Daca ai consumat energie electrica indexul la primirea facturii trebuie sa fie mai mare, avand in vedere ca se face citirea pe la inceputul lunii si abia apoi se intocmeste factura.
Exceptie ar putea face factura estimata, cand estimarea este mai mare decat ce ai consumat efectiv dar la regularizare (atunci cand factura se emite pe baza citirii contorului) situatia revine la normal.
Situatia este mai complexa, dar foarte simpla.
Indexul din facturi este stabilit la data citirii - aceiasi pe directii de consum - indiferent ca se citeste indexul, se autociteste sau se estimeaza. Chiar daca se citeste sau autociteste in zile diferite, se calculeaza la aceiasi data: se imparte consumul la nr. de zile care au trecut de la ultima factura si se adauga sau se scade (in functie de zile mai putine sau mai multe) consumul estimat pentru acele zile. Exemplu: eu am dat indexul cu 2 zile mai repede decat cea care se ia in calcul la facturare si am consumat 56 de kw. Media zilnica 56:28=2 kw. Deci indexul din factura va fi cu 4 kw. mai mare decat cel autocitit. La fel se face cu cel citit. La estimare se ia consumul estimat in contract pentru luna respectiva.
Cum sa fie egal?
Citirea se face cu mai multe zile inainte. Apoi se prelucreaza pe calculator. Se imprima facturile pe hartie si se trimit prin curier. Numai la curier se pierd cateva zile.
Contorul nu se reseteaza. Valoarea indicata de contor va creste mereu.