Contează enorm dimensiunile (fizice) dar și calitatea magneților difuzoarelor pe care le folosești. Plus adaptarea impedanței (adică pui 4 Ohmi, nu altă valoare pentru un transfer optim de putere).
Asta, desigur, dacă „amplificatorul" despre care vorbim chiar asta este, adică o stație de amplificare pentru boxe externe.
PS și da, ar funcționa dacă pui difuzoare de putere mai mare - nu contează puterea maximă suportată de difuzor, atât timp cât aceasta e mai mare sau cel puțin egală cu cea a amplificatorului. (punând difuzoarele de 2 W ai cam riscat, norocul tău a fost că erau pe 8 Ohmi și astfel nu au „tras" destulă putere ca să pățească ceva, dar pe viitor evită să mai faci asta!)
Da n-am ce risca, e un simplu amplifcator, power, volum si stereo, nu-i cine stie ce super amplificator sa zic ca o sa-mi para rau daca pocneste
http://imageshack.com/a/img921/5562/ZuWfvP.jpg
Nu stiu de unde le scoateti cu totii, dar boxele n-au niciun fel de Watt. Cauta boxe cu sensibilitate mai mare daca vrei sa se auda mai tare.
Mai cam toate lumea stie ca W-ul ala se refera la puterea dezovoltata de difuzor/difuzoare fara a se defecta... ca nu cred ca un difuzor de 3w si 120w e una si aceeasi treaba
"Mai" un difuzor nu dezvolta nicio putere ca-i componenta pasiva. Din ce mama naibii sa dezvolte putere? Din bobine? magneti? suspensii? Stai linistit ca pana sa ajungi sa ai amplificatoare care dezvolta puteri mai mari decat pot suporta majoritatea difuzoarelor conventionale trebuie sa vinzi cateva apartamente sau terenuri. Vezi experimentele cu batranele boxe Unitra (despre care lumea zice ca "au" 75W) cum cantau pe amplificatoare high-end de >1000W fara nici un stres.
Pai nici n-am nevoie :))), eu doar atat voiam sa stiu daca conectez http://www.tehnoelectric.ro/produse/dif_2779_difuzor_155x50mm_4_ohmi_30_w astea... sa stiu daca merita sa le cumpar si daca ar functiona si sunetul pe care le vor scoate sa fie decent...nu-mi trebuie nimic extravagant
1. Mi-ai citit aiurea raspunsul anterior.
2. Singurul mod in care un difuzor/boxa/incinta (cu aceeasi impedanta) canta mai tare sau mai tare sau mai incet pe acelasi amplificator este in functie de sensibilitate (aia masurata in decibeli, ca pana la urma eu zic ca nu aude nimeni Watti).
3. Amplificatorul e singura componenta ce are treaba cu Watii, fie ca-s dezvoltati sau consumati. Difuzoarele/boxele primesc Watii de la amplificator (fix atat cat poate amplificatorul - poti sa ai tu amp de 10W si pe boxa sa scrie si 1000000W, tot 10W va primi).
Aha
Nu e chiar cum spui tu - e corect, difuzorul e o componentă pasivă. Dar... felul cum „se aude" un difuzor depinde de cele pe care le spuneam mai sus:
- dimensiunea (fizică) a acestuia;
- calitatea magnetului permanent.
Și cum de obicei un difuzor marcat (care suportă) 100 W e și mai mare, și are și magnet mai puternic decât unul de 1 W, rezultă printr-un calcul simplu că, pentru o aceeași excitație (0, 7W să zicem), primul va scoate mai mulți dB pe care îi poți măsura cu un simplu microfon. Vorbim despre randamentul conversiei din curent electric -> câmp electromagnetic -> mișcare mecanică -> unde audio.
Nu e chiar cum spun eu sau e corect? Intrebarea facea referire la cat de tare se aude un difuzor pe amplificatorul in cauza, nu calitatea audio sau cum "se aude" un difuzor. Nu era vorba nici de constructia unui difuzor dar daca ai adus tu in discutie, da-mi voie sa-ti spun ca fie faci confuzie fie vorbeai despre cu totul altceva cand spui ca dimensiunea fizica are rol in numarul de decibeli rezultat. Are rol in frecventa sau plaja de frecvente pe care e capabil sa o redea. Un difuzor nu suporta xW chiar daca asa sunt marcate majoritatea. Un producator serios ar trebui sa specifice o gama de xW pana la yW in care au fost facute teste si a rezultat ca difuzorul functioneaza optim. Oricum ar fi specificat, cred ca e cat se poate de evident ca un difuzor marcat cu sa spunem 5W la 8 ohmi si 90db va canta la fel de tare (ca volum/numar de decibeli) cu unul marcat cu 50W la 8 ohmi si 90db cand este conectat la acelasi amplificator. Ceea ce vreau eu sa spun este ca producatorul poate scrie ce-i trece lui prin cap pe eticheta, Watti sunt in final livrati doar de amplificator.
Cat despre exemplul tau, te inseli. In primul rand nu vorbim despre cum sunt construite difuzoarele ci despre situatia simpla in care amplificatorul genereaza putere electrica transmisa prin sarme la un difuzor oarecare. Nu ai facut nici un calcul simplu si e imposibil dpdv fizic sa ajungi la concluzia ca un difuzor pe care scrie 100W (de ce 100W? de ce 1128W? de ce 2W?) are o sensibilitate mai mare decat unul pe care scrie 1W. Daca vrei si un exemplu pe care eu nu l-as considera verosimil, poftim: primul produs are la o dimensiune de 13cm, 100W si 90db; al doilea are 16.5cm, 60W si 87db - nu se mai aplica logica ta.
http://www.be-loud.ro/......ction-213/
http://www.be-loud.ro/produse/Difuzoare-auto/DLS/Performance/M6.2/
Decibelii sau mai bine zis sensibilitatea, nu o poti masura simplu cu un microfon; doar ce-i din camera ta, care-s irelevanti atat timp cat camera nu indeplineste conditii ideale in ceea ce priveste temperatura, lipsa reverberatiilor si a undelor stationare, etc. Deci nu masori sensibilitatea la tine acasa cu un microfon, masori numarul de decibeli pe care-l degaja ansamblul intr-o anumita situatie.
Mnah,fie...am conectat la chestia aia ce se numeste amp boxa de 2 si 3..si am masurat cu o app, nu stiu cat de exacta e app aia, dar mi-a dat aprox 80db si da in camera, in liniste
Ce ai facut acolo e frectie la piciorul de lemn. Decibelii se masoara cu un decibelmetru, nu cu microfon, cu atat mai putin o aplicatie. Si dupa cum spuneam, camerele de acasa sunt departe de a fi de conditia ideala din care sa rezulte o masuratoare macar aproapiata de adjectivul verosimil.
PaharDeSticla întreabă:
Marinescu9229 întreabă: