| xShaaro a întrebat:

vreau sa vin cu o intrebare, am varsta de 16 ani si prin zona mea sunt niste oameni raufacatori (daca pot sa le zic asa) se iau de oameni aiurea si as vrea sa stiu daca pot detine un spray cu piper pentru autoaparare, dar sa fie si legal. As vrea sa imi dati si voi niste sfaturi, daca il pot detine nefiind o persoana autorizata, multumesc dau FUNDA!

Răspuns Câştigător
| KR0NSTADT a răspuns:

Da, îl poți deține fără autorizație sau declararea acestuia la poliție. În schimb, trebuie să ai mare grijă în ce situație îl folosești.

| xShaaro explică (pentru KR0NSTADT):

Si la ce magazin pot gasi un spray de genul? la cele destinate pentru autoaparare? am inteles ca si la farmacie gasesc

| KR0NSTADT a răspuns (pentru xShaaro):

Ar fi indicat să cumperi de la profesioniști. De exemplu, cum ar fi acest magazin online: https://www.magazindearme.ro/......-63ml.html
Au prețuri pentru toate buzunarele.
Farmaciile să vândă Nurofen și Furazolidon. :)

14 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Raspunsul la aceasta intrebare este: depinde unde mergi. Mai precis, este interzis sa ai la tine un spray lacrimogen, considerat obiect periculos, in mijloacele de transport in comun, deci daca circuli cu autobuzul sau tramvaiul catre locul de munca sau catre scoala si inapoi, nu prea ai cum sa-l iei cu tine fara sa incalci legea. Pedeapsa presupune amenda sau inchisoare de la 3 luni la 1 an.

Portul acestui dispozitiv este de asemenea interzis in locurile in care au loc adunari publice, deci daca il ai la tine si te interesectezi cu o demonstratie sau un concert, ar fi bine sa eviti multimea. In cazul in care are loc vreun incident si ajungi sa fii perchezitionat, poti avea probleme.
Citeste Art. 372 din Codul Penal!

| geoor a răspuns (pentru Salontanul):

Ăsta trebuia sa fie răspunsul câștigător. Ca să adaug si eu ceva, se pot găsi spray-uri și pe eMAG, dar per total, nu sunt atât de eficiente pe cât crezi, nu te baza pe el.

| Simpatic a răspuns:

Din propria experienta iti spun ca sprayul cu piper nu este destinat folosirii de catre cetateni, de aici survine si intrebarea de ce este permisa comercializarea lor. Iti si spun unde poti gasi usor astfel de sprayuri la magazinele care vand articole de pescuit!
Atentie acum cativa ani am fost oprit cu masina de catre politia rutiera in colaborare cu DIICOT si mi-au perchezitionat masina, m-au intrebat daca am arme albe sau spray paralizant, in masina, am zis ca nu am desi aveam intr-un compartiment secret, daca aveam cu siguranta ma alegeam cu o contraventie si cu confiscarea lui.
La fel pe strada nu ai voie sa il folosesti in locuri precum incaperi publice sau private nici atat, deci numai spuneti ca e legal a fi folosit caci nu este.
Daca acei golani se iau de lume sau de tine se suna la Politie si/sau Jandarmerie si sigur vor fi linistiti de acestia.
Cu sprayul iti faci probleme in primul rand cu autoritatile.
Eu as scoate de pe piata aceste sprayuri spre a fi comercializate caci li se zice de autoaparare dar ele pot fi folosite la fel de bine in cazurile de talharie!
Eu spun din ce stiu si ce am trait detinand tot felul de obiecte de astea de "autoaparare ", ele nu aduc decat probleme.

| RAY a răspuns:

Dar poliția unde e? Poti folosi un spray cu piper sau o laterna sau ceva

| gabicoo a răspuns:

Da! Poti detine legal un spray cu piper!

| InOrOut a răspuns:

Http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=56421
in tara asta teoretic nu poti ataca o persoana in regim de autoaparare cu dispozitive decat cu corpul tau prin karate si asta daca poti demonstra ca era autoaparare, te filmezi sau ceva. Se recomanda daca te ataca cineva sa suni la politie. Nu suntem in SUA. Gandeste-te daca eu merg la o femeie sa o intreb despre un autobuz de exemplu si ea crede ca o atac si imi baga spray cu piper in ochi si eu chem politia o aresteaza pe ea. Cum dovedeste ca am atacat-o? "prin zona mea sunt niste oameni raufacatori" care "se iau de oameni aiurea" - daca se iau de tine si te ataca si poti filma asta poti chema politia si la tribunal ii poti aresta. Daca ai 16 ani cel mai bine e sa le spui parintilor si ei sa ia decizie deoarece tu esti minor.

| xShaaro explică (pentru InOrOut):

Si daca acei oameni sar efectiv la bataie si ma ataca, eu ce fac daca nu ii pot filma in momentul respectiv? sau nu ma pot apara prin karate? nu e legal un spray cu piper sa ma pot apara in stilul meu? ca in Romania daca esti batut, si nu ai dovezi prin materiale video nu rezolvi nimic.

| KR0NSTADT a răspuns (pentru InOrOut):

Ai pus link-ul degeaba. Spray-ul cu piper nu este considerat armă, nici măcar una neletală. Tu, când citești un enunț, îl și înțelegi, sau efortul este prea mare?

| xShaaro explică (pentru KR0NSTADT):

Imi recomanzi acest spray? este perfect legal pentru al detine? https://www.spy-shop.ro/spray-paralizant-cu-piper-gas-ko-50-40-ml.html

| Salontanul a răspuns (pentru KR0NSTADT):

Imi pare rau sa te contrazic dar sunt probleme cu legea. Citeste Art. 372 din CP. Este arma dar neletala.

| KR0NSTADT a răspuns (pentru Salontanul):

Cunosc perfect legea, atât a armelor letale, cât și a celor neletale. Regulamentul portului și uzului lor nu îmi este străin.
I-am explicat puștiului că trebuie să aibă grijă în ce condiții îl folosește.
Și nu, nu este încadrat ca armă neletală. Nici spray-ul, nici armele de tip airsoft (până la o limită de viteză a proiectilului), și nici arcul cu săgeți.

| KR0NSTADT a răspuns (pentru xShaaro):

Da, este bun.
Însă, îți repet ce am spus mai sus: ai grijă în ce condiții îl folosești. Citește atent ce scrie aici:
https://clovis.ro/autoaparare/spray-ul-lacrimogen-legal-sau-nu/