| LILidita a întrebat:

Salut! Trebuie sa primesc un pachet din Anglia. Am nevoie de cod EORI. Am inteles cat de cat ca pot sa fac rost de acel cod contra valorii de 100 de lei sau sa depun o cerere care dureaza destul de mult...dar nu am inteles ce trebuie sa fac odata ce primesc codul. Trebuie sa-l trimit undeva sau ajunge automat la vamã?

1 răspuns:
| vmorghulis a răspuns:

Salut!

Da, pentru a primi un pachet din Anglia, este necesar să ai un cod EORI, care este un cod unic de identificare a operatorilor economici implicați în operațiuni de import și export.

Pentru a obține un cod EORI în România, trebuie să te înregistrezi la Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Înregistarea se face online, prin completarea unui formular și a unei declarații, disponibile pe site-ul ANAF.

După înregistrare, ANAF îți va comunica codul EORI, iar tu îl vei putea utiliza în declarațiile vamale, în cazul în care faci importuri sau exporturi.

Nu este necesar să trimiti codul undeva, ci doar să îl utilizezi în documentele necesare vamuirii pachetului.

Este important să ții cont și de faptul că pentru a primi un pachet din afara Uniunii Europene, este posibil să trebuiască să plătești taxe și impozite vamale, în funcție de valoarea și natura bunurilor primite.