Pai daca ciocanul de lipit se incinge, e ok curata-l si fludorul probabil e chinezesc. Si eu am patit.
Cablurile si circuitele trebuie decapate, adica inlaturat stratul de oxid care s-a format pe suprafata lor. Incearca si smirghel fin. Sacaz-ul e bun.
Varful ciocanului curatat putin, si incearca o temperatura mai mare. Mai mult ca sigur ca fludorul respectiv nu are cantitatile corecte de metale in el si e facut 'pe vapor' (posibil din barcile de salvare ale vaporului respectiv). Incearca sa-l schimbi, dar nu uita de curatatul suprafetelor.
Fludorul tocmai asta e: aliajul metalic e sub forma de 'tub', cu mijloc de saciz, pentru a usura lipirea.
Daca imi poti da ceva mai multe detalii despre ce vrei sa faci mai exact, pot sa-ti recomand si alte metode, particularizate pentru aplicatia ta.
De exemplu vreau sa montez un tranzistor sau orice alta componenta sensibila la temperaturi mari de ex. un led, peste tot vezi fraza "mai intai incalziti foarte bine terminalele componentelor ce urmeaza a fi lipite etc". Problema aici e ca, cu toate ca in 80% din cazuri totul iese asa cum trebuie, alte dati ori componenta incepe sa se topeasca(nu stiu daca e din cauza calitatii proaste sau altceva, chestia asta nu se intampla des, dar uneori se intampla) ori lipitura de desprinde de la un timp de terminalul componentei, ca si cum ar fi ghips acolo, nu fludor... Deci, vreun sfat/truc etc?
La montaj, varful ciocanului de lipit incearca sa-l tii pe cablaj; adauga fludor si atinge si terminalul componentei; misca usor varful, daca poti, in jurul terminalului sau pur si simplu ill mai tii lipit si de terminal vreo 2-3 secunde; fludorul trebuie sa capete aspect, lichid, fara cocolosi in el (nu ca la mamaliga .
Cablajele le faci singur?
Da, si la fludorul nou pe care l-am cumparat nu apar "cocolosi de mamaliga" .
Si ar mai fi 2 lucruri de intrebat: 1- nu ma impac deloc cu sacazul solid, adica pana acum am avut un sacaz gel, capacul recipientului avea o pensula rigida cu care luam sacaz si "ungeam" portiunile de terminal ce urmau a fi lipite, iar fludorul adera doar in acea portiune. Si 2- cum se pune fludor pe cabluri inainte de a fi montate. Pana acum cablurile le lipeam direct pe placa fara probleme, se fixau cum trebuie etc etc. Dar problema vine cand vreau sa pun fludor pe cablu inainte de a-l monta. Nu stiu de ce nu reusesc, fludorul cade de pe cablu sau adera in proportii foarte mici, si folosesc sacaz...dar din ala solid, cu care dupa cum am zis mai sus nu prea ma impac. Deci?