| Adrianxhx a întrebat:

Salut!
M am mutat de câteva zile într o garsoniera și am câteva întrebări, eu am locuit la casa pana acum!
Proprietarul nu mi-a explicat foarte bine ce și cum!
1.Pe panoul de la intrare în bloc unde este afișat consumul fiecărui imobil, în dreptul garsonierei mele, la final, după consumul de apa calda apa rece scrie "restante întreținere detect gaz" și mi arata 500 de lei de plata!
Eu n am locuit în garsoniera pana acum 3 zile, trebuie sa plătesc restantele astea?
Dacă nu plătesc restantele astea, am voie sa plătesc plățile lunilor următoare sau trebuie sa plătesc restantele prima data?
2. Ce trebuie sa fac când ma duc la asociația locatarilor? Adică sa le zic ca m-am mutat cu chirie în garsoniera sau ce?
3. Unde plătesc întreținerea?laughing
Va mulțumesc anticipat!
Dacă aveți și alte detalii și informații de care am nevoie, le as primi cu drag!
Înainte de asta, am mai stat într un apartament dar proprietarul se ocupa de tot, eu decât îl plăteam!

15 răspunsuri:
| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Discuti doar cu proprietarul, pentru ca factura la intretinere ii este trimisa lui.
Intreaba-l de restanta si spune-i sa o achite.
Tu vei achita doar consumul tau. Facturile la intretinere vin cu 1-2 luni intarziere. Asa ca deocamdata nu platesti nimic.
Roaga proprietarul sa iti trimita factura la intretinere (scanata sau in cutia postala) de cum o primeste.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Mergi la administrator si intreaba, îi spui ca esti mutat recent in chirie si el sa iti explice ce sunt sumele acelea, administratorul trebuie sa stie ca esti chirias, plus proprietarul are de platit restantele la intretinere nu tu, si la Anaf el proprietarul trebuie sa declare ca are apartamentul sau garsoniera închiriata, ca daca nu va plătii amenzi.Si orice nelămurire ai vorbeste cu proprietarul, tu esti chiras nu proprietar, orice se intimplă in casa lui el trebuie anunțat imediat.

| Adrianxhx explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Salut!
Mulțumesc pentru informații!
Dar sigur factura vine la el?
Pentru ca ma gândeam ca vine la cutia postala a garsonierei?

| ioana748 a răspuns:

Trebuie sa vorbesti cu proprietarul. Nu ai de ce sa platesti tu restante.
Nu ai cum sa platesti doar pe ce consumi tu si acea datorie sa ramana in aer.
Ia legatura cu cei de la administrația blocului si roaga- i sa iti spuna daca sunt datorii si ce reprezintă, apoi ia legatura cu proprietarul sa rezolve problema.

| Adrianxhx explică (pentru CristiDinBucuresti):

Mulțumesc frumos pentru toate informațiile, chiar asta o sa fac!
Merg la administrator!
Dar cum funcționează, el e acolo la asociația locatarilor sau cum?

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru Adrianxhx):

Vine la cutia postala doar daca proprietarul a optat sa primeasca asa. Poate el primeste factura electronica pe email, fara hartii.
In orice caz, tu nu platesti intretinerea pe lunile din urma.

Nu! Nu e treaba administratorului cine locuieste in apartament. Treaba lui e sa fie declarat nr de persoane si intretinerea sa fie platita.
Nu baga proprietarul in probleme daca nu ti-a cerut asta.

| Adrianxhx explică (pentru ioana748):

Mulțumesc frumos pentru informații!
Deci nu pot sa plătesc și datoria aia sa rămână în aer, mulțumesc!
O sa vorbesc la administrația blocului sa vad ce și cum!

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Adrianxhx):

Ai la avizier programul in care el incaseaza intretinerea, marțea si joia de pildă, la ora 17-19, te uiti la avizier si citesti, daca nu stii, intrebi un vecin unde se plateste intretinerea la ce ore si in ce zile, s-ar putea ca administratorul sa nu locuiasca in bloc cu voi, si atunci trebuie sa aflii numarul lui de telefon il suni si îi spui ca esti nou mutat in bloc ca chirias si vrei sa discuti cu el referitor la sumele de plata si la ce se referă restanța de 500 lei, numai administratorul si presedintele din bloc stiu exact ce sume sunt de plata, poate proprietarul are datorii si trebuiesc urgent achitate, atunci il suni pe proprietar dupa ce discuti cu administratorul si îi spui, cand margi la administrator sa ai la tine buletinul ca el iti va lua datele din buletin si te va trece acolo in baza de date nume prenume CNP serie buletin tot. Succes, poti merge maine sa intrebi ca sa nu te prinda jumatatea lunii decembrie si sa nu sti ce ai de platit, ca decembrie fiind lună cu sarbatori si administratoreii intra\ in vacanta pana pe 3 sau 5 ianuarie depinde, si atunci o sa fie greu in ianuarie sa achiti 2 intretineri doua facturi. Dar de ce ai plecat de la casă la bloc? Esti in Bucuresti mutat?

| Adrianxhx explică (pentru CristiDinBucuresti):

Îți mulțumesc foarte mult pentru toate informațiile și cât ai scris, chiar ma ajuți!
Da, m-am mutat din Craiova la București

În ce probleme sa l bag? Vreau decât sa merg sa întreb ce restante sunt și ce înseamnă, nu cred ca e normal sa plătesc eu plățile anterioare și sa I comunic chestia asta!
De ce sa l bag în probleme?

Da, dar am văzut restantele alea acolo 500 de de lei și de aceea întreb!
Pot sa plătesc lunile care urmează de întreținere dacă am restante?

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Adrianxhx):

Nu te lua după ce spun altii care nu cunosc, eu iti sugerez sa mergi la administrator ca sa il anunti ca altfel vei sta ilegal si te va putea da afara.

Intreaba-l de restanta si spune-i sa o achite.
Nu platesti nimic pana nu achita el restanta.

| ioana748 a răspuns (pentru Adrianxhx):

Cu placere,