anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut. Nu înțeleg o treaba, când te duci la primărie sa îți faci legitimatia de parcare pentru persoanele cu handicap, îți cere pe lângă actele de trebuință și copie după certificatul mașinii, nu înțeleg ce treaba are certificatul mașinii cu legitimatia de parcare ținând cont ca legitimatia este făcută pe persoana și nu pe masina, oricum nu exista vreun câmp ceva pe acea legitimatie unde sa îți ceara în mod expres sa scrii vin-ul mașinii sau numărul de înmatriculare, plus ca pe deasupra cum vine treaba asta, poate ai mai multe mașini dau poate închiriezi una, adică sa inteleg te obliga cu ocazia asta sa mergi și cu o mașină anume ca altfel dacă nu și masina "potrivita", te pune "ala" care te amendează în aceeași oala cu unu' care nu are handicap dar parchează pe locurile dedicate? Ca nu înțeleg deloc și nici nu mi se pare corect și normal dacă ar fi adă ceva. De asta zic, nu vad legatura, ce legătură are certificatul mașinii cu legitimatia de parcare unde pe ea se scrie doar seria legitimației, eventual un cod ceva de primărie, autoritatea emitenta (cine a emis cardul), data de expirare și stat SIMPLU, iar pe partea cealaltă, numele/prenumele titularului, poza acestuia ca de buletin și semnătura acestuia și gata. Deci care-i treaba cu certificatul de înmatriculare ca nu ma prind? Doar știm cu toții cum arata o legitimatie de parcare și dacă cumva nu se știe, se scrie fix cum am specificat mai sus pe google și instant din prima poza știi ca nu are ce cauta vin-ul sau nr de inmatriculare pe legitimatie ca ma gândesc ca astea ar putea sa ți le scrie sau Dumnezeu mare știe de cer astea certificatul de înmatriculare ca doar nu se uita la capacitatea cilindrica a motorului sau la numărul de locul sau la tipul de combustibil, etc...

Lămuriți-mă va rog!

12 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Romanul este smecher, asa ca-si face copii dupa legimitimatia aia si o vinde la mai multi amici, care si-o pun pe masina si parcheaza pe locuri de handicapati.

De aceea se cere numarul masinii, ca in caz de raportare ca exista o masina cu permis de handicap, sa fie usor de verificat, daca coincide numarul legitimatiei cu numarul masinii, asa cum a declarat-o propietarul.

| catalin542000 a răspuns (pentru Violleta2022):

Pai bine, înțeleg, dar totusi dacă ai vrea sa mergi cu o alta masina, sa înțeleg acum nu mai ai voie, ești obligat sa mergi doar cu masina în cauza? Cum ar fi dacă ai urca în alta masina, ești egal cu unu care ju are handicap dar parchează de capul lui?
Ca în mod normal nu ar trebui sa se verifice masina, dacă exista o mașină cu permis de handicap ca nu masina are handicap, ar trebui sa se verifice persoana dacă are handicap ca certificatul de încadrare în grad de handicap eliberat de comisia județeană se da pe persoana cu nume prenume adresa cnp tot deci te iau ca din oala, nu se eliberează pe masina. Ar putea destul de bine dacă vede o mașină cu un o legitimatie de handicap suspecta, sa verifice legitimatia dacă este valabila și poate este, dar împreună cu buletinul așa-zisului proprietar ca să se poată facă dovada ca legitimatia ii aparține, asta este, trebuie sa aștepți persoana pana vine la masina ca și polotist local dar oricum te așteaptă asta nu-I o problema pentru ca îți scrie amenda și trebuie sa o semnezi. Adică nu-i ca la verificarea plății parcării unde verifici numărul de înmatriculare și gata. E total diferit.

| Violleta2022 a răspuns (pentru catalin542000):

Din cauza ca sunt mult prea multi smecheri care fac acest lucru, s-a considerat ca-i mai simplu si mai normal sa se simplifice lucrurile, ca doar persoana cu handicap nu este atat de bogata, incat sa aiba mai multe masini pe care sa le schimbe.

| catalin542000 a răspuns (pentru Violleta2022):

Depinde, poți avea doar o boala de sânge gen hemofilie, nimic altceva grav iar în rest de profesie poți fii it-ist spre exemplu sau poate închiriezi vreo masina ceva. Ne gândim la boli ușoare care întra la grad de handicap nu la cele rele rău pentru care nu ai cum vreodata sa faci vreo ceva sau sa ai vreun statut financiar spre exemplu.
Oricum din câte vad pe astea legitimații care mi se pare ca le-au făcut prea mari, nu încap în portofel, nu exista nici o rubrica sau ceva unde sa se scrie date despre masina, la ora asta știu ca se poate verifica doar valabilitatea cardului, existenta lui în baza de date a primăriei și eventual ca să te convingi ca nu este un card luat sau tras la xerox, ceri cnp ul de la primăria respectiva (suni) și aștepți proprietarul ca să îți arate buletinul sa vezi dacă corespunde cnp ul. Cam asta ar fi cel mai safe și sigur lucru de făcut părerea mea.

| Violleta2022 a răspuns (pentru catalin542000):

Locurile pentru handicapati sunt in general pentru cei cu probleme locomotorii, care necesita transport si acces usor la masina, ca sa intre cu scaunul cu rotile, sau cu carjele, ori cadre ori macara care-i baga in masina, sau ce aparat au ei de deplasare.
Pentru cei cu hemofilie sau cancere, ori alte boli terminale, deci foarte serioase si foarte grave nu se dau legitimatii de parcare pe locurile de handicapati, atata vreme cat nu au probleme locomotorii.

| catalin542000 a răspuns (pentru Violleta2022):

Aici te contrazic, se dau legitimații, pe baza faptului ca ești încadrat în grad de handicap, nu contează ca ai boala ușoară, contează ca ai un grad de handicap, fie el și gradul 3 cel mai ușor, deci se da pe baza certificatului de handicap nu specifica anumite boli sau condiții anume.

| catalin542000 a răspuns (pentru Violleta2022):

Acuma ferească sfântul de cancer sau alte boli grave terminale, cel putin hemofilia e okey adică nu I terminala boala, cel putin nici nu știe vreo cineva din jur ca x ar avea vreo ceva cum nici de cancer sau alte boli incurabile nu se știe pentru ca astea nu se vad din exterior. Mmna dar știu ca se dau, se dau legitimații, legea nu tine cont și nu specifica de anumite boli decât doar de posesia unui certificat prin care sa dovedești ca și handicap, altfel fără aceasta, clar nu îți da nimeni dreptul la acest privilegiu.

| Violleta2022 a răspuns (pentru catalin542000):

Poti sa ma contarzici cat vrei, ca tot nu sti realitatea, fiindca prietena mea cu cancer terminal (ulterior a decedat) nu a avut niciodata certificat de handicapat si nici nu a putut parca masina pe loc de handicapati.
Dar ma rog, se mai scot si certificate false, pe bani, nu pe boli reale si legale, ca deh, este Romanica unde se poate cumpara orice cu bani.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Da-le cu art.65, pct (1) si (2) din Legea nr. 446/2006 in cap.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Scuze, am scris gresit. Legea nr.448/2006, nu 446/2006.

| CodrutElian1990 a răspuns:

In Norme metodologice aplicare a legii nr.448 din 2006 nu se prevede la art.40 ca se trece pe legitimatie nr. masinii.
O persoana cu handicap poate sa se deplaseze cu orice masina si beneficiaza de parcare gratuita la acea masina.
Nu te lua dupa Violetta si ValentinMihai: ei tot timpul sunt pe aratura. Se vede si din faptul ca nu fac deoasebirea dintre boala si handicap.
Nu toate persoanele cu handicap poseda masina, dar sunt transportat de alte persoane.
Ceea ce face primaria este un abuz. In primul rand sa fac locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilitati asa cu prevde legea: cel putin 4%, iar in zonele de interes public mare si mai multe, deoarece aceste locuri de parcare, conform normativelor, au alte dimensiuni si trebuie sa aiba acces cu mijloace de locomotie specifice la trotuarul pietonal.

| ValentinMihai78 a răspuns:

Numărul locurilor de parcare sunt limitate, iar cei de la primărie vor să știe dacă aveți un vehicul adaptat persoanelor cu handicap. Pentru că, probabil, prin scutirile pe care le au persoanele cu handicap, să fi cerut legitimații de parcare pentru categoria respectivă, dar în realitate pe acel loc parca o rudă, copilul cu o mașină normală.
E o măsură de precauție.
Plus, vă văd atât de revoltat. Trăiți în România, țara dosarelor cu șină, țara celor 1001 acte necesare pentru o problemă.
Faceți ce vi se spune, altfel vă treziți fără loc de parcare.
Iar, pentru persoanele care parchează unde nu trebuie, nu ai ce să le faci. Nu sunt locuri de parcare suficiente, nu sunt legi aspre. Asta este România.