| Anisoara79 a întrebat:

Salut.Am o noua provocare pentru cunoscatori in elecricitate.Cine ma poate ajuta cu o schema ceva cum sa fac sa aprind un bec de la 3 intrerupatoare.Va multumesc si se stie ca cine imi da raspunsul ce-l mai folositor(o schema ar fi ideala)primeste funda. Ceau

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Deoarece schema nu se poate " povesti ", uite aici : http://www.garajuluimike.ro/electrice/intrerupator-cruce.htm, problema este ca nu o poti aplica pe o instalatie existenta deoarece, vei vedea iti trebuie mai multe fire intre intrerupatoare.
Totusi, mai modern, schema se face cu un releu si atunci se simplifica mult si poti pune nr nelimitat de intrerupatoare care vor fi " tip sonerie " : http://www.garajuluimike.ro/electrice/releu-pas-cu-pas.htm.
Ti-am pus niste scheme, unde sint destul de clare si poti intelege mai bine. Iti recomand totusi sa incerci cu releu. Se gasesc si nu sint scumpe, in functie de magazin, max 50 lei.
( adolf )

2 răspunsuri:
| SRB a răspuns:

Pe un singur circuit nu poti monta 3 intrerupatoare sa aprinda un bec, asta ar insemna sa ai doua intrerupatoare inchise tot timpul si al treilea cand o sa inchida si el circuitul becul o sa se aprinda deci e inutil asa. Dar daca faci separat 3 circuite si le legi pe toate 3 la un singur bec poti folosi 3 intrerupatoare indiferent ca folosesti o singura sursa de alimentare sau mai multe (schema nu pot face, nu am aici unde sa desenez ).

| Incubus a răspuns:

Cred ca te referi la schema cap scara (de ce cred:pentru ca in schema se folosesc comutatoare nu intrerupatoare si este dupa cum urmeaza)
diferenta intre un intrerupator si un comutator normal nu este mare amandoua au un singur buton dar comutatorul are trei poli fata de doar doua cat are intrerupatorul(intrerupatorul intrerupe si atat pe cand comutatorul comuta intrarea (comunul)pe celelalte doua iesiri neintrerupand de fapt deloc asa cum face intrerup...)asta am spus ca sa stii ce sa cumperi, amandoua au acelasi pret sau asemanator
schema este destul de simpla daca esti atent, cu 2 comutatoare arata cam asa (astea sunt semnele folosite: -talk to the hand comutator cu liniuta de intrare sau comun cea de mijloc iar iesirile cele doua liniute ale egalului)

220 faza--(1fir)--- -=(comut) =====(2 fire )===== =-(comut) ---(1 fir)---bec--------220 nul

faza------- -= =- -----bec-------nul (mai simplu)
destul de simplu nu?
daca amandoua comut sunt spre in jos(dupa grafic)atunci se realizeaza continuitate si se aprinde becul la fel daca sunt amandoua in sus daca unul este in sus si altul in jos nu mai este continuitate(faza este intrerupta )si deci becul nu se aprinde(oricare comut actionat va schimba starea si becul la fel isi va schimba si el starea, comut doar ca schimba faza intre doua fire ) de ce am aratat cu doua si nu cu trei?

pentru 3 sau mai multe puncte de control(teoretic infinit)se mai adauga un alt tip de comutator intre cele doua (special si se numeste comutator cruce, are un singur buton (nu se face deosebire la fata )dar are4 poli:2 intrari si doua iesiri)acest comut comuta firele intre ele ex:daca 1 si 2 sunt intrari si 3 si4 iesiri el cand leaga 1 cu 3 si 2 cu 4 cand(cand se apasa butonul...)este 1 cu 4 si 2 cu 3 dar intodeauna legate o iesire cu o intrare(nu intrerupe)in continuare o sa il notez acest comut cu X_(2 intrari si 2 iesiri)si schema cu 3 puncte de comanda va arata asa:

faza----- -= === X === =- -------bec-------nul
diferenta este ca chiar daca cele doua comut simple sunt in jos sau in sus cel din mijloc poate schimba firele intre ele deci rupe continuitatea cu mai multe puncte arata cam asa:

faza------- -= === X === X === X === X === X === =- ----bec-----nul
oricare din comut are sansa sa stinga sau sa aprinda becul comutand intre cele 2 fire(intodeauna faza se va gasi pe unul din ele depinde doar care)fara se intrerupa de fapt circuitul asa cum ai citit mai sus cand te duci sa cumperi doar sa ai grija ce cumperi ca uneori nici vanzatorul nu stie prea multe(asta daca nu iei din supermark)si iti poate da altceva(comutator simplu -un buton si 3 poli si comutator cruce -un buton si4 poli, asa se si numesc asa si ceri simplu si cruce dar nu intrerupator)

sper ca ai inteles ceva din ce am scris ca sa nu ma fi chinuit degeaba