| MeMe123 a întrebat:

E vreun fotograf pe aici sau cineva care se pricepe sa imi poata recomanda un obiectiv compatibil pentru un NikonD3300? Vreau sa fac un upgrade pe langa obiectivul de kit. Vreau unul care sa faca poze bune pentru majorate. Multumesc

5 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Ai nevoie de un obiectiv cât mai luminos. (f 1.4 - 2) și cu focală între 14 și 80 mm.
Exemple:
Nikon AF-S Nikkor 20mm f/1.8G ED
Nikon AF-S Zoom-Nikkor 14-24mm f/2.8G IF-ED
Nikon AF-S Zoom-Nikkor 16–80mm f/2.8–4E DX VR
eventual Tokina 16-28mm f/2.8 AT-X PRO FX etc.
Acum, de unde bani pentru (oricare dintre) ele... e altă poveste.

| dragoshar a răspuns:

Ok. JustMatt spune el ceva acolo, dar obiectivul de care spune el (50mm f1.8) o să te încurce mai mult decât te ajută în contextul în care ai tu nevoie de el (ziceai că vrei să îl folosești la majorate). Acum, nu am mai fost la un majorat de ceva timp, dar tind să cred că majoritatea majoratelor se fac indoor, deci dacă nu te numești Peter Parker, mă îndoiesc că o să ai pasiunea să stai pe pereți într-un capăt al încăperii, iar subiectul în celălalt. Într-adevăr, obiectivul este foarte bun pentru portret (varianta mult mai bună - din ce am auzit - cu f1.4, dacă îți permiți), dar ținând cont că aparatul tău este unul cu crop (DX), dacă vrei o lentilă prime, mergi pe 35mm f1.8 pentru majorate. Și așa o să fie puțin mai complicat, iar obiectivele recomandate de mihai69 sunt mai potrivite. Marea diferență dintre obiectivul de kit (16-55mm sau 18-105, unul din ele bănuiesc că îl ai) și cele recomandate de mihai69 este că al tău nu e așa luminos, iar cum la majorate nu ai parte de cele mai bune condiții când vine vorba de lumină, diferența de câteva stopuri la f e foarte importantă. Dacă tu ești de părere că te descurci cu obiectivul tău, deja acoperi o plajă focală relativ mare (mai mult de 55-70mm nu cred că folosești indoor), personal recomand 35mm f1.8.

| JustMatt a răspuns (pentru dragoshar):

Dragoshar, am inteles ce ai zis. Este mult de discutat la partea cu obiectivele fixe si mai ales intre (35mm si 50mm) big grin. Eu cand a fost sa-mi iau un obiectiv fix, a durat ceva vreme pana m-am hotarat, cat le-am probat. Aici parerile sunt impartite. MeMe123, daca nu ai mai folosit obiective fixe, iti sugerez sa imprumuti unul, sau daca esti din Bucuresti, poti sa le probezi la f64 pe ambele (35mm si 50mm), dar eu tot pe 50 as merge big grin Sfatul meu este sa te gandesti bine la obiectivele fixe.
Zi frumoasa!

| dragoshar a răspuns (pentru JustMatt):

Eu pe DX foloseam 35 indoor și 50 outdoor. Pe FX folosesc doar 50. Pentru indoor am 16-35 și la Nikon D750 ai destul ISO încât să nu fie o prea mare problemă f-ul mare. Oricum, vreau să îmi iau un 24-70, dar asta când or fi bani big grin

| JustMatt a răspuns:

Salut!
Am inteles ce ceri, dar eu iti recomand un obiectiv fix (50mm/ f1.8), este foarte util si nu este exagerat de scump, nu o sa te mai desparti de el, sunt sigur de asta. El este destinat portretelor, o sa vezi o diferenta mare dintre obiectivul kit (18-55) si cel fix, la cel fix o sa vezi ca ai sansa de a obtine in poze un bokeh destul de vizibil, dar si placut, iar subiectul este pus in valoare. Daca dispui de bani, iti recomand cu toata inima un obiectivul Nikon AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED, costa ~8000 de RON, scump, dar rupe.
Zi frumoasa!