Unele plăcuțe, acționează pe disc cât se poate de liniștit, pe când altele, produc zgomote puternice, uneori chiar deranjante. Dacă pentru unii o frână silențioasă presupune o călătorie banală în surdină, pentru alții silențiozitatea frânei este un punct cheie în determinarea achiziționării respectivului produs. Cu toate că produsele din ziua de astăzi nu vor remedia complet problema, vor reuși s-o diminueze cel puțin pentru o perioadă. cum sa le diminuezi? Una dintre cauzele principale pentru care zgomotul apare la frânare este mizeria acumulată pe plăcuțele de frână.
Extrage-le din etrier.
Posibil să fi observat că în momentul în care pedalezi, mai ales dacă ai discuri mai mari, frâna produce zgomote chiar dacă tu nu frânezi. În acest caz va trebui să îndrepți discul cu o sculă specifică. Unii utilizează patentul pentru îndreptarea discului și în ciuda faptului că poate da rezultate bune, există riscul să deteriorezi suprafața acestuia. Indicat este să utilizezi o sculă precum cea din imagine. Nu-l îndrepta cu mână, deoarece nu-ți oferă suficientă precizie. Atenție, unele frâne pot necesita aerisire în urma stocării necorspunzătoare. O bulă de aer se poate forma dacă ții bicicleta cu roțile în sus sau dacă o prinzi de perete. Din acest motiv îți recomandăm să stochezi bicicleta cu frânele acționate și prinse fie cu un elastic sau un colier de plastic. Astfel, vei menține circuitul închis. Metoda este utilizată și de către unele magazine care stochează bicicletele vertical.
În cazul frânelor pe disc mecanice, cablul trebuie să fie suficient de întins pentru a trage levierul etrierului înapoi.
VMC întreabă: