Asa se procedeaza si la noi in sat, de fiecare data cand incepe sa vina furtuna se bat clopotele care imprastie norii.
Si la mine in tm acum cateva zile sa intunecat dar nu a plouat si s-a facut senin, foarte superstiosi sunteti
Se mai întâmplă și lucruri de felul acesta. Nu la clopote mă refer, ci la apariția unor nori mari și negri. M-am uitat și pe aplicația Meteo și scria probabilitate de ploaie 3%. Am zis că aplicația este de vina, și eram gata să o dezinstalez din telefon. Dar nu a plouat deloc. A doua zi la fel. Și fără sunetul vreunui clopot. Nu că nu aș fi temător de Dumnezeu. Dar ploaia vine și dispare chiar fără să o ceară omul; și este bine să mulțumim lui Dumnezeu și pentru ea și pentru lipsa ei.
Clopotul este bun pentru că localnicii sunt ajutați dacă sunt anunțați. Că ei nu se uită la starea vremii așa de des cum o facem noi cu ajutorul tehnologiei.
Noi avem rachete anti-grindina care chiar functioneaza. Poate la voi e technologie ceva mai veche.
Ma indoiesc amarnic ca clopotele au treaba cu furtuna. Totusi, lasa-i sa traga. Rau nu are cum sa faca...
Știi ce scrii aici e la limita dintre știință și credință.
Clopotele emit sunete. Nouă ni se pare că nu diferă sunetele între diverse clopote. Dar, nu este așa. Fiecare clopot are frecvența sa. Nu sunt două identice. Dacă scrii că în timpul furtunii s-au tras clopotele și s-au împrăștiat norii, singura explicație logică, este că plafonul noros era jos, aproape de sol, nu sunt meteorolog să știu cât de mult se poate apropia un nor cu ploaie de pământ. Apoi, clopotul, are un sunet ascuțit, cu o frecvență puternică. Iar, în ultimul rând, norul îmbibat de apă, în momentul în care a fost lovit de sunetele clopotului, apa din el, moleculele mai exact, au început să se deplaseze și să se comporte ca un val. În momentul în care nu a mai avut unde să se propage unda, frecvența cu care a fost lovit a devenit tot mai puternică, s-a spart. Alții, ar spune că a fost mâna lui Dumnezeu.
Eu spun că a fost, mai degrabă o lecție de fizică pură!
Ai aruncat cu pietre in apa? Ai vazut cum se formeaza undele? Asa si cu clopotele. Batand clopotele, se emit unde sonore (undele sonore sunt unde mecanice ce se propaga in medii solide lichide si gazoase). Acestea ale clopotelor fiind puternice (fata de vocea umana, de exemplu), provoaca o miscare a aerului si reusesc (ca si vantul) sa imprastie norii. Asta pe scurt. Cand mai inveti fizica, intelegi singur.
gratian întreabă: