Cu nimic, o mămăligă simplă care să se lege bine. Fără arome, fără coloranți. Cu cât este mai simplă cu atât este mai bună.
Eu folosesc așa de ani buni și nici nu pică de pe arc, e bună și de aruncat în apă și de făcut cocoloașe dacă combini cu miez de pâine și de pătrățică dacă o lași la frigider peste noapte.
Mai simplu, mamaliga se face cu miez de paine, sa aiba consistenta necesara si sa nu se dezintegreze.Iti spun eu ca ma puternnic miros ca drojdia nu o are niciun ulei volatil.Eu pescuiesc din copilarie cu momeala dinasta. Si am prins un peste uite asa de maaaaarreeee bafta la pescuit.
E si sezonul porubului in lapte, poti incerca si la porumb, trage crapul
Cea mai buna nada este totusi cea facuta de tine cu ce adausuri i-ti trec prin cap, nu este o regula, fiecare incearca sa-ti spuna ca reteta lui este mai buna, dar de multe ori mamaliga simpla a facut diferenta, simplu amestecata cu nada vie(rame, viermusi)ce o folosesti ca si momeala.Fire-ntinse
Mamaliga este nada/momeala cu cea mai larga utilizare in pescuitul sportiv, rezultatelor remarcabile obtinute in pescuitul mai multor specii de pesti dintre care amintim carasul, platica, albitura si nu in ultimul rand crapul, eu te pot ajuta cu o reteta speciala pentru asa ceva mamaliga pentru nada, avem nevoie decat de malai, de preferat extra, si de apa. Se pune apa la fiert intr-un tuci de fonta, cu 2-3 maini de malai in ea si se lasa la fiert pana da in clocot. Apoi adaugam cam jumatate din cantitatea de malai necesara, ajustandu-se cantitatea de apa astfel incat compozitia sa fie putin vascoasa. Dupa caz, vom adauga colorant alimentar rosu sau galben (sofran), arome, indulcitor (zahar, miere), seminte de in, floarea soarelui etc., prajite si macinate. Se amesteca cat mai des pana cand compozitia este bine fiarta. In continuare vom adauga treptat si vom amesteca bine si restul de malai pana se obtine mamaliga de consistenta dorita. Mamaliga se va rasturna pe un capac de lemn avand grija sa nu cada coaja arsa si afumata, formata pe fundul tuciului. Mamaliga astfel obtinuta se poate folosi cu succes ca nada pusa pe arc, fiind in acelasi timp si balast, sau poate fi aruncata in zona de pescuit cu ajutorul unei prastii. Reteta poate fi adaptata in functie de inventivitatea fiecaruia. Unii pescari adauga in continutul nadei si mici cantitati de gainat de pasare (de gaina). Se pare ca mirosul acestuia atrage foarte bine crapul, in special pe cel romanesc. Uleiurile volatile de usturoi, o picatura, maxim doua, sunt de asemenea foarte eficiente. Bafta si funda
Cum spun si ei, la mine tragea la:
Porumb, Mamaliga cu miez de paine.
Cand mai prindeam pesti mai mici, ii taiam si dadeam la Salau.