Optima, sa incerc si eu sa-ti dau un raspuns pentru intrebarea ta. Inteleg ca te intereseaza nomenclatura cicloalcanilor. Ei se denumesc, din ce stiu eu, ca si in cazul alcanilor, doar ca se alege catena CICLICA cea mai lunga si apoi se denumesc substituentii.
In exemplele propuse de tine, hidrocarbura din mijloc este metil - ciclopentanul, iar cea din dreapta este 1, 2 - dietilciclohexanul.
Sa-ti dau si eu un exemplu. Sa zicem ca ai ciclobutanul si in varful din dreapta sus ai legata o grupare metil, iar in varful vecin din dreapta jos ai legata inca o grupare metil. Denumirea va fi 1, 2 - dimetilciclobutan.
Daca ai din nou ciclobutanul si ai legate cate o grupare metil in doua varfuri opuse, vei avea 1, 3 - dimetilciclobutan.
Asta e parerea mea. Verifica si tu. Bafta!
A, si sa nu uit, desi cred ca asta nu mai trebuie precizat. Prima cicloparafina din exemplele tale(cea din stanga) este ciclohexanul. Desi asta cred ca stiai fara probleme.
In primul rand trebuie sa stii seria omoloaga: metan,etan,propan,butan,pentan,hexan,heptan,octan,nonat,decan,etc. Daca se vorbeste despre cicloalcani,seria este aceeasi insa pui inainte de alcan prefixul "ciclo".Va fi asa: ciclopropan,ciclobutan, ciclopentan, ciclohexan, cicloheptan, etc.Am inceput de la ciclopropan pentru ca nu exista cicluri cu doar un atom sau doi atomi de carbon. Sper ca te-am ajutat, bafta
Mersi mult pentru raspuns, dar eu altceva am avut in vedere. poate nu m-am exprimat corect sau tu nu m-ai inteles...
cicloalcanii cind ii reprezinti cu ajutorul formulelor de structura ..se primesc niste figuri geometrice de genul pentagonului ..etc.
iata asa http://upload.wikimedia.org/wikipedia/it/2/23/Cicloalcani_IUPAC.PNG
si cu ajutorul acestei figuri..nustiu in ce mod se numara izomerii si nu inteleg cum.
10Bubico întreabă: