| Pe19 a întrebat:

Am o întrebare, când tragi cu o armă, logic e că se trage cu gloanțe, dar am observat că la toate (pistoale, lunete etc.) sar gloanțe din armă mereu, și nu înțeleg de ce, sau logica. Mersi!

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Cartusul este format din glont, incarcatura de azvarlire, tub si capsa de aprindere. Cand apesi pe tragaci cocosul scapa inpingand un cui care loveste (percuteaza este termenul militar) capsa de aprindere si care aprinde incarcatura de azvarlire. Glontul merge pe teava si pe traiectorie pana la punctul de incidenta (cadere). Tubul sare in laterala sau in sus. Ala se vede, tubul. Glontul merge cu viteze de peste 700 m/s si nu-l poti vedea. Poti auzi (in cel mai bun caz) un suierat prin aer.

3 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Glontul pleaca din teava datorita exploziei pulberii din tub. Iar tubul sare afara si se reincarca alt tub cu glont si tot asa.

| Dismally a răspuns:

Nu sar gloante cele care sar din arme, sunt tuburi goale. Dupa ce tragi cu arma, glontul va zbura pe teava iar tubul va fi aruncat afara.

| AnastasiaK a răspuns:

Da, se trage cu gloante, dar munitia e reprezentata de cartuse. Un cartus e alcatuit atat din glont cat si din alte elemente (tub, incarcatura de azvarlire, capsa de aprindere...nu le mai stiu exact). Partea care "sare" din arma e tubul cartusului, nu glontul.