Salut. Am fost la profil de științe sociale și îți pot răspunde la întrebare.
Indiferent de liceu/profil, meseria ți-o alegi pe baza facultății. Desigur, poți să lucrezi în fabrici/magazine etc. doar cu o diplomă de bac sau în unele cazuri chiar fără. Dar ce vreau să spun acum este că, și dacă ai termina pe Mate-Info, poți să mergi la facultate fix pe opusul acestui domeniu, cum ar fi la Litere. Liceul nu te prea ajută cu nimic, decât cu propriile cunoștințe generale. Desigur, e un plus să ai cunoștințe de Mate-Info dacă mergi la Facultate de Info sau Mate, dar nu e obligatoriu. E doar ceva ce te ajută pe tine.
Ca să-ți răspund la întrebare... Mie mi-a plăcut mult perioada liceului. Voiam inițial să intru la Științe ale Naturii, dar am intrat la Științe Sociale în schimb. M-a întristat și descurajat pe moment... Dar pe parcurs au început să-mi placă materiile. În clasa a 9-a, faci Română, Mate, Fizică, Chimie, Istorie, Latină, Geografie, Engleză, Logică, Desen, TIC, Religie, Sport, Biologie, Franceză/Germană. În clasele a 9-a și a 10-a faci cam toate materiile ca și până atunci, doar cu logica și psihologia (clasa a 10-a) în plus. Faci foarte multă istorie la acest profil, având în vedere că e materie de bac, dar nu e atât de greu. Eu am luat nota 9.20 la Istorie la bac în condițiile în care abia în clasa a 12-a am inceput să învăț (nu am avut profesor deloc până în clasa a 8-a, iar în liceu nu mi-a păsat așa tare). Materia de bac e toată programa de clasa a 12-a (9 capitole destul de simple, se leagă de ce s-a învățat și în gimnaziu).
În clasa a 10-a faci Psihologie în loc de Logică.
În clasa a 11-a se scot Fizica, Chimia, Biologia și Latina și o să ai materii opționale la alegere. Nu știu cum e la alte licee, dar la noi era ceva de ales între Cultură și civilizație, Managementul vieții personale, Sociologie... Și nu îmi amintesc ce mai era. O să ai Economie in loc de Psihologie și se adaugă Educația antreprenorială.
În clasa a 12-a, ai oră de Filosofie.
Alegi să dai bacul din Geografie, Logică, Psihologie, Economie, Filosofie sau Sociologie. Istoria și Româna sunt obligatorii, plus competențele.
Mi-a plăcut mult programa de la profilul de Științe Sociale și chiar nu mă așteptam. Mi se pare cumva un profil foarte deschis la subiectivitatea elevilor.
În legătură cu meseria, cum am mai spus, cunoștințele dobândite la acest profil ar fi un plus la Facultatea de Sociologie, de Psihologie, de Pedagogie, Litere, Limbi străine, Științe Politice și altele care țin de partea de uman; dar nu e obligatoriu să fi fost la acest profil. Cum am mai zis, poți merge de la Mate-Info la Litere, și poți merge de la Științe Sociale/Filologie pe Chimie. Chiar nu contează liceul la facultate, decât pentru propriile cunoștințe.
În schimb, dacă nu vrei să faci facultate și vrei direct o meserie, aici e puțin mai greu. Nu poți să ai un job foarte bun dacă nu ai efectiv diplomă de licență (facultate). Ai putea să iei cursuri de antreprenoriat dacă nu faci facultate și îți deschizi firmă. Sau cursuri de coafor, masaj, etc. Aici clar nu contează liceul absolvit. Sau poți doar să te angajezi undeva unde ți se cer strict 12 clase (cu diplomă de bac), sau 10, sau 8. Din nou, nu va conta liceul absolvit.
După facultățile ce le-am menționat, poți urma un master pentru mai multe șanse de angajare. Poți să lucrezi la resurse umane, sau ca terapeut, sau consilier, Manager de stres/anxietate, etc. Găsești informațiile astea pe site-urile facultăților.
Dacă mai ai întrebări, sunt la dispoziția ta. Baftă!
Dupa acest liceu poti sa urmezi o facultate in stiinte sociale gen litere, pedagogie, stiinte politice, psihologie, etc. Adica ceva care sa te pregateasca intr-o meserie in care vei lucra cu oamenii. Dupa liceu poti sa te angajezi unde vrei la inceput, dar nu o sa poti avansa sau evolua in cariera deoarece nu ai urmat si o facultate pe domeniu.
După un liceu cu profil științe sociale nu ieși cu o meserie. Dar poți face orice facultate vrei și poți alege orice direcție vrei în viață.
Succes!
Robertmihai133 întreabă: