Pregătirea incubatorului
Înaintea introducerii ouălor la incubaţie, în incubator se va face curăţenie şi dezinfecţie. Dezinfecţia se va face prin crearea unei atmosfere cu vapori de formol, care să distrugă flora microbiană. Această atmosferă se realizează dintr-un amestec de aldehidă formică 40% şi permanganat de potasiu. Se calculează la 1 metru cub de incubator câte 50 ml de aldehidă formică 40% şi 35 g permanganat de potasiu.
Soluţia se pune în tăvi şi se introduce în incubatorul încălzit la 38ºC. Se închide incubatorul 40 de minute, se face după aceea aerisirea lui şi abia apoi se vor introduce ouăle la incubaţie.
Pe toată perioada de ecloziune se vor urmări zilnic parametrii de incubaţie (temperatură, umiditate, ventilaţie) şi se va interveni, dacă este cazul, pentru remedierea grabnică a deficienţelor. Temperatura medie optimă, în jurul oului pus la incubat, trebuie să fie de 37, 5-38ºC, ceva mai ridicată la început şi puţin mai scăzută la sfârşitul perioadei de incubaţie.
De asemenea, pe tot parcursul incubaţiei, ouăle vor fi întoarse în incubator, şi se va face mirajul la 9-10 zile de incubaţie. Temperatura în încăperea în care este plasat incubatorul trebuie să fie între 20-22ºC, iar umiditatea aerului de 60-70%.
FUNDA