| catalin542000 a întrebat:

Salut. Am o întrebare, mai mult din pura curiozitate.

De ce toate unitățile de stocare, ca-i DVD, CD, Stick, HDD extern/intern, SSD extern/intern, etc. au scrise pe ele un anumit număr de spațiu de stocare sa zicem de 1TB, 2TB, 3TB, 4TB, etc. iar atunci când intri în pc, vezi ca dintr-un TB recunoaște 931, 5GB, din 2TB recunoaște 18xx, din 3TB recunoaște 27xx iar din 4TB recunoaște 36xx și tot asa pana la acei 18 TB maxim inclusiv pe care dacă nu ma înșel, ii are în momentul asta de fata cel mai mare HDD?

Ca sa nu mai zic ca dacă nu ma înșel, văzusem o poza în HDD sentinel cu un HDD de 18TB, pai ala recunoaște 16TB și ceva. Clar nu mi se pare cumva corect pentru ca eu dau bani pe 18TB, nu pe 16TB, adică la luatul banilor sunt buni sa înțeleg producătorii!

Chiar as fi foarte curios de ce unitățile de stocare nu respecta în totalitate numărul de GB(TB) scriși "ca ar fi"?

Cumva exista acea varianta ca din mai multe hdd-uri la care nu le-a pus numărul tot de GB(TB) sa mai scoată alte HDD-uri, cumva gratis?

Ca dacă HDD-ul de 18TB (dau un exemplu), recunoaște 16TB și ceva, restul de un TB și vreo trei sferturi cred, mai face un HDD, iar acel (al doilea HDD) cu restul de GB rămași clar este făcut din prețul lui ala de 18TB și atunci uite cum a mai apărut un HDD gratis sa zicem!

Este posibila aceasta situație sau doar eu pun problema în modul asta ținând cumva cond ca ar fi oarecum logic ceea ce am spus?

Dar dacă ar fi sa ajungem sa avem un HDD de 100TB (dau și eu un exemplu exagerat), poate nu o sa avem niciodată un HDD de 100TB (dar zic și eu), ce naiba? Din 100TB sa recunoaște vreo 50 sau 60TB? Nu ar fi strigător la cer? Adica wtf, dai bani pe ceva de nu exista, adică nu știu, înțeleg cumva dar nu pricep de ce se întâmplă asta dar sa zicem, înțeleg ca la fiecare spațiu de stocare mărit, creste și diferenta de gb (de cati gb sunt recunoscuți din numărul de TB scriși pe HDD), dar eu zic ca undeva trebuie sa se oprească, unde ajung? Adica ar fi prea de tot, culmea, ar fi ca și când as lua un HDD de 10TB la pret de 18TB, adică nu ar fi prea de tot? Nu v-ar apuca nervii sa pierdeți bani degeaba?
Nu știu eu asa vad lucrurile, poate ma lămurește și pe mine cineva!

Răspuns Câştigător
| catalin542000 explică (pentru danbnz):

Interesant, nu am stiut!
Pai in cazul asta, ce mai asteapta Bill Gates? De ce nu i-ar pune pe cei de la Microsoft sa actualizase odata windows-ul sa il schimbe de la binar la zecimal si aia e, sa avem si noi spatii calumea de stocare.
Sai poate s-ar schimba toata istoria it si poate de asta ar fi greu sa faca aceasta trecere de la binar 0, 1 cum stim noi la zecimal.
In cazul asta, ceilalti care fac hard-urile si ssd-urile si orice spatiu de stocare, sa faca spatii de stocare special pentru windows, cumva sa delimiteze spatiile de stocare totale in spatii de stocare pentru windows si spatii de stocare pentru mac iar in cazul asta daca se doreste sa se faca un hdd pentru windows de 5 tb, respectivii sa bage mai mult putin de acei 5000GB ca in urma socotirii binare al pc-ului sa rezulte 5TB. Adica sa nu mai faca ei hdd de 5TB si pun fix 5000GB si in urma socotirii binare sa fie mai putin de 5TB, ci sa faca un HDD de 5TB punand mai mult de 5TB (stiu ca suna cam asa) dar cumva sa tot faca socoteli binare intruna pana cand rezultatul acestor socoteli binare da fix acei 5TB.

Adica ceva ceva daca s-ar vrea, s-ar putea face mai mult ca sigur.
Dar intrebarea este, de ce nu ar face ceva? Oare chiar nimeni nu s-a gandit la asta?
Hai ca la hdd-urile cu spatiu de stocare mic nu prea bagi de seama inteleg, inca si deranjul asta de a rezolva aceste lucruri pentru inca 20-30 gb in plus este prea mare, dar deja cu cat creste spatiul de stocare, cu atat creste si diferenta in incet incet ajunge sa fie chiar notabila, sa nu mai fie acei 20-30 gb de care nu-i bagi in seama, ci sa fie pur si simplu un hdd efectiv de 1-2 tb si tot asa si daca mai continua lucrurile in felul urmator, o sa ajungem sa luam hdd de 40tb pentru 30tb ceea ce deja este ca si cand ai lua un hdd de 1tb la pret de hdd de 10tb adica stigator la cer.
Ma gandesc in cazul asta ca aceasta rezolvare a problemei cu cat creste diferentele astea intre hdd si ce vede windows-ul, sa nu mai fie de "mai mare deranjul", pentru ca vorbim deja de ordinul TB pierduti, deja nu mai socotim in gb sau TB, incepem sa socotim in numarul de hdd-uri de 1-2TB, am ajuns pana si evidenta sa o tinem altfel asa de mare a ajuns diferenta de gb.

| anonim_4396 a răspuns (pentru catalin542000):

Vai doamne
Tu stii macar de ce s-a inventat sistemul binar si nu s-a folosit sistemul zecimal?
E la baza electrinicii digitale si a informaticii si a programarii...
Nu sunt pierduti pentru ca nu au fost de la bun inceput.
E doar o greseala de interpretare.
Cand platesti 4 lei pentru ceva care costa 3.99, atunci e pierdere.
E o gaselnita de marketing.
Asa si cu baitii ( octetii ) si cu bitii. B mic b mare, cine se mai uita ( cred unii)...

4 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Unii producători se laudă cu biți în loc de bytes. (1000 / 1024).
În plus, unele discuri au o „rezervă" de locații de stocare pe care discul le folosește automat în caz că o parte a capacității utile se strică, pentru a nu pierde date. (caz în care userul e avertizat că viața discului său se apropie de sfârșit).

| Brizbriz a răspuns:

Pentru ca in informatica un kilobyte are 1024 de octeti
dar JIGODIILE NENOROCITE de producatori de storage sustin ca are numai 1000 de octeti

de ce? pentru ca asa, scriu pe cutie ca storage-ul lor e mai "mare", cand de fapt s-a ajuns ca la 18T sa se piarda peste 1.5T angry

deh, asta e lumea asta... PROST FACUTA