Poti avea un loc de munca. In perioada in care rezervistii voluntari sunt concentrați sau mobilizați, după caz, pentru participare la instruire sau la misiuni în structurile în care sunt încadrați, angajatorii acestora NU ii pot concedia.Cu alte cuvinte, in perioada indeplinirii misiunilor, raportul de munca intre angajator si rezervistul voluntar se suspenda.
Pentru mai multe detalii, citeste Legea 270/2015 privind statutul rezervistilor voluntari :https://www.avocatnet.ro/......ntari.html
si NORMELE de aplicare ale acesteia :
https://lege5.ro/......n-09112017
Nu exista așa ceva în armată, să stai acasă și să primești nu știu cât la sută din salariu. Armata caută în permanență oameni pentru recrutare. Dacă intri pe site-ul Ministerul apărării naționale găsești informații despre problemele care te frământă.
Nu esti informat!
"În perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni în cadrul structurilor în care sunt încadrați, rezerviștii voluntari beneficiază lunar de o remunerație, în cuantum de 10% din suma reprezentând solda de funcție pe care sunt încadrați, conform contractului încheiat și solda gradului deținut."--- vezi, mai mult, in sursa de presa (militara) :http://presamil.ro/prevederi-referitoare-la-rezervistii-voluntari/
Eu îți spun din proprie experiență. Am militar activ timp de 15 ani. Când am plecat din armată, plecat am fost. Am citit articolul dar este atât de ambiguu încât nu înțelegi mai nimic din el. Cui nu i-ar placea să stea acasă și să primească bani? Hai sa fim serioși! Dacă chiar îl interesează subiectul cel mai bine să meargă la Centrul Militar regional de care aparține. Acolo primești toate informațiile.
E legea data, uită-te pe link-ul de mai sus. În legătură cu pensiile pensionarilor, trist, foarte trist. Dar revenind la ale noastre, una e sa ai un salariu de pe urma unui job full time, tichete de masa, preme si pe lângă astea sa ti se mai adauge si cei 545 lei de la mapn. De asta întrebam dacă in timpul contractului cu ei pot sa am "o viata normală".
Exista lege(L.270/2015) si norme de aplicare ale acesteia. Daca citesti Normele Metodologice vei gasi citatul:
"(4) Rezervistul voluntar, în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni în cadrul structurilor în care este încadrat, este, în continuare, declarat în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi în sistemul asigurărilor de şomaj, beneficiază lunar de o remuneraţie, în cuantum de 10% din suma reprezentând solda de funcţie pe care este încadrat şi solda gradului deţinut. În această perioadă, rezervistul voluntar este contribuabil al sistemului de asigurări sociale, iar remuneraţia lunară este venit supus impozitului pe venit şi bază de calcul al contribuţiilor sociale, datorate potrivit legii. "
VD_Dragoș_1998 întreabă: