecaterina.
In schimb unul DOAR pentru masina de spalat este de 4000va/3200w cam 600lei. Daca mai ai si aer conditionat mai bine ca bani iesi daca cumperi unul pentru toata casa care e 1200lei/8000w/10kVA.
Stabilizatoarele le poti dimensiona usor daca stii valoarea sigurantei generale.Fiecarei puteri ii corespunde un stabilizator adica 8kva -25A, 10kva-32A, etc.
La orice aparat trebuie sa iei un stabilizator un pic mai mare decat consumul lui sa ii lasi o marja de siguranta.
Dedeman/eMAG sunt reselleri mai bine scrii stabilizatoare de tensiune pe google si gasesti importatori. mai pui un ban deoparte.
Spor la treaba si umbla la buget daca vrei unul ok. vezi ai grija si la puterea reala din VoltAmperi in Watti. sunt multi care au la jumate: 10000VA - 5000W, altii la acelasi pret au 10000VA cu 8000W.