NORME
de tehnica securităţii muncii
privind activitatea de educaţie fizică şi sport
desfăşurată în cadrul bazelor sportive
1. Elevul are obligaţia de a-şi atesta starea de sănătate printr-o adeverinţă eliberată de către medicul de familie sau medicul şcolar. (Legea nr. 69/2000, art. 54, 55)
2. Activitatea de educaţie fizică se desfăşoară în costum de protecţie specific : trening, tricou, şort şi încălţăminte de sport, curate fără să fi fost folosite în afara sălii.
3. Echiparea se face în vestiarele pentru băieţi şi fete.
4. În vestiare elevul nu are voie să acţioneze asupra comutatoarelor electrice, a robinetelor de la instalaţia de încălzire. Mobilierul trebuie protejat. Îmbrăcămintea şi încălţămintea se aranjează ordonat în cuiere.
5. Nu vor fi lăsate în vestiare obiecte de valoare : ceasuri, bijuterii,, bani, telefoane mobile, etc. Acestea vor fi depozitate în cutia specială sau la vestiarul profesorului.
6. Elevul nu poartă asupra sa ceasuri, medalioane, brăţare, cercei sau alte obiecte care pot răni.
7. Este interzisă consumarea gumei de mestecat sau a altor alimente, dulciuri, etc.
8. Elevul intră în sală încolonat la invitaţia profesorului şi se deplasează la locul destinat adunării pentru începerea lecţiei.
9. Elevul scutit medical va respecta indicaţiile medicului. (cnf. OMSP 204/02.02.2007 şi OMECT/520/06.03.2007; publicate in M.O./ 275/ 25.04. 2007, partea I)
10. Elevul cu indisponibilităţi temporare, va participa la lecţie echipat în ţinută sportivă şi va respecta indicaţiile profesorului privind desfăşurarea unei activităţi speciale.
11. Pe baza sportiva elevul nu are voie să efectueze nici o activitate fizică fără comanda sau indicaţiile profesorului.
12. Elevului îi este interzis să escaladeze aparatele sau instalaţiile sportive din baza sportiva.
13. În sală elevul nu are voie să manevreze comutatoarele lămpilor electrice şi ale instalaţiilor de încălzire aerotermă.
14. Elevul nu are voie să escaladeze structura scheletică de susţinere a pereţilor şi acoperişului sălii.
15. Mingile rămase suspendate pe structura sălii vor fi recuperate de către profesor cu ajutorul personalului de întreţinere a sălii şi în nici un caz de către elev.
16. Manipularea echipamentelor şi instalaţiilor sportive din magazie în sală şi înapoi va fi făcută de către elevi sub supravegherea profesorului.
17. Instalaţiile cu panouri de baschet vor fi deplasate în sală, respectându-se normele tehnice de către elevi sub conducerea profesorului.
18. Elevul nu are voie să se agaţe, atârne sau escaladeze porţile de handbal, fotbal.
19. Elevul nu va executa lovituri puternice cu mingea asupra pereţilor sălii.
20. Elevul nu are voie să acţioneze asupra covorului sintetic al pardoselii cu chibrituri, brichete sau alte surse de foc.
21. Este interzisă agăţarea cu mâinile de ochiurile plaselor de protecţie.
22. Dacă elevul observă defecţiuni sau alte nereguli la aparatele şi instalaţiile sportive este obligat să anunţe imediat profesorul.
23. Expectorarea fluidelor (scuiparea) se face numai în sectorul grupului social.
24. Elevul trebuie să evite producerea de accidentări printr-o activitate adecvată, respectând normele de protecţie.
25. Elevul se comporta civilizat şi responsabil atât în calitate de sportiv cât şi de spectator.
26. În timpul orelor de educaţie fizică nu se părăseşte baza sportivă.
27. La fiecare lecţie se stabileşte un elev şi o elevă de serviciu, care răspund de starea vestiarelor şi le supraveghează, pentru prevenirea unor evenimente negative (dintre cei scutiţi medical, indispoziţii).
28. Elevii nu sunt învoiţi de la ore sub nici un motiv, însă conform Regulamentului elevilor, pot întârzia în cazuri excepţionale, motivate şi vor fi primiţi la lecţie.
29. Elevul care nu are activitate de educaţie fizică şi sport la ora respectivă, (neprevăzută în orar) nu va fi primit pe baza sportivă, făcându-se cunoscută dirigintelui şi conducerii şcolii situaţia sa(absentarea de la alte ore).
30. Pentru stricăciuni provocate intenţionat sau prin nerespectarea normelor de protecţie elevul şi părintele se fac răspunzători (în conformitate cu R.O.I.)
31. Elevii care din motive familiale, financiare, nu se pot prezenta cu echipament sportiv, vor fi acceptaţi la activitate cu o ţinută lejeră. Dirigintele clasei este cel care confirmă situaţia elevului.
32. Elevul este obligat să cunoască configuraţia sălii şi să ştie să se orienteze spre uşile de evacuare (IEŞIRE) proiectate pentru evenimente deosebite : incendii, cutremure, etc.
33. Elevul are obligaţia să respecte indicaţiile metodice şi de protecţie recomandate de către profesor pe întreg parcursul lecţiilor şi activităţilor sportive organizate.
34. Instruirea privind normele de tehnica securităţii muncii la activitatea de educaţie fizică şi sport este efectuată de către profesor când se va încheia un proces verbal semnat de către elevi că au luat la cunoştinţă şi se obliga să le respecte întocmai fiind responsabili de nerespectarea lor.
35. Elevii care nu respectă aceste norme vor fi sancţionaţi ca atare, în conformitate cu Regulamentul elevilor şi Regulamentul de ordine interioară al şcolii, după gravitatea faptei comise.
36. Elevul are datoria de a aduce la cunoştinţa părinţilor obligaţiile care le revin privind normele de tehnica securităţii muncii la activitatea de educaţie fizică şi sport.
37.Instruirea se efectueaza la inceputul anului scolar si al semestrului al II-lea.
10Bubico întreabă: